Valikko Sulje

Batman Begins

Batman Begins ja sen kaksi jatko-osaa ovat Christopher Nolanin moderni filmatisointi Bob Kanen sarjakuvasankarista. Tutustuin Gotham Cityyn ensimmäisen kerran Tim Burtonin versiossa vuodelta 1989. Nolanin elokuvissa Batmania näyttelee elokuvista Public Enemies ja Fighter tuttu Christian Bale. Batman Begins elokuvassa palataan tarinan juurille ja kerrotaan kuinka Bruce Waynestä tuli naamioitunut oikeudenpuolustaja. Nolan tarjoaa oman näkemyksensä lepakkomiehen tarinasta. Tim Burtonin Batman on todellakin kahtia jakautunut persoona. Nolanin lepakkomies on toki eksentrinen ja omituinen, mutta kuitenkin mieleltään terve.

Batmanin hahmo on DC-Comics nimisen sarjakuvayhtiön tärkeimpiä tuotoksia. Sarjakuvissa Batman nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 1939. Alun perin Batmanit kuvitti Bob Kane ja käsikirjoitti Bill Finger. Batman- sarjaa tehtiin yhtäjaksoisesti vuoteen 2009 asti. Tuolloin sarjakuvaa oli tehty jo 686 numeroa.

Nolanin versiossa Bruce Waynen lepakkopelko selitetään lapsuuden traumalla. Kumpikin tarina kertoo, kuinka Brucen vanhemmat tapetaan hänen silmiensä edessä. Brucen viha rikoksentekijöitä kohtaan juontaa juurensa tuosta tapahtumasta. Brucen viha vie hänet etsimään itseään jonnekin päin Himalajaa. Hän löytää etsimänsä paikasta, jossa vaikuttaa eräänlainen uskonlahko, joka käyttää itsestään nimeä ”Varjojen Liiga”. Mikä sitten saa Brucen peittämään henkilöllisyytensä ja pukeutumaan naamioasuun? Bruce Wayne haluaa vastustajiensa jakavan hänen lepakkopelkonsa. Naamiomies on enemmän kuin tavallinen ihminen. Rikollisten silmissä hänestä tulee legenda, ja hänestä kerrotut tarinat kasvavat todellisuutta suuremmiksi.

Batman Begins on tummasävyinen, mutta valo häämöttää kuitenkin tummien kohtausten välissä. Väkivallan käyttö perustellaan sillä, että pahat ihmiset ovat luonteensa pohjalla todellakin pahoja. Vaikka Batman ottaa oikeudenjaon usein omiin käsiinsä, Nolanin tarinassa hänet kuvataan kuitenkin ehdottoman oikeamieliseksi.

Bruce perii isänsä yritysimperiumin ja valtavan omaisuutensa ansiosta hän pystyy kehittämään itselleen huipputeknisiä apuvälineitä. Hän pystyy viettämään kaksoiselämää, vain harvojen tietäessä hänen Batman-puolestaan. Nuo harvat ovat oikeastaan hänen hovimestarinsa Alfred (Michael Caine) ja Wayne Enterprisesin toimitusjohtaja Lucius Fox (Morgan Freeman).

Omasta mielestäni trilogian ensimmäinen osa on ehkä kaikkein mielenkiintoisin. Kun katsoin Batman Beginsin ensimmäistä kerttaa Batmanin tarinaa verhosi vielä salaperäisyys. Batman Begins on eräänlainen kasvutarina, joka kuvaa Batman hahmon synnyn sekä Gotham Cityn aivan uudenlaisessa valossa. 

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Batman Begins
  • Ohjaaja: Christopher Nolan
  • Käsikirjoitus: Bob Kane, David S. Goyer
  • Julkaisuvuosi: 2005
  • Genre: Jännitys, Toiminta
  • Palkinnot: Ehdolla yksi Oscar (Academy Awards)
  • Näyttelijät: Christian Bale, Morgan Freeman, Gary Oldman, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *