Valikko Sulje

Indiana Jones: Viimeinen ristiretki

Viimeinen ristiretki päättää George Lucasin käsikirjoittamien Indiana Jones -elokuvien sarjan. Elokuvan alussan nähdään vilkaisu Indiana Jonesin (Harrison Ford) nuoruuteen ja siihen, miksi hänestä sitten myöhemmin tuli seikkailija-arkeologi. Nuori Indiana joutuu partiopoikana vastakkain ahneiden aarteenmetsästäjien kanssa. Sellaisten, jotka eivät ymmärrä historiallisten esineiden arvoa.  

Viimeisen ristiretken aikaan vuonna 1938 natsien valta ulottui miltei jokaiseen maailman kolkkaan. Natsit olivat kiinnostuneet uskonnollisista artefakteista, joiden uskoivat tarjoavan löytäjälleen yliluonnollisia kykyjä, jopa kuolemattomuuden.

Viimeinen ristiretki -elokuvassa Hitlerin kansallissosialistit havittelevat Graalin maljaa. Elokuvan juoni ammentaa paljon ensimmäisestä Indiana Jones -elokuvasta, mutta tuo mukaan paljon uutta. Tällä kertaa Jonesin vastaparina ei olekaan nainen vaan hänen isänsä Henry Jones (Sean Connery). Parivaljakon välillä on ensi hetkistä alkaen kitkaa, josta syntyy monia huvittavia kohtauksia. Connery on mielestäni tässä elokuvassa yhdessä parhaimmista rooleistaan. Ford ja Connery ovat kuin saman kolikon kaksi eri puolta. Kumpikin hallitsee komiikan ja näyttelee tiedemiestä uskottavasti. Huumoria tässä elokuvassa on kenties enemmän kuin kahdessa edellisessä Indiana Jones -elokuvassa. Ihmiset, teknologia ja miljööt on viimeiseen piirtoon asti kuvattu historiallista taustaa vasten. Erikoitehosteet eivät ole tietokonegrafiikkaa, mutta antavat silti aidontuntuisen säväyksen monessa elokuvan kohtauksessa.

Elokuvan alussa Walter Donovan (Julian Glover), elokuvan pahis, tapaa Indiana Jonesin. Donovanin hallussa on ikivanha kristillistä alkuperää oleva hiekkakivitaulu, josta puuttuu palanen. Donovan vaikuttaa olevan aidosti kiinnostunut taulun historiallisesta puolesta ja pyytää Jonesia avustamaan alkuperäisen taulun etsinnässä. Tosiasiassa Donovan on natsien asialla ja arvelee taulun johtavan suoraan Graalin maljan luo.

Donovan kertoo, että maljan etsimistä johtanut professori Henry Jones on kadonnut. Henryn muistiinpanot antavat vihiä siitä, että hän on saanut selville Graalin maljan olinpaikan. Etsintäretki vie Jonesin ensin Venetsiaan, jossa hänen nerokkuutensa punnitaan. Venetsiassa Indiana tapaa Elsa Schneiderin. Elokuvan tärkein naishahmo Elsa Schneider (Alison Doody) esitellään katsojalle rehellisenä ja aidosti tieteelle omistautuneena. Hän osoittautuu kuitenkin petolliseksi natsien asiamieheksi.

Indiana ja Elsa seurailevat ikivanhoja merkkejä muinaisessa kirjastossa ja löytävät tien ristiretkeläisen haudalle. Haudasta he löytävät kivitaulun kokonaisena. Indianan Jonesin seikkailut Venetsiassa muistuttavat Da Vinci koodi ja Enkelit ja Demonit elokuvista tuttuja tapahtumia. Luultavasti nuo Ron Howardin ohjaamat trillerit ovat saaneet paljon vaikutteita ainakin tästä kolmannesta Indiana Jones -elokuvasta.

Indiana Jonesin on pelastettava isänsä Natsien kynsistä Itävallan ja Saksan rajalla sijaitse-vasta Brunwaldin linnasta. Monien vaiheiden jälkeen he pääsevät pakoon ja suuntaavat Berliiniin. Sieltä pakomatka jatkuu ilmalaivalla ja lentokoneella. Nyt isän ja pojan on yhdistettävä voimansa estääkseen natsia saamasta Graalia. Viimein Graalin maljan olinpaikka selviää; se on keskellä erämaata kuvitteellisessa Hatayn tasavallassa. Kätköpaikalle suuntaavat niin kansallissosialistit kuin Indian Jones ja hänen isänsä. Maljan etsijän uskoa kuitenkin koetellaan monella tappavalla ansalla. Lopussa ollaan tärkeän valinnan edessä. Walter Donovanin itsekkäät pyrkimykset ja vallanhimo koituvat hänen kohtalokseen. Graali suo voimansa vain viisaan valinnan tekijälle.  

Kaikkien Indiana Jones elokuvien tapahtumat pohjaavat jollain tavalla yliluonnolliseen. Elokuvien maailmankuva on mustavalkoinen. Hyvä ja paha ovat todellisia voimia, ja niiden alkuperä on muinaisissa uskonnoissa tai kristinuskossa. Indiana Jones kuvataan rehellisenä ja oikeamielisenä hahmona. Natsit puolestaan edustavat pahuuden voimia.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Indiana Jones and the Last Crusade
  • Ohjaaja: Steven Spielberg
  • Käsikirjoitus: Jeffrey Boam, George Lucas
  • Julkaisuvuosi: 1989
  • Genre: seikkailu
  • Palkinnot: 1 Oscar (Academy Award)
  • Näyttelijät: Harrison Ford, Sean Connery, Alison Doody, Julian Glover

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *