Valikko Sulje

Yksi lensi yli käenpesän

Yksi lensi yli käenpesän (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) on yksi elokuvahistorian suurista taloudellisista menestyksistä. Elokuvan kolmen miljoonan budjetti tuotti lippuluukuilla lähes 109 miljoonaa dollaria. Tämä draamakomedia voitti kaikki viisi tärkeintä Oscaria, mm. ohjauksesta ja miespääosasta. Samaan oli pystynyt vain yksi elokuva aiemmin. Elokuvan ohjasi Tsekkoslovakiassa vuonna 1932 syntynyt Miloš Forman. Sittemmin Yhdysvaltoihin muuttanut Formanin nimi yhdistetään ennen kaikkea tähän elokuvaan. Yksi lensi yli käenpesän Randle Patrick McMurphyä näyttelee Jack Nicholson.

McMurphy tuodaan mielisairaalaan sopimattoman käytöksen takia. Jo alusta alkaen näyttää siltä, että hänen persoonansa ei pysty sopeutumaan sairaalan tiukkiin sääntöihin ja toimintatapoihin. Hän ajautuu törmäyskurssille viileän ylihoitaja Louise Fletcherin (Mildred Ratched) kanssa. McMurphyn elämänmyönteinen asenne saa vastakaikua muiden potilaiden keskuudessa. McMurphy on omiaan innostamaan sairaalan asukkaita, joiden päivät kuluvat korttia pelatessa, samaa radiokanavaa kuunnellessa ja potilaskokouksissa, joissa ruoditaan samoja asioita kerran toisensa jälkeen. Lyhyessä ajassa ajassa McMurphy sekoittaa sairaalan koko järjestyksen ja herättää kapinahengen potilaissa.

Ylilääkärin hillitty olemuskin alkaa rakoilla, kun kurinpitotoimet eivät tehoa. Tunteen tarkasti piilottava Fletcher on hoitajana vakuuttava, mutta ihmisenä hieman kummallinen. Järkyttävästä loppuratkaisusta en kerro tämän enempää. Monipuolinen Nicholson taipuu taas rooliin, joka ei muistuta mitään hänen aiempaa tai myöhemmin nähtyä roolia. Ehkä hän näyttelee tässä elokuvassa eniten itseään.

Mielisairaalan luulisi olevan kaikkein kauheimpia paikkoja komediallisen elokuvan tapahtumapaikaksi. Minusta elokuva kuvaa sairaalan oloja realistisesti. Kaikilla sairaalan asukeilla on jokin henkilökohtainen syy, minkä takia he ovat hoidossa. Terveen ja sairaan ero ei aina ole kiveen kirjoitettu. Käytöksen, joka tulkitaan sairaaksi, määrittää kunkin aikakauden arvostukset ja käsitykset. Vielä muutama vuosikymmen sitten ihminen leimautui helppommin sairaaksi voimassa olevien ennakkoluulojen vuoksi. 70-luvulta on tultu pitkä matka nykyisen sairaanhoidon metodeihin. Voidaanko McMurphyn ekstroverttiä luonnetta pitää sairaana tuonkaan ajan mittapuulla. Hänellä näyttää vain olevan erikoislaatuinen kyky puhaltaa henkeä ympärillään oleviin ihmisiin.

Monia elokuvan persoonallisuuksista, kuten Martini (Danny Devito) tai Charley (Sydney Lassick) on vaikeaa ottaa vakavasti. Potilaiden välille syntyy välillä huvittavia kiistoja, vaikka he ovat itse vilpittömän tosissaan. Elokuvassa nähdäänkin paljon miesten välistä sanailua. Kaikki elokuvan potilaat tosiaan ovat miehiä. Tästä voi saada kuvan, että mielisairaus kohtaa vain miespuolisia ihmisiä. Tuohon aikaan naisten ei varmaankaan sopinut elää tiiviisti sekalaisen miesporukan seurassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että naisilla ei olisi ollut mielenterveyden ongelmia siinä missä miehilläkin.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: One Flew Over The Cuckoo’s Nest
  • Ohjaaja: Milos Forman
  • Käsikirjoitus: Lawrence Hauben, Bo Goldman
  • Julkaisuvuosi: 1975
  • Genre: Draama, Komedia
  • Palkinnot: 5 Oscaria (Academy Awards), 6 Golden Globe-palkintoa, 6 BAFTA
  • Näyttelijät: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Danny Devito, Sydney Lassick

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *