Valikko Sulje

Hyökkäys erämaassa

 

Hyökkäys erämaassa -elokuvassa John Waynellä on läpimurtorooli lainsuojattomana Ringo Kidinä. John Ford kunnostautuu yhden parhaimman elokuvansa ohjaajana. Hyökkäys erämaassa oli ehdolla jopa parhaan elokuvan Oscarin saajaksi. Elokuvan juoni seurailee postivaunujen matkaa pölyisestä Tonton pikkukaupungista Lordsburgiin New Mexicoon. Matkalle lähtee kirjava joukko lännentarinalle tuttuja hahmoja. Samaan vaunuun ahtautuvat viskikauppias Peacock, tohtori Boone, sekä kaksi hienostonaista. Toinen naisista on nimeltään Dallas, jota näyttelee Oscarin arvoisesti Claire Trevor.    

Matka kulkee apassien maiden halki. Päällikkö Geronimon johtamat intiaanit uhkaavat erämaan poikki kulkevien suojattomien matkalaisten henkeä. Ratsuväki saattaakin seuruetta jonkin matkaa. Jossain vaiheessa postivaunut törmäävät John Waynen näyttelemään lainsuojattomaan Ringoo Kidiin, joka on määrä viedä vangittavaksi New Mexicoon. Ringon ja Dallasin välille syttyy heti muutakin kuin ystävyyttä. Elokuva huipentuu Cheyennien hyökkäykseen. Takaa-ajokohtaus tasangon halki on ehkä hieman pitkitetty, ja se päättyy ratsuväen saapumiseen. Tässä kohtaa katsoja varmasti viimeistään huomaan kuvion, joka on tuttu monista sarjakuvista ja länkkäreistä. Elokuva olisi voinut loppua jo tuohon. Seuraa kuitenkin vielä saapuminen Lordsburgiin ja tastelu Luke Plummerin (Tom Tyler) ja Ringo Kidin välillä.

Elokuva on mustavalkoinen, eikä varmasti enää viehätä kaikkia värielokuvan parissa kasvaneita. Suuri osa elokuvasta on silmin nähden kuvattu studiossa, mutta panoraamakohtaukset on kuvattu aidossa ympäristössä Monument Valleyn maisemissa. Elokuvan soundtrack on suurimmaksi osaksi orkesterimusiikkia ja tunnelma on samankaltainen kuin muissa aikakauden elokuvissa.

Elokuvassa juopa naisen ja miehen välillä on suuri. Miehekäs Wayne on toki lähellä sitä tyyppiä, mikä on katsojalle tuttu saman aikakauden elokuvista. Tavallisen miehen kohtalona on viina, uhkapeli ja kuolema aseen piipusta. Ringo Kid kuitenkin erottuu joukosta herrasmiesmäisen olemuksensa ansiosta.

John Fordin Hyökkäys erämaassa on katsaus menneisyyteen ja aikaan, jolloin lajityyppinä western oli vasta syntymässä, Elokuva on mielestäni aika hidastempoinen, verrattuna myöhemmän ajan länkkäreihin. Mutta toisaalta Fordin on täytynyt panna parastaan senaikaisilla tekniikoilla. Elokuvan vaikutus tuleviin elokuvantekijöihin on täytynyt olla suuri.  

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Stagecoach
  • Ohjaaja: John Ford
  • Käsikirjoitus: Ernest Haycox, Dudley Nichols
  • Julkaisuvuosi: 1939
  • Genre: western
  • Palkinnot: 1 Oscar (Academy award)
  • Näyttelijät: John Wayne, Claire Trevor

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *