Valikko Sulje

Indiana Jones ja tuomion temppeli

Elokuva sijoittuu ajallisesti vuoteen 1935 eli hieman ennen Kadonneen aarteen metsästäjiä. Johdantona elokuvaan nähdään Indiana Jonesin ja itämaalaisten gangsterien kohtaaminen Shanghaissa Kiinassa. Ensimmäisten toimintakohtausten aikana tarinan kolme päähenkilöä esitellään katsojalle. Tällä kertaa Indiana Jonesin (Harrison Ford) matkaan lähtevät sivistykseen tottunut tanssijatar Willie (Kate Capshaw) ja pikkupoika (Jonathan Ke Quan) , jota kutsutaan osuvasti Short Roundiksi.

Indiana on vähällä päästä hengestään juotuaan myrkkyä ja aiheuttaa välikohtauksen paikallisessa ravintolassa. Kolmikko pakenee palkkatappajia Shanghain kujia pitkin, ja edelleen lentokoneella kohti länttä. Jossain Intian yläpuolella he joutuvat pelastautumaan kumiveneellä ohjaamattomasta lentokoneesta. Toisinaan Indiana Jonesin seikkailut tuntuvat mahdottomilta ottaa todesta. Katsoja ei tietenkään missään vaiheessa epäile, etteikö Indianan selviäisi näistä tilanteista. Silti kun elokuva pääsee vauhtiin, niin jännite kasvaa, ja katsojaa pelottaa aidosti Jonesin puolesta.

Keskellä viidakkoa he saapuvat alkuasukasheimon asuttamaan kylään, jota on kohdannut suuri onnettomuus. Kylän asukkaat näkevät nälkää, sillä onnea tuovat Sankara-kivet on varastettu. Kaiken lisäksi tuntemattomat viholliset ovat kidnapanneet kylän lapset. Kolmikko aloittaa pitkän matkan kohti Delhiä ja sivistystä. Elokuvan toiminnallinen osuus nähdään Pankotin palatsissa, joka on brittiläisen maailmanvallan ja sivistyksen saareke keskellä viidakkoa. Jossain palatsin alapuolisissa luolastoissa Indiana Jones ystävineen saapuvat tuomion temppeliin. Päähenkilömme joutuvat keskelle uskonnollista rituaalia, jossa uhrataan ihmisiä muinaiselle jumalalle. Jones on itsekin vähällä joutua osaksi palvontamenoja. Nokkeluutensa ansiosta Indiana Jones selviytyy näistäkin vaaroista. Kylän lapset ja Sankara-kivet löytyvät, ja Indiana, Willie ja Short Round pakenevat huikaisevassa junaratakohtauksessa.  

Tuomion temppeli on mielestäni heikoin lenkki Indiana Jones elokuvien sarjassa. Sen juoni poikkeaa merkittävästi Kadonneen aarteen metsästäjistä, sillä se ei perustu Kristinuskon artefaktiin, vaan Intian luonnonuskontojen uskomuksiin. Elokuva sisältää paljon uskonnollista symboliikkaa, pyhiä esineitä, palvontamenoja ja mustaa magiaa.

Vuonna 1935 Britannian siirtomaavalta Intiassa ei ollut saavuttanut viidakon alkuperäisasukkaiden asuinsijoja. Jonesin arkeologian asiantuntemus joutuu jälleen kerran koetukselle. Elokuva sijoittuu aikaan, jolloin kartalla oli vielä valkoisia läikkiä, tutkimattomia alueita. Tuon aikakauden Intia tarjoaakin täydelliset puitteet seikkailukertomukselle. Elokuvan teemana onkin sivistyksen ja ikivanhojen luonnonkulttuurien kohtaaminen.

Päähenkilöt ovat selväpiirteisiä, mutta yksiulotteisia. Pikkupoika, jonka ei tarvitse näytellä muuta kuin itseään, on piristävä lisäys tarinaan. Tuomion temppelissä näkyy kaikkein selvimmin yritys tehdä huumoria väkivaltaisista kohtauksista. Indiana Jonesin vastaparia Willietä on vaikea ottaa vakavasti. Hänen ja Indianan Jonesin suhde keskittyy keskinäiseen naljailuun ja riitelyyn. Willie on tietyllä tavalla hauska hahmo, kun hän toimii vastarannan kiiskenä, mutta hänen ja Indianan välinen huumori ei aivan tavoita minua.      

Elokuvan pääpaino on jännittävissä tapahtumissa, ei syvällisessä tarinan kerronnassa. Juoni on jossain määrin suoraviivainen, vaikka siihen mahtuu paljon yllättäviä käänteitä. Fordin näyttelijäntyö kannattelee elokuvaa ja muut hahmot jäävät näyttelijäntyönsä perusteella kuriositeeteiksi. Elokuva kestää useammankin katselukerran, jos tarinan antaa vain viedä. Tietenkin kun tekee tämänlaista arviointia ja yrittää nähdä kulissien taakse, suuri osa elokuvan jännityksestä lässähtää. Suosittelen siis katsojaa ottamaan elokuvan hauskana seikkailukertomuksena, ei vakavana tai historialliseen viitekehykseen sopivana elokuvana. Tuomion temppelissä on omanlaisensa viehätys ja salaperäinen tarina. Kaikki Indiana Jones -elokuvat ovat itsenäisiä kertomuksia tapahtumaympäristön ja henkilögallerian osalta.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Indiana Jones and the Temple of Doom
  • Ohjaaja: Steven Spielberg
  • Käsikirjoitus: Willard Huyck, Gloria Katz
  • Julkaisuvuosi: 1984
  • Genre: seikkailu
  • Palkinnot: 1 Oscar (Academy Award), 1 BAFTA
  • Näyttelijät: Harrison Ford, Kate Capshaw,  Jonathan Ke Quan, Amrish Puri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *