Valikko Sulje

Gladiator

Tämä elokuva on yksi kautta aikain suosikeistani. Tarina tuo yhteen yhden omaperäisimmistä ohjaajista ja yhden määrätietoisimmista näyttelijöistä. Ohjaaja Ridley Scottilla näyttää olevan harvinainen kyky muuntaa yksinkertainen tarina elämää suuremmaksi elokuvaksi. Hänen ohjauksessaan Russell Crowe tuo itsestään esiin parhaimman puolensa. Crowe näyttelee henkilöä, jolla todellakin on oman arvon tuntua, rohkeutta olla erilainen kuin muut ja periaatteita, joista pitää kiinni. Elokuva-akatemia antoi tällä kertaa pääosa Oscarin oikeaan osoitteeseen. Kaksi ja puolituntisena tämä suurelokuva kestää useammankin katselukerran.   

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 180 jaa. Rooman valtakunta oli tuolloin laajimmillaan ja ulottui pohjoiseen Germaniaan asti. Elokuva alkaa vaikuttavalla taistelukohtauksella. Kenraali Maximuksen (Russell Crowe) joukot ovat ryhmittyneet valtakunnan uloimmalle rajalle barbaareja vastaan. Maximus kannustaa sotilaitaan taistelemaan ja tunnelma kiteytyy Maximuksen sanoihin: What we do in life echoes in eternity! Tummassa ja sadetta enteilevässä säässä sotilaat valmistautuvat ja Hans Zimmerin musiikki täydentää tunnelmaa. Seuraa verinen taistelu, joka päättyy roomalaisten voittoon.

Maximus on kunnioitettu ja arvostettu johtaja. Hän on vanhenevan keisarin Marcus Aureliuksen suosikki seuraajakseen. Keisarin asemaa tavoittelee myös Aureliuksen oma poika Commodus (Joaquin Phoenix). Commodus on varma omasta nimityksestään valtakunnan ylimmälle paikalle. Maximus tuntee Commoduksen ja aavistaa tämän pyrkivän valtaan keinolla millä hyvänsä. Maximus on aikeissa kieltäytyä keisarin asemasta ja ilmoittaa haluavansa vain päästä kotiin vaimonsa ja poikansa luo. Kun Commodus kuulee isänsä aikovan nimittää Maximus, hän tappaa keisarin. Commoduksen käskystä Maximus vangitaan ja aiotaan teloittaa, mutta hän pääsee pakenemaan. Maximus ratsastaa kotiinsa pelastaakseen perheensä. Maximuksen saapuessa kotitilalleen, hän huomaa Commoduksen sotilaiden ehtineen ensin ja tappaneen hänen perheensä. 

Nääntynyt Maximus poimitaan orjakaravaanin matkaan. Hänet viedään markkinoille ja myydään Proxima-nimiselle kauppiaalle (Oliver Reed), joka kouluttaa orjista gladiaattoreita.  Maximus osoittaa taistelutaitonsa ja nousee nopeasti ykköspaikalle gladiaattorien hierarkiassa. Maximus huomaa tilaisuutensa päästä taistelemaan Roomaan Colosseumille, lähemmäksi keisaria ja kostoa.   

Commodus saapuu Roomaan, ja tekee heti senaatille selväksi valta-asemansa. Commodus haluaa palauttaa keisarin ylivallan ja murskata toiveet Rooman muuttamisesta tasavallaksi. Vain Gracchus niminen senaattori uskaltaa uhmata Commodusta. Maximuksesta on tullut Gladiaattori, ja hän on voittanut taistelutoverei-densa luottamuksen. Maximus taistelee hyvin Colosseumilla ja saavuttaa kansan suosion. Pian Maximus poistaa gladiaattorikypäränsä ja paljastaa itsensä Commodukselle. Keisari järkyttyy mutta Maximuksen suosio on niin suuri, että hän ei voi tehdä mitään. Commodus ei halua tehdä Maximuksesta marttyyria. Commoduksen sisar Lucilla (Connie Nielsen) näyttelee olevansa Commoduksen puolella. Lucilla on hyväsydäminen, mutta antaa hyvin vähän näkyä ulospäin. Todellisuudessa vain pelko estää häntä uhmaamasta veljeään.

Ridley Scottin historiallinen spektaakkeli on viimeisiä todella kiehtovaan sankariin perustuvia suurelokuvia. Tarinan henkilöt ovat kuvitteellisia, mutta puitteet on rakennettu tarkasti uskollisena historiankirjoitukselle. Sellaiset historian hahmot kuin Spartacus, Ben Hur ja Arabian Lawrence ovat saaneet oman elokuvansa. Ridley Scottin tarkoitus on tällä kertaa siirtää kuvitteelliseen sankariin perustuva tarina ajanlaskumme toiselle vuosisadalle Roomaan. Gladiaattoreiden elämä ja kuolema oli tuohon aikaan enemmän tai vähemmän jaloa, mutta tässä on aineksia todella suurelle kertomukselle. Kuvat keisareiden ajan Roomasta on toteutettu tietokonegrafiikalla. Tapahtumaympäristöjen vakuuttavuuteen on panostettu. Colosseum on rekonstruoitu alkuperäiseen loistoonsa tietokoneen avulla.

Hollywoodin viime vuosien kuuluisin elokuvasäveltäjä Hans Zimmer ja Lisa Gerrard onnistuivat Gladiaattorin musiikissa Golden Globen arvoisesti. Elokuvan soundtrack on todiste Zimmerin oivallisesta kyvystä yhdistää kuvakieli ja äänimaailma. Zimmerin musiikki kuljettaa tarinaa taistelukohtauksien ja vaikuttavien näkymien aikana. Gerrardin laulama tunnuskappale ’Now we are free’ soi vain muutamissa unenomaisissa kohtauksissa, mutta painuu silti mieleen. Laulu on sekoitus instrumentaalista ja erikoista sanallista ilmaisua. Millä kielellä tunnuskappale lauletaan? Onko laululla sanat? Taustoja tutkimalla minulle selvisi, että Gerrard laulaa itse keksimällään kielellä eli laululla on kyllä sanat, mutta niiden merkitys on tavallaan ymmärrettävissä vain intuitiolla. Elokuvassa, joka kertoo kunniasta ja uhrautuvaisuudesta ’Now we are free’ kuvaa gladiaattorin tai sotilaan unelmaa vapaudesta. Näemme toistuvasti kuvaa viljapellosta, jossa värimaailma antaa epätodellisen vaikutelman. Maximukselle nuo kuvat ovat lupaus siitä, että hän kohtaa rakastamansa ihmiset kuoltuaan.

Elokuvassa Maximuksen ja Commoduksen persoonat kohtaavat. Maximus edustaa Marcus Aureliuksen unelmaa Roomasta tasavaltana. Commodus puolestaan palauttaisi yksinvaltiuden. Maximuksella on perhe, ja kenraalina hänen sotilaansa pitävät häntä suuressa arvossa, oikeudenmukaisena ja viisaana johtajana. Commodus tappaa isänsä ja pakottaa sisarensa tekemään oman tahtonsa mukaan. Keisarina Commoduksen perimmäinen tarkoitus on saada alamaisensa, ja myös sisarensa rakastamaan itseään. Mutta tähän pyrkiessään hänen keinonsa ovat kyseenalaisia. Commoduksella on elokuvassa vahva rooli, itse asiassa hänen puoltaan kertomuksessa kuvataan melkein yhtä paljon kuin Maximuksen. Hänellä on elokuvassa paljon aikaa ja repliikkejä. Joaquin Phoenix näyttelee osansa niin hyvin, että Elokuva-akatemia myönsi hänelle sivuosa Oscarin ehdokkuuden.

Kun Maximus menettää kenraalin asemansa ja perheensä, kaikki mille hän on elämänsä perustanut, pyyhkäistään pois. Kun Maximuksella ei ole enää mitään menetettävää, hänessä herää halu selviytyä. Hän lähtee jokaiseen taisteluun niin kuin viimeiseen. Maximus on miehinen ja ikoninen sankarihahmo, tai oikeastaan hänestä kasvaa sellainen. Selviytymistaistelu muuttaa Maximusta, mutta sytyttää myös toivon kipinän. Kenraalina hän oli sotilailleen esikuva, mutta nyt hänestä tulee esikuva gladiaattoreille. Sotilas tappaa jonkin suuremman asian puolesta, mutta gladiaattori tappaa vain selviytyäkseen. Maximusta ajaa eteenpäin kaukaisena väikkyvä koston mahdollisuus. Konflikti Maximuksen ja Commoduksen välillä juontaa juurensa edellisen keisarin Marcus Aureliuksen sanoista. Aurelius tiesi, ettei Commoduksesta tulisi hyvää johtajaa. Commodus näkee Maximuksessa edelleen oikeudenmukaisen sotilaan, jotain mitä hän ei itse pystynyt olemaan. 

Miehiseen elokuvaan ei mahdu kovin monta vahvaa naishahmoa. Tässä elokuvassa on kuitenkin yksi. Commoduksen sisar Lucilla on lujatahtoinen ja määrätietoinen, mutta hän pelkää poikansa Luciuksen puolesta. Commoduksen valta-aseman takia hän jättäytyy taka-alalle, kun on kysymys tärkeistä päätöksistä. Elokuvassa jää hämäräksi, millainen on ollut Maximuksen ja Lucillan suhde aikoinaan. Jotakin heidän välillään on täytynyt olla, sillä Maximuksen puolesta Lucilla on valmis pettämään veljensä.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Gladiator
  • Ohjaaja: Ridley Scott
  • Käsikirjoitus: David Franzoni
  • Julkaisuvuosi: 2000
  • Genre: draama, seikkailu
  • Palkinnot: 5 Oscaria (Academy Awards), 2 Golden Globe, 4 BAFTA
  • Näyttelijät: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Richard Harris

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *