Valikko Sulje

Yön ritari

Yön ritarissa Batman saa vastaansa Jokerin (Heath Ledger). Ledger kuoli pian Batman-elokuvan kuvausten jälkeen, mutta Yhdysvaltain elokuva-akatemia kunnioitti hänen roolisuoritustaan sivuosaoscarilla vuonna 2009. Elokuvan alkukohtaus, jossa Jokeri esitellään, on pelottava ensimmäisellä katselukerralla. Kun klovneiksi naamioituneet miehet ryöstävät pankin ja alkavat sitten tappaa toisiaan, katsoja on hetken aikaa ymmällään, missä mennään.

Yön ritari on ehkäpä trilogian synkin ja tummasävyisin. Suurimman varjon tarinan ylle heittää Jokerin hahmo. Jokerin on elokuvan käyttövoima. Katsoja voi vain arvailla, mitä tuonkaltaisen sosiopaatin mielessä liikkuu. Kun elokuvaa katsoo, herää kysymys, mikä saa ihmisen ryhtymään säälimättömäksi tappajaksi. Jokerin motiivit ovat jokseenkin epäselvät. Onko Jokeri kostoretkellä? Tavoitteleeko hän valtaa ja/tai omaisuutta, vai ammentaako Jokeri pahuutensa jostain muusta mielen synkästä sopukasta? Elokuvan pahikselle on annettu merkittävä rooli. Itse asiassa tuntuu siltä, että Jokerin on saanut elokuvassa suuremman osan kuin Batman. Bruce Waynen Batman puoli jää tässä elokuvassa vähemmälle huomiolle. Batman nähdään oikeastaan vain muutamassa toimintakohtauksessa.

Sivuosia Yön ritarissa esittävät Morgan Freeman (Lucius Fox), Gary Oldman (Gordon) Aaron Eckhart (Harvey Dent) ja Maggie Gyllenhaal (Rachel). Vakiohenkilöt Fox, Alfred ja Gordon nähdään kaikissa trilogian osissa. Muuten Batmanit ovat itsenäisiä tarinoita. Jatko-osan tapahtumista ei vihjaista, mutta Yön Ritari jättää katsojan odottamaan jatkoa. Bruce Wayne kohtaa suuren menetyksen, kun Rachel kuolee. Osa Brucen lapsuutta kuolee hänen mukanaan. Katsojakin kokee menetyksen, kun näin vahvaa roolia esittänyt nainen kuolee. Rachelin lisäksi myös Harvey Dent kirjoitetaan ulos tarinasta, emmekä tule näkemään heitä jatko-osassa.   

Tim Burtonin versiossa Jokeria esitti Jack Nicholson. Burtonin filmit ovat ohjaajalle tyypillisesti sarjakuvamaisen epätodellisia. Burton kuvaa Jokerinkin ikään kuin sarjakuvahahmona. Christopher Nolanin Jokeri on himpun verran todellisemman oloinen. Heath Ledger ja Jack Nicholson ovat Jokerin roolissa hyvin erilaisia. Kummatkin esittävät mielipuolta omalla tavallaan ovat poistuneet ihmisluonnon terveeltä alueelta, jonkin kauhean tapahtuman seurauksena. Koska en ole lukenut Bob Kanen alkuperäisiä sarjakuvia, on hankala sanoa, onko Burton lähempänä Bob Kanen Jokeria kuin Nolan.

Yön ritarissa Batmanista on tullut koko kaupungin ihailema sankari. Jotkin pitävät häntä häirikkönä, joka on saatava telkien taa. Batman Begins elokuvan toisessa jatko-osassa Gotham Cityn puolustajiksi nousevat asianajaja Harvey Dent (Aaron Eckhart) ja Brucen lapsuudenystävä Rachel (Maggie Gyllenhaal). Gotham City kuin mikä tahansa suurkaupunki, mutta järjestäytynyt rikollisuus piinaa sitä. Joidenkin mielestä tarvitaan uusia sankareita, joilla on kasvot; sellaisia kuin Harvey ja Rachel.

Batmania tarvitaan pysäyttämään Gotham Cityä piinaava mielipuoli. Mutta Jokeri tuntuu olevan aina askeleen edellä ja samanaikaisesti kylvää tuhoa ympärilleen. Jossain vaiheessa Harvey Dent hukkaa hyväntekijän johtolankansa ja lähtee kostamaan hänelle karmivalla tavalla tapahtunutta vahinkoa. Harvey alkaa jakaa oikeutta heittämällä kolikkoa. Harveyn kuoleman myötä unelma Gotham Citystä turvallisena paikkana elää koki pahan kolauksen.        

Elokuva pähkinänkuorressa

  • Alkuperäinen nimi: Dark Knight
  • Ohjaaja: Christopher Nolan
  • Käsikirjoitus: Jonathan Nolan, Christopher Nolan
  • Julkaisuvuosi: 2008
  • Genre: Toiminta, Jännitys
  • Palkinnot: 2 Oscaria (Academy Awards)
  • Näyttelijät: Christian Bale, Morgan Freeman, Gary Oldman, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *