Valikko Sulje

WALL-E

WALL-E on järjestyksessä kahdeksas Pixarin täyspitkä animaatioelokuva, jonka ohjasi pitkän uran Pixarin studioilla tehnyt Andrew Stanton. WALL-E voitti parhaan animaatioelokuvan Golden Globen ja Oscarin sekä keräsi lukemattomia muita pienempiä huomionosoituksia. Elokuvan budjetti oli huikeat 180 miljoonaa, mutta se maksoi kaiken takaisin keräten yli puolen miljardin lipputulot. Elokuvasta suuri osa on toteutettu minimalistisella dialogilla. Elokuvan hahmot ovat pelkistettyjä ja kertovat paljon kehonkielellä. Elokuvan tapahtumaympäristönä on oma maapallomme satoja vuosia sen jälkeen, kun ihminen ensimmäisen kerran irtautui Maan painovoimakentästä.

Elokuvan alussa kuvaan ilmestyy oma maapallomme. Avaruudesta käsin se vaikuttaa samalta siniseltä planeetalta, joka se on ollut jo miljoonia vuosia. Jotain järkyttävää on kuitenkin tapahtunut. Maanpinnalla ei enää kukoista elämä. Suurkaupungin kaduilla lojuu kasoittain kaikkea kuviteltavissa olevaa törkyä. Maisemassa näkyy ihmisten hylkäämiä autoja, ostoskeskuksia ja tehtaita, jotka ovat aikoja sitten pysähtyneet. Kaukana häämöttävät pilvenpiirtäjät paljastuvat jätevuoriksi. Kamera liikkuu vuorten lomitse, ja antaa lohduttoman kuvan planeetan tilasta. Aurinko värjää törkykasat kullankeltaisiksi. On tapahtunut maailmanlaajuinen jätekatastrofi, jota ihmiset ovat lähteneet pakoon. Apokalyptisen tunnelman rikkoo vain hilpeä tunnusomainen musiikki.  

Maisema ei ole kuitenkaan täysin autio. Pieni telaketjuilla kulkeva robotti kerää jätteitä ja puristaa niistä kuutioita. Nämä kuutiot se pinoaa järjestelmällisiksi kasoiksi. Kaikesta päätellen se on tehnyt tätä työtä jo kauan. Välillä robotti löytää jotain mielenkiintoista ei-poisheitettävää ja ottaa sen talteen. Robotin nimi on WALL-E, joka tulee sanoista WASTE ALLOCATION LOAD LIFTER EARTHCLASS. Näyttää siltä, että WALL-E on ainoa maankamaralla jäljellä oleva siivousrobotti. Suuryhtiö BNL:n rakentamat tähtilaivat ovat vieneet ihmiset kauas avaruuteen.

WALL -E on rakentanut itselleen turvapaikan hylättyyn kaivinkoneeseen. WALL-E paljastuu aikamoiseksi keräilijäksi. Sillä on varastossaan kaikkea mahdollista ihmisten hylkäämää rekvisiittaa: televisioita, leivänpaahdin ja muuta elektroniikkaa. Illan pimetessä WALL-E katsoo tähtiin: jonnekin avaruuteen ihmiset ovat kadonneet. Kun pölymyrsky saapuu, on WALL-E turvassa piilopaikassaan. Päivän valjetessa WALL-E palaa töihin ja löytää aina lisää keräilyesineitä. Eräänä päivänä se löytää kasvin, jollaista se ei ole aiemmin nähnyt. Kasvi on jotain aivan uutta. Maanpäällisen luonnonkatastrofin jälkeen se on merkki elämästä!

WALL-E hämmästyy, kun valtava avaruusalus laskeutuu lähettyville ja nostattaa pölypilven. Aluksen ruuma aukeaa, ja hieman maanpinnan yläpuolella leijuva robotti tulee ulos. Robotti herää eloon ja alkaa tutkia ympäristöä. WALL-E seuraa tätä ihmettä jonkin matkan päästä, ja tuntee rakkautta ensi silmäyksellä. Avaruusalus käynnistää rakettinsa ja katoaa taivaalle. WALL-E kohtaa robotin, joka sanoo nimekseen Eva. Se tulee sanoista EXTRA-TERRESTRIAL VEGETATION EVALUATOR. Eva etsii elämän merkkejä maanpinnalta. Ääniraidalla kuullaan tuttua musiikkia 1900-luvun alkupuolelta. Yön saapuessa Eva sulkeutuu ja vajoaa horrokseen. WALL yrittää kaikin keinoin herättää sen mielenkiinnon.

Pölymyrsky nousee taas, ja WALL-E vie Evan turvapaikkaansa. WALL-E esittelee kokoelmaansa, sähkölamppuja, rubikin kuution, tupakansytyttimen. Nyt kuullaan lisää nostalgista musiikkia. Sitten Eva huomaa WALL-E:n löytämän kasvinverson, ja sen toiminta muuttuu. Se on löytänyt jotain etsimäänsä. Eva ottaa kasvin mukaansa ja sulkeutuu. Alkaa sataa kaatamalla. Romanssi leimahtaa noiden kahden hyvin erilaisen laitteen välillä. Ne katsovat yhdessä auringonlaskuun.

Pian samainen avaruusalus saapuu noutamaan Evan. WALL-E hyppää aluksen kyytiin ja aloittaa pitkän matkan avaruuteen. Alus poistuu jätteiden täyttämästä ilmakehästä ja lopulta aurinkokunnasta. Aluksen määränpää on tähtilaiva AXIOM. Pitkän matkan jälkeen jossain päin galaksia alus telakoituu AXIOM:iin, ja robotit alkavat huoltaa sitä. Myös WALL-E on tutkimuksen kohteena. Huoltorobotit huomaavat Evan tuoneen jotain erikoista. WALL-E saa aikaan kaaoksen tähtilaivan käytävillä, joilla vilisee palvelusrobotteja. Myös ihmisiä liikkuu leijuvissa tuoleissaan. AXIOM:in sisällä on kokonainen kaupunki. Ihmiset shoppailevat ja virkistäytyvät virtuaalitodellisuudessa nostamatta itseään tuoliltaan. Elämä on tehty aluksen asukkaille hyvin helpoksi.

Eva viedään aluksen päätietokoneen AUTON syyniin aluksen kapteenin hyttiin. Joutilas elämä on tehnyt kapteenistakin tylsistyneen vihanneksen, joka ei pysty edes kävelemään omilla jaloillaan. AXIOM on ollut matkalla 700 vuotta, ja se on kasvattanut useita sukupolvia. AUTO huomaa Evan tuoneen jotain elollista ensimmäistä kertaa aluksen historiassa. Kasvi on merkki toimivasta fotosynteesistä. Se tarkoittaa sitä, että Axiom voi aloittaa paluumatkan Maa-planeetalle. Evan sisällä oleva kasvi halutaan tutkia, mutta se on kadonnut jonnekin. WALL-E ja Eva lähetetään huollettaviksi. Aluksen tietokone alkaa soittaa vanhaa tallennetta. Kapteeni innostuu ja alkaa tutkia tietokoneen muistissa olevaa dataa elämästä Maa-planeetalla. Pian kapteenille selviää, että Maapallo on muuttunut elinkelvottomaksi.

 Huolto-osastolla WALL-E aiheuttaa sekasortoa katkaisemalla sähköt, jolloin robotit pääsevät pakenemaan. WALL-E ja Eva pakenevat järjestyksenvalvojia. He löytävät kadonneen kasvin. Tämän jälkeen seuraa kommelluksia: Hetken WALL-E ja Eva kisailevat avaruudessa ALUKSEN ULKOPUOLELLA ja herättävät myös matkustajien mielenkiinnon. Eva palauttaa kasvin kapteenille. Kapteeni on päättänyt palata Maahan, mutta tilannetta varten ohjelmoitu AUTO pistää hanttiin. Se kertoo, että operaatio siivous on mennyt vikaan. Ihmisten suositellaan pysymään avaruudessa. Kapteeni kuitenkin uskoo tilanteen muuttuneen.

Hetken AUTO ja kapteeni taistelevat kasvista. AUTO yrittää eliminoida kapteenin. Lopulta kapteeni saa virran katkaistua. Eva WALL-E putoavat jätevarastoon, ja Eva meinataan dumpata avaruuteen kasvi mukanaan. WALL-E menee pahasti rikki, eikä Eva löydä sille varaosia. Vihdoin paluumatka voidaan aloittaa. Axiom palaa Maan pinnalle WALL-E ja Eva mukanaan. Aluksen lihavat matkustajat astuvat ensimmäistä kertaa ulkoilmaan. Ihmisillä on mahdollisuus aloittaa alusta. EVA onnistuu korjaamaan rikkoutuneen WALL-E:n sen omasta varastosta löytämillään osilla. WALL-E ei kuitenkaan herää eloon. EVA on vain palauttanut sen alkuperäiset asetukset. Mutta WALL-E muistaa rakkautensa Evaan ja sen voimasta pikkurobotin muisti lopulta palautuu. Saamme tarinalle onnellisen lopun.

WALL-E on kuin kuusivuotiaan tasolle ikuisiksi ajoiksi jäänyt lapsi. WALL-E on selvästi kehittänyt omanlaisen maailmankatsomuksen. Jotain muuta kuin mitä se oli alun perin ohjelmoitu tekemään. WALL-E:n elämän tarkoituksena on järjestää asioita. Ainakin ennen Evan saapumista! WALL-E on säilyttänyt satojen vuosien ajan elämänilonsa ja avoimuutensa uusille asioille. WALL-E siivoaa ihmisten jättämää sotkua päivästä toiseen lainkaan piittaamatta tehtävän mahdottomuudesta. WALL-E:n keräämät esineet ovat nostalgisia muistoja ajalta ennen luonnonkatastrofia. Eva on myös selvästi lapsenomainen, mutta tyttömäinen hahmo. Elokuvan robotit edustavat antropomorfismia, joka tarkoittaa sitä, että elottomiin olentoihin lisätään inhimillisiä piirteitä. Menetelmänä se on yhtä vanha kuin piirroselokuva itse. Disney ja Pixar ovat havainneet sen vetoavan nuoriin katsojiin.

WALL-E erottuu Pixar-yhtiön tuotoksista huikean omaperäisen ja oivaltavan juonensa ansiosta. Elokuvassa hyödynnetään täysillä tietokonegrafiikan mahdollisuuksia. Animaattorit pystyvät tämän uuden apuvälineen avulla luomaan yksityiskohtaisia miljöitä. Yksinkertaisen pelkistetyt hahmot vetoavat käsin tehdyn animaation ystäviin. Tietokoneanimoinnin välineiden kehittyessä, mm. liikkeenkaappaus, animoidut ihmishahmot alkavat olla jo hyvin todentuntuisia.

Maanpäällinen katastrofi on kuvattu harmaan ja kullankellertävän sävyin. Aurinko paistaa edelleen taustalla ja valaisee maiseman kirkkain värein. Miten satoja vuosia vanhasta kaatopaikasta on saatu mieltä kiehtova tapahtumaympäristö? Tunnelmaan virittävät TV-näytöt, radiokuulutukset, sekä voimakkaasti tunnelmalle vastakohtainen soundtrack. Elokuvan tapahtumaympäristöt rajoittuvat suurkaupungin raunioilta avaruusaluksen käytäville ja näemme vilahdukselta myös Axiomin sisälle rakennetun suurkaupungin. Avaruus on tunnetusti enimmäkseen tyhjää täynnä. Tähtilaiva Axiom edustaa ihmisen viimeistä saareketta avaruuden autiudessa.

Tähtilaiva Axiomia voidaan pitää kuin Nooan arkkina, joka on paennut vedenpaisumusta. Arkin asukkaat elävät jonkinlaisessa virtuaalitodellisuudessa, joka tarjoaa loputtomasti virikkeitä. Matkustajat ovat aikoja sitten hylänneet ruumiillisen työn. Ohjelmoidut robotit pitävät kulutusjuhlaa pystyssä, ja palvelevat väsymättä Axiomin asukkaita. Tekoäly hoitaa nyt tehtävää, jota ihmiset pitävät liian raskaana. Ihmiset eivät enää tutki ja ihmettele tai rakastu, kunhan perustarve nälkä on tyydytetty. Elokuva parodioi näitä tyhjää toimittavia lihavia ihmisiä, jotka elävät joutilasta elämää Axiomin sisällä. Matkustajat tuskin tietävät minne ovat matkalla tai mistä ovat tulleet. Minne arkki siis on matkalla? Onko avaruudesta havaittu elinkelpoinen planeetta, jolle on tarkoitus perustaa siirtokunta. Luultavasti näin ei ole. Ainoa asia mistä täytyy huolehtia, on aluksen jätehuolto.

Maapallo on täysin hedelmätöntä joutomaata. Teknologia ei ole pystynyt ratkaisemaan saastumisen ongelmaa. Sen sijaan tekniikkaa käytetään hyväksi rakennettaessa tähtilaivoja. Pilvenpiirtäjien korkuiset jäteröykkiöt kertovat ajankohtaista tarinaa ihmiskunnan kohtalonhetkistä. Elokuva on uhkakuva ja varoitus ihmiselle poikkeamasta kestävän kehityksen tieltä. Elokuvan teemoina ovat ahneus ja kyltymättömyys, sekä ihmisten kapeakatseisuus, kun kyseessä on yhteisen elinympäristön tulevaisuus. Tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet kuvataan kriittisesti. Elämän ihme kiteytyy pieneen kasviin, jonka WALL-E löytää jätekasasta. Kasvi on osoitus siitä, että toivoa vielä on. Ihmisellä on mahdollisuus aloittaa alusta ja korjata tekemänsä virheet. Elokuvan dystopia tuskin tulee aidosti tapahtumaan, mutta ihmiskunnalla on tekemistä jätteiden käsittelyn kanssa. Elokuva on kuitenkin toiveikas tulevaisuuden osalta.

WALL-E ei puhu elokuvan aikana sanaakaan oman nimensä lisäksi. WALL-E:n kommellukset puhuvat puolestaan. Näin mielenkiintoisen ja eläväisen hahmon ei tarvitse puhua välittääkseen tunteensa. Tutkijarobotti Eva on jotain sellaista, mitä WALL-E on odottanut satoja vuosia. Evasta tulee heti WALL-E:n palvonnan kohde. Romanssi leimahtaa näiden robottien välillä. Kumpikaan ei puhu. WALL-E:lle riittää saada katsoa auringonlaskuun Eva vierellään. Eva on elämänkumppani, josta WALL-E on unelmoinut. Tarinalla ei ole varsinaista pahista, jos ei oteta lukuun Axiomin keskustietokonetta AUTOa, joka toimii vain ohjelmointinsa mukaisesti.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: WALL-E
  • Ohjaaja: Andrew Stanton
  • Käsikirjoitus: Andrew Stanton, Pete Docter
  • Julkaisuvuosi: 2008
  • Genre: seikkailu, animaatio
  • Palkinnot: 1 Oscar (Academy Award), 1 BAFTA, 1Golden Globe
  • Näyttelijät: Alkuperäinen: Ben Burt, Elissa Knight, Jeff Garlin, Sigourney WEaver Suomeksi:Jukka Rasila, Sari Ann Moilanen, Mikko Kivinen, Eija Ahlberg

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *