Valikko Sulje

Star Wars – A New Hope: Paras kohtaus

Tutustuin Star Wars -kotisivun (www.starwars.com) tarjontaan, joka todellakin on valtaisa. Silmäni osuivat artikkeliin, jossa pohdittiin, mikä onkaan paras kohtaus sarjan aloittaneessa A New Hope – elokuvassa. Artikkeli oli kirjoitettu elokuvan julkaisun 40-vuotispäivän kunniaksi 25. toukokuuta 2017. Tapetilla tässä artikkelissa olivat Mark Hamillin esittämän Luke Skywalkerin seikkailut. Nehän alkoivat, kun kohtalo tai Voima tuo Luken vanhan jedimestarin Obi Wan Kenobin reitille. Tapahtumasarja johtaa siihen, että Luke joutuu jättämään asuinsijansa ja aloittamaan matkansa kohti tähtiä. George Lucasin kunnianhimoinen suunnitelma toteutettiin 1970 luvulla, jolloin scifi-elokuvat normaalisti tehtiin noin viidessä vuodessa. Lucasin tavoitteena oli hoitaa homma parissa kuukaudessa. Tuohon aikaan ei ollut erikoistehosteisiin erikoistuneita yhtiöitä tai alan ammattilaisia. Tämä johti Industrial Light & Magic yhtiön perustamiseen.

Näyttävimpiä kohtauksia Alexin (toinen kirjoittaja) mielestä on Kapinallisten hävittäjien sukeltaminen Kuolemantähden suojien sisäpuolelle. Kameran liike muistuttaa niitä vuoristoratakuvauksia, joita nykyisin on vähän joka elokuvassa. Tämänkin kohtaus muistetaan John Williamsin musiikista. Tässä samassa kohtauksessa näemme myös Darth Vaderin TIE-hävittäjänsä puikoissa. Luke Skywalker käyttää ensimmäisen kerran Voimaa toden teolla, kun hän kytkee hävittäjänsä autopilotin pois ja luottaa Voiman olevan hänen kanssaan.

Elokuvan alussa Obi Wan kertoo Lukelle hänen isänsä olleen – ja yhä olevan – paras pilotti koko galaksissa. Kuoleman tähden pinnalla tapahtuneessa kohtauksessa Luke kohtaa ensimmäisen kerran isänsä, pahaksi kääntyneen Darth Vaderin. Kohtaus päättyy kuolemantähden räjähdykseen, ja käytännössä Kapinalliset ovat voittaneet taistelun. Darth Vader on aliarvioinut nuoren jedioppilaan.

Amy (toinen kirjoittaja) puolestaan antaa korkeimmat pisteet kohtaukselle, jossa Luke ja Obi Wan vierailevat kapakassa Mos Eisleyn avaruussatamassa. Kaksikko tarvitsee kipeästi keinon päästä pois planeetalta, ja he löytävät etsimänsä tästä eri rotujen sulatusuunista. Ennen saapumistaan Mos Eisleylle olemme jo tutustuneet stormtroopereihin ja droideihin.  Nyt katsoja sukeltaa ihmeissään tähän vieraaseen maailmaan. Amyn mielestä tämäkin kohtaus kestää useamman katselukerran. Kapakassa kuullaan erikoista Star Wars universumille tyypillistä musiikkia. Kapakkamaisen melun taustalla soittaa jopa omanlaisensa ”bändi”. Katsojalle selviää, että Galaksissa asustaa monenlaisia elämänmuotoja. Monet kulttuurit kohtaavat tässä kapakassa, jossa sankarimme viipyvät vain pienen hetken.  Kohtaus päättyy siihen, kun Obi Wan käyttää valomiekkaansa ja katkaisee tunkeilijan käden.   

Sitten Han Solo ja Chewbacca astuvat kuvaan. Harrison Fordin persoona on tuttu jo näistä ensi hetkistä alkaen – samoin Chewbaccan tunnusomaiset örähtelyt. Salakuljettaja Han solo on juuri se pilotti, jonka avustuksella Luke ja Obi Wan pystyvät jättämään planeetan taakseen. Tämä kohtaus kuvattiin kahdesti, ensin Englannissa ja sitten Los Angelesissa. Ja niinpä se koostettiin yhdistelmänä kuvista, joita otettiin kummallakin paikalla. 

Asiasta kirjoitti Starwars.com 25.5.2017. Käy lukemassa koko artikkeli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *