Valikko Sulje

Les Cowboys

Kesälauantaisin vuonna 2019 nähtiin Yle:n Teema-kanavalla sekalainen sekoitus lännenelokuvia aivan varhaisimmista klassikoista harvinaisempiin tulkintoihin. Les Cowboys ei ole lännenelokuva, mutta sen juonen sanotaan perustuvan John Fordin lännenelokuvaklassikkoon Etsijät. Elokuva on pienimuotoinen ranskalainen tuotanto vuodelta 2015.  Les Cowboysin yhtymäkohdista Fordin elokuvaan en voi sanoa paljoa, sillä en ole nähnyt kyseistä elokuvaa. Tiiviisti sanottuna Les Cowboys on kuvaus etsintäretkestä, jossa isä ja poika yrittävät selvittää kadonneen tyttären mysteeriä.

Tarina alkaa vuonna 1994 vertauskuvallisesti lännenfestivaaleilta, joissa Ballaindin perhe: Alain, Kelly Kid ovat mukana pitämässä hauskaa. Festivaaleilla nähdään kaikenlaisia esityksiä; rodeota, jousiammuntaa, ja countrymusiikkia. Ennen kuin juhlat päättyvät Kelly kuitenkin katoaa. Aluksi isä ja poika pelkäävät ihmissalakuljettajia. Kellyn huoneesta löytyy kuitenkin muistiinpanoja arabiaksi.  Hetken epäillään, että islamistinen propaganda on saattanut vaikuttaa Kellyyn. Johtolangat vievät Isän ja pojan Antwerpeniin. Käy ilmi, että tytär on todellakin kääntynyt islaminuskoon, ja vaihtanut jopa nimeä.

Ensikatselulla elokuva tuo mieleen tavanomaisen draamasarjan, jossa kadotetaan jotain, ihminen tai jotain muuta – ja seuraa dramaattinen etsintäretki. Aluksi tapahtumat kuvataan Isä-Alainiin näkökulmasta, ja sitten isän kuoltua Kidin näkökulmasta. Elokuvassa on muutamia pieniä tunnelmallisia kohtauksia, joita säestää teemaan sopiva musiikki. Pääosan esittäjät näyttelevät tasaisen varmasti, mutta mitäänsanomattomasti. Juoni on simppeli ja suoraviivainen.

Elokuvassa ollaan suuren osan ajasta matkalla. Kid matkustaa Pakistaniin johtolankansa perässä, mutta ei löydä siskoaan. Elokuvan tapahtuma-aikana Afganistanissa vallitsi täysi sota tila Talebanien ja Yhdysvaltain joukkojen välillä. Emme kuitenkaan näy ainuttakaan sotakohtausta. Pienessä Chamanin kylässä Kid pidätettään hänen ammuttuaan miehen kuoliaaksi. Tapahtunutta seura se, että Kid vie miehen vaimon mukanaan. Heidän välilleen kasvaa pian ystävyys ja lopulta rakkaus.  

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Les Cowboys
  • Ohjaaja: Thomas Bidegain
  • Käsikirjoitus: Laurent Abitbol, Thomas Bidegain
  • Julkaisuvuosi: 2015
  • Genre: seikkailu, draama
  • Palkinnot: —
  • Näyttelijät: Francois Damiens, Finnegan Oldfield, Agathe Dronne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *