Valikko Sulje

Yön ritarin paluu

Elokuvatrilogian kolmannessa osassa raihnaisen Bruce Waynen (Christian Bale) on jälleen puettava naamio ylleen ja lähdettävä pelastamaan Gotham Cityä. Yön ritarin paluu on arvostettu IMDb:n top 250-listalla todella korkealle kuten myös sitä edeltänyt Yön ritari. Gotham Cityn rikolliset ovat saaneet uuden johtajan, Baneksi (Tom Hardy) kutsutun palkkasoturin, jolla on hämärä menneisyys. Bane on kaikessa hiljaisuudessa koonnut joukkojaan Gotham Cityn alapuolisissa viemäreissä. Banen tarkoitus on tarkoitus vapauttaa koko kaupungin rikollispotentiaali.

Tarinaan tulee mukaan monia Batman sarjakuvista ja Tim Burtonin elokuvista tuttuja sivuhenkilöitä. Batmanin kumppanina tunnettu Robin (Joseph Gordon-Levitt) on Yön ritarin paluussa toisenlainen hahmo. Poikakodissa kasvaneesta Robinista on tullut poliisi. Hänen ja monen muun nuoren pojan esikuva ja sankari on tietenkin Batman. Toinen merkittävä sivuhenkilö on kissanainen Selina Kyle (Anne Hathaway). Kissanainen esiintyi jo Batman-sarjakuvissa ja Tim Burtonin versiossa Batman -paluu. Hänellä on loppuratkaisun kannalta tärkeä osa elokuvassa.

Batman elokuvat on ahdettu täyteen toimintaa. Hans Zimmerin painostava musiikki luo tunnelmaa toimintakohtauksiin. Kolmituntisina Batmanit ovat ehkä liian pitkiä, sillä ainakin tämän kirjoittaneen mielenkiinto herpaantui paikoittain. Tarinan olisi voinut pakata tiiviimpäänkin. Erikoistehosteet ja tietokoneanimaatio mahdollistavat tietenkin sellaisten kohtauksien rakentamisen, joista parisenkymmentä vuotta siten ei osattu uneksiakaan. Christopher Nolan on onnistunut puhaltamaan henkeä kymmeniä vuosia vanhaan tarinaan. Kaikki Batmanin vastustajat on päivitetty uudelle vuosituhannelle.

Mitä voisi sanoa roolisuorituksista? Christian Bale on miehisessä kaksoisroolissaan luonteva. Morgan Feemanin Lucius Foxilla on trilogiassa muutama innostava repliikki, samoin Gary Oldmanilla. He ovat näyttelijöinä vakuuttavia, etenkin kun näyttelevät itseään.

Yön ritarin paluussa Batmanin tarina todellakin tulee päätökseen. Bruce Wayne saa muistomerkin kartanonsa maille, emmekä tule näkemään jatkoa tarinalle.  Mutta kuoleeko Bruce Wayne elokuvan lopussa? Elokuvan fanit ovat saaneet tästä aikaan keskustelun. Näemme nimittäin lopussa kohtauksen, jossa Bruce Wayne istuu ilmielävänä ravintola-pöydässä Alfredin tarkkaillessa kauempaa. Tämä saattaa olla vain unikuvaa, mutta saamme ainakin salaperäisemmän lopun trilogialle. 

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Dark Knight Rises
  • Ohjaaja: Christopher Nolan
  • Käsikirjoitus: Christopher Nolan, Jonathan Nolan
  • Julkaisuvuosi: 2012
  • Genre: seikkailu
  • Palkinnot: —
  • Näyttelijät: Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Morgan Freeman, Anne Hathaway, Michael Caine

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *