Valikko Sulje

The Revenant

The Revenant perustuu osittain Michael Punken samannimiseen novelliin vuodelta 2002. Elokuvan voi mieltää kuuluvan lännenelokuvien genreen, mutta se sisältää monia poikkeavia elementtejä verrattuna perinteiseen länkkäriin. Leonardo DiCaprio sai Oscarin pääosastaan Hugh Glassina. Hänen vastaparinaan nähdään Tom Hardy elokuvan roistona. The Revenant oli budjettiinsa nähden melkoinen menestys. Elokuvasta tuli ohjaajansa Alejandro Gonzalez Inarritun kolmas kansainvälistäkin mainetta niittänyt elokuva. Inarritun aiempiin meriitteihin kuuluvat Cannesin festivaalien vetonaula Babel vuodelta 2006, sekä Birdman, joka voitti parhaan elokuvan, käsikirjoituksen ja ohjaajan Oscarit. The Revenantin sanotaan saaneen vaikutteita James Fenimore Cooperin romaaneista.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoden 1823 Yhdysvaltoihin brittien siirtokuntien vähitellen levittäytyessä kauemmaksi länteen. Ensimmäisissä kuvissa näemme niityn ja yksinäisen puun, joka on kuvattu vastavaloon. Ääni puhuu intiaanien kielellä: ”Tiedän, että haluat tämän olevan ohi”. ”Niin kauan kuin henkesi kulkee, sinä taistelet”. ”Jatka hengittämistä”. Myöhemmin selviää, että nämä kuiskaukset ovat Hugh Glassin sanoja pojalleen Hawkille (Forrest Goodluck). Sanojen merkitys jää katsojan intuition varaan. Seuraavaksi ollaan keskellä tulvaveden valtaamaa korpimetsää. Kuvaan astuu miehiä pitkäpiippuiset aseet käsissään. He ovat metsästämässä vapiteja. Miehet etenevät äänettömästi väijyen saalistaan varmoin ottein. Näemme ensimmäisen vilahduksen päähenkilöistä.

Jonkin matkan päässä heistä uudisraivaajien leiri on täydessä valmiustilassa. Miehet pakkaavat majavannahkoja paaleiksi. Leirin päällikkö ja myöhemmin elokuvassa roiston roolin ottava Fizgerald esitellään katsojalle. Leiri on muuttamassa paikkaa, talven tehdessä tuloaan. Intiaanit yllättävät leirin pahaa-aavistamattomat asukkaat. Intiaanien nuolet osuvat tarkasti ja hetkessä taistelu on täydessä käynnissä. Lähettyvillä Hugh ja intiaanipoika Hawk kuulevat taistelun äänet, ja tietävät mitä on tapahtumassa. He syöksyvät auttamaan tovereitaan. Vähän aikaa intiaaneilla on yllätyksen suoma etu puolellaan. Yhtäkkiä intiaanit ovat saartaneet leirin asukkaat. Kaikki tietävät, että intiaanit ovat tulleet ryöstämään kallisarvoisia majavannahkoja.

Uudisraivaajat pyrkivät turvaan veneelle, ja luopuvat melkein kaikesta säilyäkseen hengissä. Majavannahat sen sijaan otetaan mukaan. Niitä pidetään korvaamattomina. He jättävät haavoittuneet taakseen tietäen, että intiaanit eivät sääli vastustajiaan. Leiri on hetken sekasorron tilassa. Intiaanit selviytyvät verilöylystä voittajina. Uudisraivaajat menettävät 32 miestä. Pieni joukko uudisraivaajia Glass ja intiaanipoika mukanaan pakenee veneellä Missouri-jokea kohti. He tietävät intiaanien olevan pian heidän kannoillaan. Glass ehdottaa turvallisempaa pakotietä maitse. Pakenijat rantautuvat ja jatkavat matkaa aarniometsän halki.  Glass onkin ainoa, joka tuntee erämaan oikopolut. Miehet suuntaavat kulkunsa kohti lähellä olevaa Fort Kiowan linnaketta.

Monet intiaaniheimot taistelivat alueella sekä toisiaan, että brittejä vastaan. Hughin menneisyydestä paljastuu sen verran, että hän on elänyt intiaanien parissa. Intiaanipoika kutsuu häntä isäkseen. Näillä kahdella näyttäisi olevan yhteinen menneisyys. Hugh ja Hawk puhuvat toisilleen intiaanien kiletä. Tällä välin intiaanit kokoavat sotasaalistaan ja lähtevät seuraamaan pakenijoiden jälkiä. Kun Hugh on yksin metsällä emokarhu hyökkää hänen kimppuunsa. Karhu raatelee Hughin henkihieveriin, mutta kuolee lopulta Hughin luodista. Fizgerald miehineen löytävät Glassin makaamasta pahasti haavoittuneena. He uskovat Hughin kuolevan pian vammoihinsa.

Fizgerald ja muut uudisraivaajat pohtivat, miten jatkaa pakoa nyt, kun heillä on Hugh kannettavana mukanaan. He päättävät jakautua kahteen ryhmään, ja karistaa intiaanit kannoiltaan. He eivät pääse vuorten yli, joten on etsittävä toinen reitti. Päätetään, että kolme miestä jää auttamaan Hughia. Nämä kolme ovat intiaanipoika Hawk, toinen nuori mies nimeltä Jim ja Fizgerald itse. Intiaanipoika jää vartioimaan isänsä unta. Hän muistaa isänsä ja intiaaninaisen rakkauden, ja toistelee isänsä sanoja. Näemme takaumina ja moniäänisiä muistoja entisestä elämästä. Kuullaan myös intiaanipojan äidin ääni.

Fizgerald haluaisi päästä eroon Hughista ja kaivaa jo hautaa häntä varten. Fizgerald ihmettelee, miksi Hugh yhä sinnittelee. Hänellä näyttää olevan poikkeuksellinen elämänhalu. Ehkä hän ei vain halua erota pojastaan. Fizgerald aikoo tukehduttaa haavoittuneen ja päästää tämän kärsimyksistään siten, että muut eivät huomaa. Intiaanipoika kuitenkin saapuu parahiksi, ja yrittää estää Fizgeraldia. Hetken aikaa nämä kaksi taistelevat, mutta lopulta Fizgerald tappaa pojan Hughin silmien edessä. Tämä tapahtuma laukaisee seuraavien tapahtumien sarjan, kun Hughin viha herää poikansa tappajaa kohtaan. Jim ei saa tietää mitä Fizgerald on tehnyt. Kaksikko jättää Hughin kuolemaan, ja pakenee intiaaneja, joiden Fizgerald sanoo olevan lähellä.

Hugh on päättänyt jäädä eloon ja ponnistelee eteenpäin kosto mielessään. Hetkeksi Hugh jää poikansa jäätyneen ruumiin vierelle ja kunnioittaa tämän poismenoa intiaanien tapaan. Hugh raahautuu kivuliaasti pienen matkan kerrallaan. Hän tuntee erämaan ja hänellä on varma päämäärä. Hän saapuu joelle ja sammuttaa janonsa jääkylmällä vedellä. Hän saa myös aikaan tulen käyttäen vanhaa uudisraivaajien menetelmää. Hugh on yksin erämaassa, eikä pysty kävelemään. Intiaanit saapuvat lähelle ja Hugh piiloutuu vedenrajaan kalliokielekkeen alle. Sitten hän hyppää virran vietäväksi, ja intiaanien aseiden laukkaukset eivät mene kaukaa ohi. Hugh selviää vesiputouksista ja rantautuu jossain alajuoksulla.

Tällä välin Fizgerald ja Jim saapuvat tuhottuun intiaanikylään ja ihmettelevät aikaansaatua hävitystä. Eräässä teltassa pitää suojaa yksinäinen elonjäänyt vanha intiaaninainen. Nuotion äärellä Jimiä kaduttaa, että jättivät Hughin, ja ilmaisee huolensa Fizgeraldille. Vanhempi nyt roiston roolin ottanut Fizgerald, sanoo, ettei tapahtumasta tarvitse huolehtia. Fizgerald ja Jim saapuvat Fort Kiowaan. Fizgerald kieltää poikaa kertomasta tapahtuneesta. Pian he ovat leirin johtajan puheilla. He kertovat väritetyn tarinansa, ja näyttävät tekevän uskottavan vaikutuksen. Jimille tarjotaan jopa rahaa palkkioksi urheudestaan.

Hugh nappaa kalan ja syö sen raakana. Hänen on nyt selviydyttävä syömällä luonnon antimia. Muutaman päivän kuluttua hän pystyy jo kävelemään nojautuen keppiinsä. Sitten hän joutuu keskelle puhvelilaumaa, ja tapaa intiaanin puhvelin raadolla. Hugh kertoo tarinansa intiaanille, ja he jatkavat yhdessä hevosella matkaa. Hugh alkaa jo parantua haavoistaan. Lumimyrsky yllättää parivaljakon, ja he hakevat suojaa itse tehdystä majasta. Hugh on saanut kannoilleen sekä ranskalaiset, että intiaanit. Pian intiaanit saavat hänet kiinni ja takaa-ajon päätteeksi Hugh suistuu hevosineen alas jyrkänteeltä. Seuraa jälleen kerran ihmepelastuminen. Hugh saapuu lopulta Fort Kiowaan ja kertoo koko tarinan leirin johtajalle kapteeni Henrylle. 

Hughin saapuessa leiriin joudutaan toteamaan, että Fizgerald on lähtenyt omille teilleen. Hugh haluaa lähteä Fizgeraldin perään kostaakseen. Kapteeni päästää hänet lähtemään, mutta haluaa itsekin mukaan. He jäljittävät ja saavuttavat vähitellen Fizgeraldia. Fizgerald yllättää kapteenin ja tappaa hänet kaukolaukauksella. Jännitys tiivistyy, kun Hugh saavuttaa pakenijan. Musiikki vaihtuu painajaismaiseen. Takaa-ajo huipentuu sumuisessa metsässä. Seuraa tappelu puukon ja kirveen kanssa. Hugh jättää haavoittamansa Fizgeraldin paikalle osuneiden intiaanien tapettavaksi.

The Revenant nojaa vahvasti Leonardo DiCaprion näyttelijäntyöhön. Osa DiCaprion karismasta peittyy parran alle, mutta elokuvan edetessä hänen persoonansa tulee yhä enemmän esiin. Elokuvan sivuhenkilöt jäävät hänen varjoonsa, mutta ovat kuitenkin tärkeä osa tarinaa. DiCapriolle on kirjoitettu vain vähän repliikkejä. Itse asiassa elokuvassa pääsevät paremmin ääneen Hugh Glassin toverit, erityisesti rääväsuinen Fizgerald. Haavoittuneen Hugh Glassin ähellystä ja puhellusta saa seurata sydän kurkussa. Kokeneena ja monipuolisiin rooleihin sopivana näyttelijänä DiCaprio eläytyy onnistuneesti uudisraivaajan rooliin. Elokuva kuvaa kärsivää ihmistä lähietäisyydeltä. Glassin uskomaton nousu takaisin jaloilleen todistaa kaiken voittavasta elämänhalusta. Kuoleman pelko siivittää Hugh Glassin matkaa ja sinnikkyys tuottaa tulosta keskellä erämaata.

Hyvin rakennetut selviytymistarinat kuten esimerkiksi Ridley Scottin Gladiaattori ovat usein vedonneet kriitikoihin. The Revenant tullaan muistamaan realistisena villin rajaseudun kuvauksena. Osa Yhdysvaltojen rajaseutua olivat tietysti intiaanit. Erityisen säväyksen tähän melko suoraviivaiseen tarinaan tuo Hugh Glassin ja intiaanipojan ystävyys. Intiaanit kuvataan tässä elokuvassa populaarikulttuurin valtavirtauksen mukaisesti raakalaismaisina villi-ihmisinä. Intiaaneja pidettiin vähempiarvoisina verrattuna valkoiseen mieheen. Hugh Glass tuo elokuvaan toisenlaisen näkökulman, sillä hän näyttää asettuvan maailmankatsomuksessaan, jonnekin intiaanien ja valkoisten uudisraivaajien välimaastoon. En tiedä minkälainen totuus näistä luonnonkansoista historiallisen tutkimuksen valossa avautuu. Intiaaneilla oli vielä 1800-luvun alussa oma roolinsa taistelussa Uuden maailman omistuksesta. Tässä elokuvassa intiaanit ovat tarinan kannalta tärkeässä osassa, sillä erämaahan matkaavat joutuivat väistämättä kosketuksiin eri heimojen kanssa. Intiaanit taistelivat periaatteessa samoista luonnonvaroista kuin valkoisetkin.

Elokuvasta puuttuu seikkailukertomukselle tyypillinen rakkaustarina. Sellainen löytyy ainakin sellaisista erämaan kuvauksista kuin Viimeinen Mohikaani ja Tanssii susien kanssa. Muutenkin The Revenant on hyvin miehinen elokuva. Näyttelijöinä on nimekkäitä miehiä, mutta naiselle ei ole varattu ensimäistäkään sivuroolia. Elokuva on kertomus petoksesta ja kostosta, jotka niin usein kietoutuvat yhteen. Hughin ja intiaanipojan erikoislaatuinen suhde ja syvä kiintymys kumpuaa rakkaustarinasta. Hugh puhuu intiaanien kieltä ja näyttää myös ymmärtävän intiaanien elintapoja. Intiaanien opit ovat tehneet hänestä taitavan eränkävijän. Intiaanipojassa yhdistyvät sekä valkoisen miehen, että intiaanin verenperintö. Päähenkilön unikuvina tai takaumina nähdään väläyksiä menneisyydestä. Elokuva ei kerro tämän enempää. Ohjaaja on halunnut säilyttää osan tarinasta mysteerinä.

The Revenant sijoittuu aikakauteen Yhdysvaltain historiassa, joka on ollut hyvin vähän elokuvien kuvauksen kohteena. Brittien siirtokuntien länsipuolella avautuva erämaa oli tuolloin intiaanien aluetta. Uudisraivaajien elämä oli jatkuvaa taistelua eloonjäämisestä. Hugh Glassin kohtaaminen naaraskarhun kanssa on järkyttävää katsottavaa. Kohtaus jättää katsojan ihmettelemään, miten luontokappaleen ja miehen välinen tappelu on toteutettu. Oliko mukana aito karhu, vai kuvattiinko kaikki CGI:nä? Tämä todistaa siitä, että erämaa tarjoaa muitakin arvaamattomia vaikeuksia uudisraivaajalle. Uuden maailman tulokkaiden elinkeino perustui luonnonantimien tehokkaaseen hyödyntämiseen. Majavannahat olivat kysyttyä kauppatavaraa, ja niistä oltiin valmiita taistelemaan. Talvi oli erityisen kohtalokasta aikaa ja talven ankaruus tekee elokuvan selviytymistarinasta vieläkin kiehtovamman. Tässä on mielestäni puitteet suurelle seikkailukertomukselle.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: The Revenant
  • Ohjaaja: Alejandro Gonzalez Inarritu
  • Käsikirjoitus: Alejandro Gonzalez Inarritu, Mark L. Smith
  • Julkaisuvuosi: 2015
  • Genre: seikkail, draama
  • Palkinnot: 3 Oscaria (Academy Awards), 3 Golden Globea, 4 BAFTA
  • Näyttelijät: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Forrest Goodluck, Domhnal Gleeson, Will Poulter

   

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *