Valikko Sulje

The Prestige

The Prestige on ohjaaja Christopher Nolanin ja käsikirjoittaja Jonathan Nolanin tiivistunnelmainen jännitysdraama vuodelta 2006. Nolanin veljekset ovat keränneet elokuvaansa vaikuttavan kavalkadin tähtinäytelijöitä. Michael Cainen ja Christian Balen muistamme Batman-trilogiasta. Hugh Jackmanin tunnetuin rooli lienee X-Men-elokuvasarjan Logan ja pääosa musikaalissa Les Miserables. Jackman oli ehdolla miespääosaoscar-palkinnon saajaksi roolistaan Robert Angierina. Elokuva käsittelee petoksen, pakkomielteen ja uhrautuvaisuden teemoja. Kahden taikurin välinen kilpailu muuttuu rumaksi ja johtaa tragediaan. Jossain vaiheessa elokuva poikkeaa realismin tieltä ottaa mukaan yliluonnollisia elementtejä.  

Elokuva alussa ingenieur John Cutter (Michael Caine) kertoo mikä tekee taikatempusta niin koukuttavan. Hänen mukaansa jokaisessa tempussa on kolme vaihetta. Ensin taikuri näyttää yleisölle jotain tavallista: korttipakan, linnun, ihmisen. Hän saattaa pyytää jotakuta yleisöstä tutkimaan esineen. Kukaan ei kuitenkaan huomaa mitään epätavallista. Toisessa vaiheessa taikuri tekee itse tempun ja saa esineen katoamaan. Cutterin mukaan ihmiset haluavat tulla huiputetuksi. Kukaan ei halua tietää tempun salaisuutta. Viimeinen vaihe on huipennus (prestige): taikurin on tuotava esine takaisin.

Ensimmäisessä kohtauksessa Alfred Borden (Christian Bale) on oikeuden edessä. Häntä syytetään Robert Angierin, suuren Dantonin, murhasta. Bordenia arvellaan sekaantuneen Angierin temppuun, ja aiheuttaneen tahallisesti hänen kuolemansa. Tuomari kuulustelee asianosaisia, erityisesti John Cutteria, mutta Cutter ei halua paljastaa tempun salaisuutta. Borden tuomitaan kuolemaan ja viedään vankilaan odottamaan tuomion täytäntöönpanoa. Vankilan johtaja on tietoinen Bordenin kyvystä tehdä silmänkääntötemppuja. Hän saattaisi tehdä katoamistempun todellisissa olosuhteissa. Tämän takia Borden on tiukassa vartioinnissa. Asianajaja Owen saapuu vankilaan tapaamaan Bordenia. Hänen esimiehensä taikuri Caldlow haluaa ostaa Bordenin temput ja tarjoaa niistä 5000 dollaria. Owen vetoaa Bordenin tyttären puolesta, jotta tämä ei joutuisi orpokotiin. Borden kieltäytyy kuitenkin kaupasta.

Tarina siirtyy ajassa jonkin matkaa taaksepäin. Elokuva seurailee Robert Angierin (Hugh Jackman) junamatkaa kohti Colorado Springisiä. Angier on saanut haltuunsa vihamiehensä Bordenin muistikirjan, jossa hän selvittää temppujensa salat. Pian ollaan Kalliovuorten lumisissa maisemissa. Angier majoittuu Colorado Springsissä paikalliseen hotelliin. Hänen määränpäänsä on Nikolai Teslan laboratorio vuoren huipulla. Perillä Angier pysähtyy aidatun alueen portille. Alley (Andy Serkis) niminen mies saapuu haulikon kanssa. Alley tuntee Angierin suurena temppujen tekijänä, mutta ei suostu päästämään häntä aidan sisäpuolelle.

Seuravaksi tarinassa ollaan vielä kauempana menneisyydessä, ajassa, jolloin Borden ja Angier olivat yhä ystäviä. Molemmat ovat estradilla tekemässä temppua, jossa nainen pelastautuu vesikaapista. Temppu onnistuu ja yleisö osoittaa suosiotaan. John Cutter esitellään heidän avustajakseen. Hän on todellinen mastermind Bordenin ja Angierin temppujen taustalla. Esityksen jälkeen Cutter pyytää heitä ottamaan selvää taikuri Ackermanin kultakalamaljatempusta. Pian ystävykset ovatkin innokkaana seuraamassa Ackermanin näytöstä. Molemmat ihailevat Ackermania ja hänen omistautumistaan ammatilleen. Angierilla ja Bordenilla on yhteinen visio. He puhaltavat taikureina yhteiseen hiileen.

Seuraavassa kohtauksessa Borden on yksin tekemässä temppua harvalukuiselle yleisölle. Hän saa häkkilinnun katoamaan yleisön silmien edessä. Nuori poika yleisön joukossa epäilee Bordenin tappaneen linnun. Bordenin temppu on todellakin raakalaismainen huijaus ja lintu tosiaan kuolee. Borden valistaa poikaa: Jos paljastat temppusi salaisuuden et merkitse enää mitään. Samalla Borden tapaa tulevan vaimonsa Sarahin, joka on tullut katsomaan Bordenin esitystä.

Seuraavassa esityksessä Borden on yleisön joukossa ja valitaan vapaaehtoiseksi avustamaan tempussa. Vuorossa on toisinto vesikaappitempusta. Avustajat sitovat avustajansa Julian erikoissolmuilla ja hänet lasketaan vesikaappiin. Temppu menee kuitenkin karmaisevalla tavalla pieleen. Julia ei pääse ulos tankista, eivätkä taikurit ehdi häntä pelastamaan. Angier syyttää Bordenia tyttöystävänsä kuolemasta. Bordenin oli täytynyt sitoa vääränlainen solmu ja aiheuttaa Julian kuolema. Tästä tapauksesta eteenpäin Borden ja Angier ovat vihamiehiä. Heistä tulee katkeria kilpailijoita. Angier on kateellinen Bordenin ja Sarahin onnen kukoistaessa.

Borden esittelee Sarahille luodinsieppaus temppunsa ja paljastaa jopa sen salaisuuden. Seuraa rakkaudentunnustus, ja Borden kertoo rakastavansa vaimoaan Sarahia jopa enemmän kuin temppujaan. Kun Borden on esittämässä tätä temppuaan, jokin menee pieleen, ja oikea luoti repii kaksi sormea Bordenin kädestä.

Angier on voittanut Cutterin puolelleen ja he keskustelevat jatkosta. Cutter haluaa jatkaa työtään ingeneurina, vaikka syyttää itseään Julian kuolemasta. Cutter ja Angier löytävät itselleen paikan uudelle näyttämölle. He löytävät jopa uuden avustajan, nuoren kaunottaren Olivia Wenscomben (Scarlett Johansson). Cutter on kehittänyt monta uutta vaarallista temppua, joiden ansiosta Angier kerää mainetta. Kansaa saapuu sankoin joukoin katsomaan esityksiä. Kun kyyhkystemppu menee pieleen, heidän on etsittävä uusi vetonaula maineensa säilyttämiseksi.

Colorado Springsissä Angier selvittää yhä Bordenin päiväkirjan salaisuutta. Alley saapuu tapaamaan Angieria hotellille. Hän kertoo Nikolai Teslan (David Bowie) työn olevan salaista, mutta suostuu kuitenkin viemään Angierin tapaamaan tiedemiestä. Tesla esittelee Angierille langatonta todellista taikuutta, sadoittain lamppuja, jotka syttyvät kuin itsestään. Angier haluaa samanlaisen koneen kuin Bordenilla on Katoavassa miehessä. Ennen tätä vierailua Angier oli nähnyt samanlaisen salamoita tuottavan koneen Albert Hallissa pidetyssä tekniikannäyttelyssä. Tuohon aikaan sähkö oli valjastettu käyttämään monenlaisia koneita. Teslan mukaan ihmiset pelkäävät kaikkea uutta ja maailmaa mullistavaa. Tesla varoittaa Angieria tämän pakkomielteestään, mutta suostuu rakentamaan koneen.

Borden esittää taas temppujaan. Entiset ystävykset seuraavat nyt toisiaan valepukuisina haluten varastaa toistensa temput. Angier pohtii Bordenin Katoavan miehen salaisuutta. Cutterin mielestä ainoa mahdollinen selitys on kaksoisolento. Angier haluaa tehdä saman tempun ja löytää itselleen sopivan kaksoisolennon. Angier lähettää Olivian vakoilemaan Bordenia, joka ei ensin usko tytön vilpittömyyteen. Olivia haluaa vaihtaa puolta, ja ryhtyä auttamaan Bordenia. Oliviasta tulee hetkeksi kaksoisagentti. Myöhemmin Olivian ja Bordenin välille syttyy romanssi. Olivia varastaa Bordenin päiväkirjan ja tuo sen Angierille. Seuraavassa näytöksessä Borden esittelee Teslan rakentaman koneen, jonka hän on valjastanut temppua varten.

Thomas Edisonin miehet saapuvat Colorado Springsiin. Angierille on paljastunut, että hän on ollut Bordenin juonittelun uhri. Hänen saamansa avain TESLA ei johda mihinkään. Bordenin temput ovat ja pysyvät salaisuutena. Nikolai Tesla testaa konettaan ensin silinterillä ja sitten kissalla, mutta se ei näytä toimivan. Myöhemmin Angier löytää kahdentuneet silinterit metsästä. Ollaanko tässä tosissaan tekemässä jotain yliluonnollista? Edisonin miehet tuhoavat Teslan laboratorion ja Angierin on palattava takaisin Englantiin. Angier on todellakin romuttanut Bordenin ja Sarahin suhteen. Sarah haluaa totuuden, mutta Borden ei ole sitä valmis kertomaan. Olivian suhde Bordeniin ei ota tulta alleen. Olivia on järkyttynyt Bordenin kylmyydestä.   

Amerikasta palannut Angier haluaa vielä viimeisen esiintymisen. Sen nimeksi on annettu Aidosti siirtyvä mies. Prestige eli huipennus toteutuu ja Angier palaa todellakin takaisin. Tämä johtaa tragediaan, jota tämän tekstin alussa kuvasin. Angier kuolee oman temppunsa uhrina. Yllättäen Angier ilmestyy ilmielävänä Bordenille vankilaan ja paljastuu että hän on tuo Caldlow, joka tarjoutui ostamaan Bordenin temput. Onko Borden tuomittu kuolemaan väärin perustein? Onko Angier sittenkin tarinan pahis? Angierin tahdosta Teslan kone piilotetaan paikkaan, josta kukaan ei sitä löydä. Bordenin tuomio pannaan täytäntöön.

Bordenin kaksoisveli saapuu kostamaan. Angierille paljastuu Siirtyvän miehen salaisuus. Bordenilla todellakin oli kaksoisolento. Toinen heistä oli naamioitunut Bordenin ingenieuriksi ja he vaihtoivat osia kriittisissä kohdissa niin, ettei kukaan huomannut vilppiä. Angier kuolee Bordenin kaksoisolennon luodista.

The Prestige on kertomus taikuriystävyksistä, joiden nousu maineeseen ja kunniaan maksaa kummallekin kovan hinnan. Välirikon jälkeen kumpikin on valmis pettämään toistaan. Molempien keskushenkilöiden pakkomielle olla toista parempi taikuri johtaa tragediaan, joka muuttuu kummankin kannalta kohtalokkaaksi. Taikureiden välisen välirikon takana on rakkaustarina niin kuin monen muunkin jännitysdraaman. Molemmat menettävät rakastettunsa ja syyttävät siitä toisiaan. Petoksen verkkoon kiinni jääneet Borden ja Angier pyrkivät kaikin keinoin sabotoimaan toistensa elämän. Kumpaa heistä voi pitää tarinan sankarina, vai voiko kumpaakaan? Kumpikin taikureista ainakin pyrkii säilyttämään arvokkuutensa. Taikurin esitys perustuu siihen, että tempun salaisuutta ei paljasteta. Niin kuin taikatemppunsa, he ovat salanneet totuuden toisiltaan ja läheisiltään. Viimeiseen temppuun on ladattu paljon odotuksia. Murhasta syytetyn Bordenin ura saa painajaismaisen lopun. Tragedian loppu on monimerkityksinen ja tarjoaa monenmoisia tulkintoja.

Tarinassa liikutaan useissa eri aikatasoissa, ja tapahtumaympäristöt vaihtuvat hyvin nopeasti. Tämä asettaa oman vaikeutensa arvioijalle. Christoper Nolan onnistuu kuitenkin vetämään langat yhteen ja epämääräisiltä vaikuttavat tapahtumat saavat lopulta merkityksensä. Tarina alkaa pienistä palasista, jotka elokuvan edetessä limittyvät ja yhdistyvät kasvattaen tarinaa aina loppuhuipennukseen asti. Hugh Jackmanin esittämä Robert Angier on saanut enemmän aikaa tässä elokuvassa kuin Christian Balen Alfred Borden. Kumpikin panee säästelemättä näyttelijäntaitonsa peliin ja he suoranaisesti kilpailevat siitä kumpi valloittaa kohtauksen. Tarinassa tarkastellaan tilannetta kummankin keskushenkilön näkökulmasta. Elokuva kuitenkin salaa päähenkilöidensä mielenliikkeet ja heidän ratkaisuistaan pystyy päättelemään monenlaista.

Pahaenteinen käsinkosketeltava tunnelma edeltää montaa temppua. Katsoja on valmistautunut siihen, että jokin menee pieleen. Taikurinäytökset on kuvatta upeasti ja hiljentyneen katsomon tunnelman pystyy aistimaan. Jännitysnäytelmä porautuu päähenkilöiden mieleen. Kummankin taikurin fanaattisuus ja kunnianhimo saava järkyttävät mittasuhteet. The Prestige on hyvin intensiivinen ja toiminnantäyteinen kertomus joka saa loppua kohden psykologisen trillerin piirteitä.  

Käsikirjoitus on hyvin tiivis ja haluaa kertoa hyvin paljon niinkin lyhyessä ajassa kuin 130 minuutissa. Juonenkäänteitä on riittämiin, jopa liiallisuuksiin asti. Prestige on hyvin raskasta katseltavaa ja katsoja saa pinnistää äärimmilleen pysyäkseen mukana.  

The Prestige ansaitsee erikoismaininnan puvustosta, lavasteista ja muusta rekvisiitasta. Päähenkilöiden valeasut ovat tyrmäävän aidon tuntuisia. Teatterit ja taikureiden estradit ovat rakennettu uskollisena ajan hengelle. Katukuvassa vuosisadanvaihde näkyy hevosvaljakoissa, ja ihmisvilinässä. Tuolloin elettiin taikuriesitysten romanttista kulta-aikaa. Tarinaa värittävät myös muutamat onnistuneet sivuosaroolit. Andy Serkis ja Davis Bowie ovat kumpikin saaneet persoonalleen sopivan roolin. Michael Cainen ikoninen hahmo on elokuvan suuria valopilkkuja. Christian Balen ohella Cainea voi pitää ohjaaja Nolanin luottonäyttelijänä. Cainen roolisuoritus mustuttaa Batman trilogian Alfredia. Pidättyväisen Cainen hahmossa on arvokkuutta ja omanarvontuntoa

Välillä elokuvassa liikutaan harmaalla alueella, jossa todellisuus ja kuvitelmat sekoittuvat. Taikurit olivat silmänkääntäjiä, mutta heidän temppujensa taustalla on aina looginen selitys. Mitä estradilla siis todella tapahtui, kun Robert Angier esitti Aidosti katoava mies –temppunsa. Onko tarinassa myös yliluonnollinen elementti? Tuohon maailmanaikaan teknologian läpimurron vaikutukset ulottuivat jo tavallisen ihmisen arkeen. Tekniikan ihmeitä esiteltiin erilaisissa näyttelyissä. Tietämättömät katsojat rinnastivat esimerkiksi sähkön ja sillä toimimaan saadun hehkulampun taikuuteen. Siirtyminen paikasta toiseen Nikolai Teslan koneella tuo tarinaan mielikuvituksellisuutta. Nykypäivän tiede pitäisi tällaista kaikkien luonnonlakien vastaisena, mutta tätähän ei rahvas vielä 1800 luvun lopulla tiennyt.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: The Prestige
  • Ohjaaja: Christopher Nolan
  • Käsikirjoitus: Christopher Nolan, Jonathan Nolan
  • Julkaisuvuosi: 2006
  • Genre: draama
  • Palkinnot: —
  • Näyttelijät: Michael Caine, Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson, David Bowie, Rebecca Hall, Andy Serkis

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *