Valikko Sulje

Jurassic Park

Ensimmäinen blogikirjoitukseni. Jippii! Word Press-kurssin innoittamana päätin rakentaa itselleni kotisivun. Sivuni teemana on kaikki elokuviin liittyvä niin meillä Suomessa kuin maailmalla. Aloin muistelemaan elokuvakokemuksiani aikojen saatossa. Ensimmäisenä mieleen nousi scifi-seikkailu-klassikko Jurassic Park. Kävin katsomassa Jurassic Parkin ensimmäisen kerran kotipaikkakunnallani Mäntsälässä Bio Rai-nimisessä teatterissa. Nykyisin tuota teatteria ei enää ole, mutta siellä koetut hetket ovat painuneet mieleen.  

Steven Spielbergin ohjaama vuonna 1993 teattereihin saapunut Jurassic Park oli suuri yleisömenestys. Elokuva perustuu Michael Crichtonin samannimiseen romaaniin. Tapahtumapaikkana on pieni kuvitteellinen Costa Ricalle kuuluva saari, jonne miljardööri Hammond (Richard Attenborough) on perustanut dinoteemapuiston. Puiston vetonauloja ovat geeniteknologian avulla henkiin herätetyt miljoonia vuosia sitten sukupuuttoon kuolleet dinosaurukset.

Tarinan varsinaiset päähenkilöt ovat arkeologit Grant (Sam Neil) ja Ellie (Laura Dern), jotka saapuvat ihmettelemään Hammondin aikaansaannosta. Heidän mukanaan saarelle matkustaa kaaosteoreetikko Malcolm (Jeff Goldblum), jolla on alusta asti selkeä mielipide puistosta: luonnon manipulointi kostautuu tavalla tai toisella.

Jokin menee kiertoajelulla pahasti pieleen. Kun turva-aidoista katoaa sähköt, pääsevät dinosaurukset pakenemaan. Tarinan päähenkilöt ovat pulassa kaatosateessa, ja saavat pian kimppuunsa T-Rexin. Tarinan roisto on teemapuiston tietojärjestelmistä vastaava Nedry (Wayne Knight). Nedryn tarkoitus on varastaa ja pistää rahoiksi dinosauruksien alkiot.      

Jurassic Parkia on vaikea verrata mihinkään aikaisempaan elokuvaan. Se oli ilmestyessään aivan uutta. Elokuvaa seurasi useita jatko-osia, joiden tarina ei kuitenkaan yltänyt alkuperäisen tasolle.  Elokuvasta jäi ensimmäisenä mieleen teemalaulu, jonka on säveltänyt John Williams. Elokuvan erikoistehosteet olivat vaikuttavia tuolloin, eivätkä tunnu vanhentuneilta tämänkään päivän mittapuulla. Tarina viehättää myös aikuisia elokuvankatsojia. Elokuva ei ole kokonaan vakava; päähenkilöiden repliikeihin mahtuu myös huumoria.

Juoni pitää katsojaa otteessaan. Jännitys tihenee käsinkosketeltavaksi jo ennen kuin katsoja on nähnyt tyrannosauruksesta vilaustakaan. Tarinan päähenkilöt ovat tiedemiehen arkkityyppejä, hieman erikoisia, mutta asialleen omistautuneita. Varsinkin Jeff Goldblum sopii passelisti eksentrisen Malcolmin rooliin. Jurassic Parkin sanoma on kaksijakoinen. Toisaalta elokuva ylistää tieteen kykyä muokata luontoa, mutta tunnustaa toisaalta siihen liittyvän vaarat. Vielä ei ole selvää, pystyykö geeniteknologia jossain kaukaisessa tulevaisuudessa samaan, kuin Jurassic Parkin tiedemiehet.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Jurassic Park
  • Ohjaaja: Steven Spielberg
  • Käsikirjoitus: Michael Crichton
  • Julkaisuvuosi: 1993
  • Genre: seikkailu, scifi
  • Palkinnot: 3 Oscaria (Academy Awards), 2 BAFTA
  • Näyttelijät: Richard Attenborough, Jeff Goldblum, Sam Neil, Laura Dern, Joseph Mazzello, Ariana Richards

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *