Valikko Sulje

Yksin Marsissa

Ridley Scott ohjasi scifidraama-elokuvan Andy Weirin menestysromaanin pohjalta. Elokuvan erikoistehosteet saivat Oscar-ehdokkuuden ja Matt Damonin roolisuoritus palkittiin Golden Globella. Yksin Marsissa kuvattiin osittain autenttisissa olosuhteissa Jordanian aavikolla. Tarinaa varten rakennettiin mm. oikean kokoinen Mars-ajoneuvo. Elokuvan ylistetty tieteellinen näkökulma on koko elokuvan kantava voima. Elokuvan rekvisiitta ja CGI-mallinnukset on rakennettu kuunnellen mm. NASA:n insinöörejä ja tiedemiehiä. Yksin Marsissa seurailee Gravity- ja Interstellar -elokuvien vanavedessä osana sarjaa aikuiselle ja kriittiselle yleisölle suunnattuja tieteistarinoita.

Elokuvan alkukohtauksessa ollaan punaisen planeetan pinnalla. Kaikki on punertavaa ja korkeat kalliot   muistuttavat Colorado-joen sedimenttejä. Tarkalleen ottaen tapahtumaympäristönä on Acidalia Planitia -tasanko. Ryhmä astronautteja on tutkimusretkellä keräämässä näytteitä lähellä Ares 3:n laskeutumis-paikkaa. Astronautit Watney (Matt Damon) ja Martinez käyvät keskustelua radion välityksellä. He ovat yhteydessä myös tukikohtaan, jossa komentaja Lewis (Jessica Chastain) seurailee heidän matkantekoaan. Tohtori Beck antaa myrskyvaroituk-sen ajoissa, mutta tuuli nousee nopeasti ja yllättää tutkijat. Operaatio päätetään keskeyttää ja Watney ystävineen hakeutuu tukikohtaan suojaan.

Myrsky iskee voimakkaampana kuin he osasivat odottaa. Nyt he aikovat nousta kiertoradalla odottavaan alukseen ja matkata kotiin. Heidän on kuljettava pieni matka tukikohdasta MAV-laskeutumisalukseen. Matkalla Watneyn osuu jokin esine, joka rikkoo hänen pukunsa ja katkaisee yhteyden. Hetken aikaa Watneytä etsitään, mutta lopulta tutkijoiden on pakko lähteä ilman häntä. Tutkimusryhmä poistuu Marsin pinnalta viime hetkellä ennen kuin tuuli kaataa MAV:n. He aloittavat Hermeksellä matkan kotiin.

Seuraavana aamuna tiedotus myrskystä ja Watneyn kuolemasta saavuttaa Maan. NASA:n johtaja Sanders (Jeff Daniels) ylistää komentaja Lewisin neuvokkuutta lehdistötilaisuudessa. Käy kuitenkin niin, että Watney selviää hengissä. Hän haavoittuu vain lievästi ja pääsee palaamaan tukikohtaan. Mutta nyt hän on yksin Marsissa! Hän käynnistää tietokonejärjestelmän Loki:n ja alkaa pitää videopäiväkirjaa. Yhteys NASA:an on poikki eikä neljään vuoteen ole odotettavissa uutta miehitettyä lentoa. Watney kuitenkin sopeutuu elämään ja yksinäisyyteen. Hän päättää selviytyä ja alkaa tarmokkaasti järjestää elämäänsä. Aurinkopaneelit tarjoavat virran ja kompostoituneessa biojätteessä hän voi viljellä perunaa.

Watney tekee laskelmia ja uskoo ruoan riittävän 400 päivän oleskeluun tukikohdassa. Hän onnistuu valmistamaan vettä raketin polttoaineesta. Ensi yritys sytyttää tuli päättyy räjähdykseen, joka melkein tappaa hänet. Maassa Watneyn muistoa kunnioitetaan sankarin hautajaisilla. Onnettomuudesta huolimatta Sanders päättää jatkaa Mars-ohjelmaa. Lentojen johtajalla Vincent Kapoorilla (Chiwetel Ejiofor) on mielessään viisi Ares-lentoa, mutta häneltä puuttuu rahoitus.  Watneyn ruumis aiotaan noutaa Marsista seuraavalla lennolla.

Satelliittiyhteys Marsin kieroradalle paljastaa tilanteen oikean laidan. Teknikko Mindy Park huomaa Watney jättämät jäljet ilmakuvissa ja raportoi heti asiasta. Suurelle yleisölle ei aiota heti tiedottaa, sillä pelätään skandaalia. Watneyltä arvellaan loppuvan ruoka paljon ennen pelastuslentoa. Lehdistölle kuitenkin lopulta kerrotaan. Sanders saa myrskyisät kommentit ja häneltä kysytään, mitä asian eteen aiotaan tehdä.    

Epätoivo valtaa alaa Watneyn mielessä. Tulevan Ares 4 -lennon laskeutumispaikka on 3200 kilometrin päässä Schiaparellin kraaterissa. Watney näkee tämän ainoaksi mahdollisuudeksi selviytyä takaisin Maahan. Watney alkaa suunnittelemaan matkaa sinne Mars-autolla. Hän löytää ydinkäyttöisen energianlähteen, jonka turvin matka voisi onnistua. Hän tekee yhä pidempiä tutkimusmatkoja autollaan. Maan pinnalla Watney puuhastelut ymmärretään oikein. Yhteys puuttuu eivätkä NASA:n tiedemiehet voi Watneyta avustaa. Kaikki jännittävät nyt Watneyn eloonjäämistä.

Sanders suunnittelee pelastuslentoa, mutta uuden aluksen rakentamiseen menisi liian kauan. Sanders haluaa puristaa ajan kolmeen kuukauteen lisärahoituksen turvin. JPL:n insinöörit pannaan tuumasta toimeen. Watney korjaa perunasatoa, joka on yllättävän runsas, ja hän kylvää uudet siemenet. Välillä Maassa seurataan hänen matkojaan Mars-autolla. Sitten Watneyn yllättävä suunnitelma paljastuu. Hän matkaa kohti paikkaa, jossa NASA:n Pathfinder-luotain lakkasi toimimasta vuonna 1997. Watney saa luotaimen kameran toimimaan. JPL:n laboratoriossa Pasadenassa Kaliforniassa valmistaudutaan viestien vastaanottoon. Pian Watney saa lähetettyä yksinkertaisia viestejä Maahan.

Sitten Watney keksii nerokkaan tavan lähettää viestejä heksadesimaalien avulla. Kun yhteys on saatu toimimaan Watney voi nyt lähettää kokonaisia lauseita. NASA:n hakkereiden avulla Mars-auton ja Patfinderin välille saadaan muodostettua yhteys, jonka ansiosta keskustelu onnistuu tietokoneen näytöltä. Koko maailma seuraa nyt Watneyta suorassa lähetyksessä. Watneylle aiotaan lähettää täydennystä ennen seuraavaa miehitettyä lentoa. Ares 3:n miehistölle ei olla vieläkään kerrottu totuutta Watneyn eloonjäämisestä. Hermes on nyt tehnyt matkaa kolme kuukautta Marsista lähdön jälkeen.

Viesti saavuttaa kuitenkin lopulta Hermeksen astronautit. Tiedonanto järkyttää ja vihastuttaa. Miehistö komentaja Lewisin johdolla kokee syyllisyyden tunnetta Watneyn puolesta. Hermeksen astronautit voivat nyt hekin vaihtaa kuulumisia Watneyn kanssa. Marsissa Watneyn elämä helpottuu, kun asiantuntijat pääsevät auttamaan häntä ruoan tuotannossa.

Mutta sitten tapahtuu jotain odottamatonta. Polttoaineen räjähdys rikkoo tukikohdan seinän ja tekee reiän Watneyn pukuun. Kaikki hänen viljelyksensä tuhoutuvat Marsin kylmässä ilmassa. Hänellä on nyt ruokaa vain muutamaksi sadaksi päiväksi ja ruoka tulee loppumaan paljon ennen täydennystä. Watney siivoaa räjähdyksen jälkiä ja säännöstelee ruokaansa.

Pasadenissa Rick Purnell niminen insinööri saa neronleimauksen ja alkaa tehdä laskelmia. Sanders kiirehtii missiota ja aikataulua saadaankin puristettua entisestään. IRIS-luotain laukaistaan ajallaan onnistuneesti, mutta jotain menee pieleen. Polttoainetankki räjähtää ja tuhoa aluksen. Tämän luultiin olevan viimeinen mahdollisuus. Kiinan avaruusjohdolla on kuitenkin luotain, jonka polttoaine riittäisi Marsin kiertoradalle. Avunantosopimus halutaan pitää salassa. Uudet laskemat osoittavat, että polttoainetta voidaan säästää törmäyttämällä luotain. Purnell esittää uhkarohkean suunnitelman lähettää Hermes takaisin Marsiin hakemaan Watney. Hermekselle tulisi matkaa lisää yli 500 päivää.

Sanders on sitä mieltä, että pelastusoperaatio toteutetaan vasta Ares 4:llä, ja hän hylkää Purnellin suunnitelman. Hermeksen astronautit Lewisin johdolla päättävät toteuttaa Purnellin suunnitelman ominpäin. Watney valmistautuu lähtöön tukikohdastaan kohti Schiaparellin kraateria. Seitsemän kuukautta myöhemmin Watney lisää viimeisen luvun videopäiväkirjaansa. Kertomus hyppää pienen ajanjakson yli, ja kuvaa vasta Watneyn saapumista Ares 4:n laukaisupaikalle. Tarkoitus on, että MAV ja Hermes kohtaavat avaruudessa. Watney toteuttaa alkuvalmistelut ja hankkiutuu eroon painolastista.

MAV kiihdyttää avaruuteen ja kantoraketit irtautuvat. Vaikein osuus on vielä edessä, kuinka Hermes ja MAV telakoituvat onnistuneesti. Aluksi alukset lähestyvät toisiaan liian nopeasti. Vauhtia saadaan kuitenkin hidastettua ja loppujen lopuksi Komentaja Lewie ja Watney kohtaavat toisensa avaruudessa. Viimeisissä kohtauksissa ollaan Maan pinnalla. Watney istuu puiston penkillä ja ohikulkijat kunnioittavat häntä tervehdyksellä. Watney jatkaa työtään NASA:n palveluksessa kouluttamalla astronautteja ja jakamalla kokemuksiaan.

Periaatteessa Mars-matkaan tarvittava teknologia on jo ihmiskunnan ulottuvilla. Kysymys on ensisijaisesti rahasta, kuten kaikessa muussakin avaruusmatkailussa. Lähitulevaisuuteen sijoittuvana tieteiselokuvana Yksin Marssissa on hyvää mainosta NASA:lle ja kansainväliselle tiedeyhteisölle. NASA:n Mars-ohjelma esitellään hyvin positiivisessa ja toiveikkaassa valossa. Teknologia ja tiedemiesten nokkeluus pystyy voittamaan kaikki esteet. Mutta lento Marsiin ei kärsi kovin montaa epäonnistumista, joista NASA:n keskeytetty sukkulaohjelma muistetaan. Yksin Marsissa on pasifistinen elokuva, sillä jännitysnäytelmä tuo kansakuntia lähemmäs toisiaan. Elokuvassa tahdotaan korostaa, että avaruuden muilla kappaleilla ollaan kansainvälisellä alueella. Sopimuksen mukaan mikään valtio ei voi vaatia noita alueita omakseen. 

Yksin Marsissa on yhden henkilön selviytymistarina vihamielisissä olosuhteissa. Mieleen tulee heti Robinson Crusoe muunnelma Cast Away, joka perustuu Tom Hanksin näyttelijäsuoritukseen. Katsoja seuraa mielenkiinnolla, mitä Watney keksii henkensä pitimiksi. Ridley Scott rakentaa jännityksen suurimmaksi osaksi yhden päähenkilön varaan. Tarinan aihio on tuttu lastenkirjallisuudesta ja olen itse lukenut monta vastaavaa seikkailukirjaa esimerkiksi Jules Verneltä.

Suurimmat esteet matkalle punaiselle planeetalle ovat psykologisia. Pitkä painoton matka ei tee hyvää henkiselle ja fyysiselle kunnolle. Naapuriplaneetalle matkaavalla täytyy olla rautainen mielenterveys. Yhden astronautin elämä saattaa olla toisinaan hyvin yksitoikkoista. Watneyllä riittää inspiraatiota toivottomankin tilanteen edessä. Watneylla tuntuu olevan aina lippu korkealla, eikä mielen järkkymisestä näy merkkiäkään. Hiekkamyrsky ja lämpötilan vajoaminen useisiin kymmeniin pakkasasteisiin tai Mars -aseman paineistuksen pettäminen ovat todellisia vaaratekijöitä ja seikkailuelokuvan ainesosia. Oman jännitysmomenttinsa tuo tieteiskauhuelokuvista tuttu keskustelu radion välityksellä. Kauhun hetket koetaan todellakin silloin, kun yhteys katkeaa. 

Hengissä pysyminen kasvihuonemaisissa olosuhteissa vaatisi yhdeltä ihmiseltä hyvin vilkasta mielikuvitusta. Mutta onneksi armeija tiedemiehiä on pureskellut nämä tarpeet valmiiksi. Eikä matkalle varmasti lähdettäisi, jos kaikkea mahdollisia sattumuksia ei otettaisi huomioon. Mielialan pitäminen korkealla voisi nousta suurimmaksi esteeksi tai yksinäisyys voisi ajaa yksinäisen astronautin hulluuden partaalle.

Matt Damon näyttelee tiedemiestä varmuudella, joka on tullut tutuksi esimerkiksi elokuvasta Interstellar. Whatneyn eloonjäämistä koskevat pohdiskelut ovat tärkeä osa elokuvaa. Yksin Marsissa on hyvin vakavamielinen elokuva, vaikka alkukuvissa viljellään jonkinlaista huumoriakin. Watneyn positiivinen elämäasenne antaa hänelle voimaa selviytyä yksinäisyydessä. Kun Watney saa dramaattisten vaiheiden jälkeen yhteyden Maahan tuntuu se lähes liian hyvältä ollakseen totta.   

Elokuva puhuu sen puolesta, että pysyvä siirtokunta voitaisiin todellakin rakentaa Marsin pinnalle. Tuon siirtokunnan pitäisi olla täysin omavarainen ekosysteemi. Elämä siellä perustuisi kierrätykseen. Watney joutuu kohtaamaan nuo samaiset haasteet, ja hänen on selviydyttävä kierrättämällä jopa ulosteensa. Mars tukikohdan elinolosuhteet on kaikin puolin mallinnettu todentuntuisesti. Projekti saisi tulta alleen, jos planeetan pinnalta löytyisi merkkejä muinaisesta elämästä. Tämä näyttää tällä hetkellä hyvin epätodennäköiseltä. Kaikki hehkutus vie huomion pois todellisesta ongelmasta eli oman Maa-planeettamme hyvinvoinnista.

Elokuvan soundtrack keventää tunnelmaa ja elokuvan kuluessa kuullaan monia hittikappaleita 1970- ja 1980-luvuilta mm. ABBA:lta ja David Bowielta ja Gloria Gaynorilta. Äänimaailma muistuttaa sävyltään monia muita SCIFI dystopioita. Tuntematonta korostava elektroninen musiikki yhtyy erikoiseen instrumentaaliseen ilmaisuun. Välillä ääniraita taukoaa ja silloin musiikin puuttuessa tunnelman luovat kuvat Marsin kellertävänä hohtavasta ilmakehästä ja ruosteenpunaisista kallioista. Marsin pinnalla avautuu toisenlainen miljardeja vuosia vanha koskematon maailma.

Ridley Scott on tarttunut aiheeseen, joka poikkeaa hieman hänen aikaisemmasta tuotannostaan. Tällä kertaa ollaan astetta lähempänä todellisuutta. Elokuva ei kurota mahdottoman kaukaiseen tulevaisuuteen, mutta sitä voi silti kutsua Scifi-elokuvaksi. Scottin repertuaari on vaihdellut aihepiiriltään laidasta laitaan. Scott on jättänyt nimensä elokuvan historiaan suurten spektaakkeleiden kuten Gladiator tai Kingdom of Heaven ohjaajana. Voisi luulla, että matka Marsiin kääntyisi hyvin hankalasti elokuvaksi. Ainakin matkaa täytyy värittää enemmän tain vähemmän onnekkailla sattumuksilla.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: The Martian
  • Ohjaaja: Ridley Scott
  • Käsikirjoitus: Drew Goddard, Andy Weir
  • Julkaisuvuosi: 2015
  • Genre: draama, scifi
  • Palkinnot: 2 Golden Globes
  • Näyttelijät: Matt Damon, Sean Bean, Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *