Valikko Sulje

The Specials

”Rain Man” vuodelta 1988 oli elokuva, joka vaikutti paljon aikansa käsityksiin autismiksi kutsutusta sairaudesta. Autistisen henkilön on vaikea muodostaa läheistä suhdetta toisiin ihmisiin. ”Sademies” Raymond (Dustin Hofman) on sosiaalisesti rajoittunut, mutta hänellä on monia harvinaisia kykyjä. Hän pystyy laskemaan tulitikkujen määrän tulitikkulaatikosta ja muistaa yksityiskohtaisesti lukemaansa. Toisaalta hän tarvitsee apua aivan tuiki tavallisissa askareissa. Elokuvan ”Rain Man” lopussa Raymond on jonkin verran ”kasvanut”, ja avautunut jopa vähän hänestä huolehtineelle veljellensä Charlielle (Tom Cruise).

Autismista on vaikea tehdä uskottavaa elokuvaa. Kuinka yleisö muodostaa suhteen sellaiseen hahmoon, joka ei pysty tulemaan sosiaalisesti toimeen ihmisten kanssa. Tämän vuoden mielenkiintoisimpia ranskalaisia tuotantoja on elokuva ”The Specials”. Se on dramatisoitu tositarina Stephan Benhamou:sta, joka on vuosia Pariisissa hoitanut suojaa autistisille teeneille ja nuoriille aikuisille. Bahamoun suojan nimi on Voice of the Righteous, ja sen asiakkaina on nelisenkymmentä potilasta. Stephania näyttelee Vincent Cassel, joka on ottanut elämäntehtäväkseen huolehtia ihmisistä, joita sairaalat eivät huoli asiakkaikseen. Stephenin tarkoitus on sopeuttaa auttamansa ihmiset yhteiskuntaan.

Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut komedioista tunnetut Olivier Nakache ja Éric Toledo. He ovat sama parivaljakko, joka oli tekemässä elokuvaa ”Intouchables”. Tämä ohjaustyö nähtiin vuoden 2019 Cannesin elokuvafestivaaleilla. Näistä lähelle menevistä kuvauksista huolimatta autismin todellinen syy tulee säilymään arvoituksena vielä pitkään.

-Asiasta uutisoi Variety-lehti. Tsekkaa koko juttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *