Valikko Sulje

John Ford, ensimmäinen katsaus historiaan

YLE:n Teema-kanava näytti tiistaina 4.6.2019 elokuvantekijä John Fordista tehdyn dokumentin ”The man who invented America”. Ford (1894-1973) on tullut tunnetuksi sellaisista klassikoista kuin Hyökkäys erämaassa, Apassilinnake ja Etsijät. Uransa aikana hän voitti 3 Oscar-palkintoa. Vuosien 1917-1966 aikana hän ohjasi yli 140 täyspitkää elokuvaa. Kaikkein suurimmat meriittinsä hän sai lännenelokuvista.

John Fordin elokuvat kertoivat todellisen puolen Amerikan historiasta. Fordin ohjaustyöt ovat kaunistelemattomia, ja hänen hahmoissaan on sekä hyviä, että pahoja piirteitä. Fordin sankareista kehkeytyi westernin perustyyppejä, jotka vaikuttivat suuresti 1900-luvun myöhempiin elokuvaohjaajiin. Ford nosti pinnalle kaksi hyvin erilaista persoonallista näyttelijää: John Waynen ja James Stewartin.  Jälkimmäinen muistetaan erityisesti elokuvasta ”Mies joka ampui Liberty Wallacen”. 

Eräs kuuluisimpia amerikkalaisen yhteiskunnan kuvauksia oli Vihan hedelmät vuodelta 1940. Alun perin tarina oli John Steinbeckin, joka voitti siitä kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Ford tulkitsi tarinan elokuvaksi. Siinä Ford kohdistaa kritiikkinsä ja tyytymättömyytensä kapitalistien ahneuteen, sekä eriarvoisuuteen. Ford arvostelee korruptoitunutta eliittiä hahmojensa kautta.

John Ford sijoitti suuren osan elokuvistaan Utahin ja Arizonan alueella sijaitsevan Monument Valleyn jylhiin maisemiin. Yksi hänen perusteemoistaan oli sivistyksen saapuminen villiin länteen. Valkoisen miehen tulo oli kohtalokasta erityisesti intiaaneille, jotka häädettiin omilta mailtaan reservaatteihin. Alkuperäisasukkaat olivat tärkeä osa Fordin elokuvia. Hän tunsi myötätuntoa heitä kohtaan.

Ford luki paljon, ja keräsi laajan tietämyksen Amerikan historiasta ja politiikasta. Haastatteluissa hän oli pidättyväinen ja peitti tarkasti tunteensa. Ford kuoli vuonna 1973, ja säilytti haaveensa paremmasta Amerikasta elämänsä loppuun asti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *