Valikko Sulje

The Departed

Martin Scorsese filmatisoi uudelleen nimellä The Departed vuonna 2002 ensi-iltansa saaneen filmin Foreign Affairs. Näyttävä valikoima tähtinäyttelijöitä nostaa Scorsesen ja käsikirjoittaja William Monahanin tuotoksen kaikkien aikojen parhaimpien rikoselokuvien joukkoon. Mafiapomo Costellolla (Jack Nicholson) ja kaksoisagentti Sullivanilla (Matt Damon) on esikuvansa todellisessa rikoksen maailmassa. The Departed oli vuoden 2006 suurimpia taloudellisia menestyksiä. Elokuva voitti Oscar-palkinnot parhaasta käsikirjoituk-sesta ja ohjauksesta, ja se sai hyvän vastaanoton myös kriitikoilta.   

Johdantona elokuvaan nähdään merkittävä yhteensattuma kaksikymmentä vuotta ennen elokuvan varsinaisia tapahtumia. Elokuvassa saadaan ensikosketus pelättyyn pahuutta uhkuvaan mafiapomoon Francis Costelloon, joka pyörittää rikollista liiketoimintaa 2000-luvun Bostonissa. Ensimmäisessä kohtauksessa Costello vierailee pienessä elintarvikeliikkeessä, joka kuuluu hänen valtapiiriinsä. Liikkeen omistaja maksaa Costellolle lahjuksia, kuten moni muukin yrittäjä niillä seuduilla. Costello tapaa ensimmäistä kertaa nuoren irlantilaissyntyisen Colin Sullivanin. Hän haluaa koulia pojasta itselleen palvelijan ja kutsuu hänet L-kadulle tutustumaan imperiumiinsa.

Seuraavaksi siirrytään nykyhetkeen ja tapaamme Colinin poliisiakatemiassa tähtioppilaana. Akatemiassa pidetään yllä armeijamaista kuria ja Colin on sopeutunut sinne nopeasti. Elokuvan toinen päähenkilö Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) esitellään katsojalle samaisessa opinahjossa. Vaatimattomissa oloissa kasvanut Billy hakee poliisivoimista suuntaa elämälleen. Pitkän opiskelurupeaman päätteeksi Colin valmistuu ja liittyy Massachusettsin poliisin erikoisyksikköön. Colinin tehtävä on selkeä: taistella uhrautuvasti Bostonin järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Myös Billy Costiganin tie vie samaiseen yksikköön.

Billy tutustuu aseman johtajaan kapteeni Queenaniin (Martin Sheen) ja kersantti Dignamiin (Mark Wahlberg), joka seurailee kuin varjo johtajan kantapäillä. Billyä ei päästetä aivan vähällä työhönottohaastattelussa, jossa Dignam tuo esille häpeällisiä tosiasioita Billyn menneisyydestä. Billyn äiti oli kuollut vastikään syöpään, eikä hänellä ole monta läheistä ystävää. Dignam ja Queenan antavat ymmärtää, että Billy on ollut häviäjä alusta asti ja tullut väärään paikkaan. Billy saa tehtävän, jolla on kauaskantoiset seuraukset.

Billy osallistuu peiteoperaatioon, jonka tarkoituksena on saattaa Francis Costello telkien taakse. Billyn on tarkoitus soluttautua Costellon organisaatioon ja kerätä todistusaineistoa. Varsinainen juoni pyörähtää käyntiin vankilasta, jonne Billy tuomitaan hämäyksen vuoksi. Matkallaan alamaailman huipulle, Billy tutustuu huumediilereihin ja muihin rikollisiin päästäkseen lähemmäksi tavoitettaan. Billy solmii ystävyyssuhteita pikkurikollisten kanssa, eikä kaihda voimakeinoja todistaakseen arvonsa Costellolle. Billy ainoat yhdyshenkilöt ovat kapteeni Queenan ja rääväsuinen Dignam.

Poliisijohtaja Queenan esittelee alaisilleen tapauksen, jossa on varastettu mikroprosessoreita. Varas oli nimeltään Myles Kennefick, joka on kuitenkin kuollut hämärissä olosuhteissa Bostonin liepeillä. Francis Costellon arvellaan olevan Kennefickin murhan taustalla. Colin Sullivan toimii nyt kaksoisagentin roolissa. Toisaalta hän pitää yllä poliisiin ulkokuvaansa ja toisaalta toimittaa kaikki saamansa tiedot oppi-isälleen Costellolle. Colin tapaa pienen voimanaisen psykiatri Madolyn Madden, ja ystävystyy tämän kanssa. Tunne on molemminpuolinen ja heidän välilleen syttyy romanssi. Madolynin toimisto on samassa rakennuksessa erikoisyksikön kanssa, ja hän on erikoistunut vastaamaan poliisien mielenterveydestä.

Billy soluttautuu yhä syvemmälle Costellon organisaatioon, ja ottaa selvää hämäristä liiketoimista. Viimein Billy tapaa kohteensa Francis Costellon kasvoista kasvoihin. Billyn maine on kiirinyt Costellon korviin. Mutta Costello ei halua riveihinsä poliisin kaksoisagentteja ja kovistelee Billyä kovakouraisesti. Luottamus kuitenkin syntyy, ja Costellosta tulee Billyn suojelija. Billy esittää roolinsa viimeistä piirtoa myöten vakuuttavasti. Tuohon aikaan Costello oli koko Providencen alamaailman kuningas ja pelätty hahmo valtapiirissään.

Samanaikaisetsi Colin tutkii samoja rikoksia, mutta toimittaa sitten kaikki tietonsa Costellolle, joka pysyy näin ollen aina askeleen edellä. Colinia pyydetään ottamaan selvää varastetuista mikroprosessoreista. Sullivan rakentaa menestyksekästä uraa ja johdattaa taitavasti huomion pois itsestään. Billy on ykköspaikalla Costellon sisäpiirissä, ja hänen kantamansa salakuuntelulaitteet kielivät Costellon toimista. Billy saa tehtävän ottaa selvää henkilöistä, joiden arvellaan olevan Costellolle velkaa.

Poliisivoimissa tiedetään jo, että erikoisyksikön seinien sisäpuolella on myyrä. Erästä Fizgibbons nimistä miestä kuulustellaan Sullivanin johdolla. Fizgibbonsin avustuksella poliisit paikantavat Billyn piilopaikan, ja tekevät sinne ratsian. Colin on kuitenkin ehtinyt varoittaa Costellon miehiä, jotka pakenevat paikalta ajoissa.

Billy jututtaa psykiatria Madolynia (Vera Farmiga), kertoo mielenterveyden ongelmistaan. Billy avautuu Madolynille, mutta salaa kuitenkin tarkasti kaksoisagentin roolinsa. Billy kertoo kärsivänsä paniikkikohtauksista, jotka ovat sekoittaneet hänen elämänsä. Madolyn kuuntelee ja yrittää auttaa keskustelemalla. Billy antaa ymmärtää, ettei ole avun tarpeessa, mutta saa vaivaansa lääkettä. Madolyn siirtää Billyn toiselle hoitajalle. Billy alkaa tosiaan hermostua näyttelemään ja pelaamaan uhkapeliä Costellon kanssa. Hänen mielestään Costellon voisi pidättää jo nyt mutta Queenanin sanoo, että todisteita ei ole riittävästi.

Sullivanin yksikkö suunnittelee ratsiaa varastorakennukseen, jossa Costellon arvellaan yrittävän myydä varastetut mikroprosessorit. Colin kuitenkin lavertelee oppi-isälleen ratsiasta, ja tämän takia operaatio epäonnistuu. Costellon miehet ja Billy saapuvat paikalle ja tapaavat aseistautuneet kiinalaiset kauppakumppaninsa. Billyn puhelin on vähällä paljastaa rikolliset, mutta yhteys katkeaa ajoissa. Kiinalaiset pakenevat veneellä ja tilanne on ohi.

Billy tietää nyt, että erikoisyksikössä on myyrä, sillä jonkun oli täytynyt tietää ratsiasta ja kieliä siitä Costellolle. Billy ja Colin toimivat nyt hyvin lähellä toisiaan, vaikka eivät vielä tapaa kasvotusten. Costello painostaa Sullivania niin ikään löytämään myyrän omista riveistään. Kaikki Costellon alaiset ovat epäilyksen alla Billly mukaan lukien. Colin peittää tämän kaiken taidokkaasti tyttöystävältään Madolynilta. Psykiatrin kaksoissuhde sekä Billyyn että Coliniin on aluillaan.

Colin ja Costello tapaavat uhkarohkeasti elokuvateatterissa, minkä jälkeen Billy pääsee seurailemaan Colinia kadulla. Billyä käsketään pidättämään Colin saman tien, mutta väijytys epäonnistuu.  Billy pelaa samanlaista peliä kuin Colin ja johtaa huomion pois itsestään. Petos alkaa rakoilla myös erikoisyksikön seinien sisäpuolella, kun Dignam syyttaa avoimesti Colinia vakoojaksi. Kaikki muut kuitenkin luottavat hyväkäytöksiseen Coliniin.

Colin käskee varjostaa Queenania ja väittää, että tämäkin voi olla etsitty rotta. Costello odottaa massiivista huumelastia, ja poliiseille on tullut aika iskeä. Queenan ja Billy tapaavat erään rakennuksen katolla ja paikalle saapuvat niin Costellon gangsterit kuin Colinin miehet. Costellon miehet heittävät Queenanin alas katolta, mutta Billy onnistuu pakenemaan.

Dignam on nyt Costellon todellinen vihollinen, nyt kun Queenan on kuollut. Billy on hyvin lähellä paljastumistaan. Castello aiotaan pidättää suoraan paikan päältä hakemassa huumelastia. Costelloa varjostetaan valtatiellä ja tilanne huipentuu varastoalueella tulitaisteluun, jossa kaikki Costellon miehet kuolevat. Käy lopulta niin, että Costello kuolee oman oppipoikansa luodista. Lopulta molemmat kaksoisagentit paljastuvat toisilleen erään hylätyn johtolangan avulla. Billy paljastaa Madolynille kaksoisroolinsa ja samalla Colinin ja tuhoaa samalla psykiatrin ja Colinin suhteen. Billy sopivat tapaamisen tuttuun paikkaan rakennuksen katolle. Billy pidättää Colinin, mutta saa itse surmansa Sullivanin agenttiystävän luodista. Elokuva päättyy kohtaukseen, jossa Dignam surmaa Colinin kostoksi työuransa päättymisestä.

Martin Scorsesen rikoselokuvan päähenkilöt ovat kiehtovan moniulotteisia. Harvasta ihmisestä tulee rikollinen, vaikka alku olisi kuinka kurja tahansa. The Departed on romantisoitu kuvaus rikollisuuden maailmasta, jossa pätevät toisenlaiset lait. Scorsesen elokuva karttaa mustavalkoisuutta. Ihmiset kuvataan yhtä lailla pahuuteen, kuin sankaritekoihin kykenevinä oman tiensä kulkijoina. Colin Sullivan ei ole rikollinen mieli sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä hän osallistuu rikolliseen toimintaan vain välillisesti. Sen sijaan hänen moitteeton käytöksensä kertoo vankkumattomasta itsekurista. Colinin houkuttelee rikoksen polulle hänen oppi-isänsä Costello. Mafiapomo tarjoaa Colinille mahdollisuuden nousta sosiaalisessa hierarkiassa, mitä vastaan Colin joutuu myymään itsensä pahan palvelukseen.

Bostonin syrjäisillä kujilla tehdään alamaailman suurimmat rikokset. Pilvenpiirtäjien varjossa avautuu omanlaisensa vaarallinen maailma. Bostonin rappeutunut kaupunginosa on koti huumediilereille, nuorisojengeille ja pikkurikollisille. Täällä sota poliisivoimien ja mafian välillä on täyttä todellisuutta.  

Tarinan käsikirjoitus on monien muiden Scorsesen elokuvien tapaan mammuttimainen, minkä vuoksi The Departed onkin raskaimpia koskaan katsomiani elokuvia. Juonen lukuisien eri haaraumien ymmärtäminen vaatii tarkkaavaisuutta. Tämä elokuva aukeaa ehkä vasta toisella tai kolmannella katselukerralla.

Scorsese kuvaa väkivaltaisen ihmisen kohtalon peittelemättä. Hänen elokuvissaan valokeilassa eivät useinkaan ole poliisit, vaan rikolliset ihmiset. Tarinaa, jossa suurin osa päähenkilöistä kuolee väkivaltaisesti elokuvan kuluessa, voi verrata Quentin Tarantinon ohjaustöihin. Näiden ohjaajien tuotannossa voi nähdä monia yhteisiä piirteitä. The Departed on kertomus kunniasta ja kunniattomuudesta ja petoksen vyyhdestä, joka avautuessaan tuhoaa kaiken ympäriltään. Elokuva tahtoo sanoa, että petoksen ohjenuoraa seuraileva vaikuttaa väistämättä myös ympärillä oleviin läheisiin ihmisiin. The Departed on kahden perspektiivin elokuva, joka liikkuu sulavasti tarinan kummallakin puolella. Loppua kohden langat ja ihmiskohtalot kietoutuvat yhteen yllättävällä tavalla.

Elokuvan sivujuonteena kulkee Madolynin ja Colinin rakkaustarina, johon Billy ilmaantuu kolmantena pyöränä. Ilman läheistä ihmistä vaarallista kaksoiselämää viettävän ulkokuvan ylläpitäminen voisi muodostua mahdottomaksi tehtäväksi. Suhteesta Madolyniin tulee Billyn henkireikä ja ainoa yhteys normaaliin elämään, jonka hän tehtävään suostuessaan oli hylännyt. Lopulta Madolynin ja Colinin suhde kaatuu omaan mahdottomuuteensa syystäkin ottaen huomioon, että se perustui alunperinkin valheeseen.

Madolyn tuo elokuvaan naisellista ymmärrystä, mikä tasapainottaa muuten niin maskuliinista elokuvaa. Rikospsykiatrina Madolyn tuntee läheisesti ihmiset, joiden elämä perustuu valheeseen. Madolynin omin sanoin valehtelu on hyväksyttävää, jos se estää venettä kaatumasta. Lopussa nämä hänen sanansa saavat uuden merkityksen, mikä koskee eron hetkellä kipeästi.

Costellon häikäilemätön persoona on vakavasti otettava vastavoima Massachusettsin erikoisyksikön toiminnalle. Rikollispomon ego on niin suuri, että se nielaisee kaikki ihmiset ympäriltään. Jack Nicholson näyttelee elokuvan pahista luonteenomaisella varmuudella, eikä hän ole ensimmäistä kertaa tällaisessa roolissa. Costellossa on inhimillisiäkin piirteitä. Tästä todistaa Colinin ja mafiapomon sydämellinen ystävyys, joka kestää aivan loppumetreille asti. Tarinassa on muutamia kiehtovia sivuhenkilöitä, jotka edustavat eri luonnetyyppejä. Näistä voisi nostaa esiin esimerkiksi Mark Wahlbergin esittämän kersantti Dignamin, jonka ruokkoamaton käytös alaisiaan kohtaan tuo mieleen pahan poliisin.

Billyn sulautuminen rikollisen rooliin johtaa hänet käyttämään kyseenalaisia keinoja ja tämä vie hänet syvemmälle pahalle puolelle. Lopultakaan Billy ei pysy uskollisena tehtävälleen, kun hän ajoittain päästää äkkipikaisen luonteensa valoilleen. Billy ei ole missään vaiheessa kunnon poliisi, ja hänen toimilleen on vaikea löytää oikeutusta. Mafian hallitsemassa maailmassa ihmisen henki on halpa eikä lain antamaan suojaan voi luottaa.  

Elokuvan henkilögalleria on näyttävä valikoima Hollywoodin suurimpia tähtiä, joiden saaminen samaan elokuvaan on itsessään uskomaton suoritus. Tarinalla ei ole selkeää päähenkilöä, jos pitäisi valita Billyn ja Colinin väliltä. Leonardo DiCaprion hahmo saa kuitenkin selvästi enemmän aikaa. Matt Damon näyttelee petollisen osansa välillä liiankin hyvin. Colin Sullivanin hahmossa ei ole havaittavissa minkäänlaista katumusta tai tunteellisuutta ulkokuorensa alla. Hänen kaksoisroolinsa sekä hyvän että pahan palveluksessa ei tee hänestä kovin suurta rikollista. Colin luovii älykkyytensä avulla, ja johtaa huomion taitavasti pois itsestään. Hän pelaa korttinsa oikein eikä hänen petoksensa koskaan paljastu. 

Elokuva on leikattu hyvin nopeaksi ja ahdettu täyteen dialogia. Kamera ei kuitenkaan kuvaa mitään turhaa, vaan punainen lanka säilyy koko elokuvan ajan. Leikkaus erottaa ja yhdistää elokuvan tapahtumat ja määrittää hierarkian eli sen mikä elokuvassa on turhaa ja mikä tarpeellista. The Departed pysyy hyvin kasassa onnistuneen leikkauksen ansiosta. Harva elokuva omaa näin laajan henkilögallerian. Jotta heidän kaikkien osuutensa juonenkulkuun tulee uskottavasti esille, täytyy leikkauksen toimia saumattomasti, ja tämä onkin elokuvan suurimpia ansioita.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: The Departed
  • Ohjaaja: Martin Scorsese
  • Käsikirjoitus: William Monahan
  • Julkaisuvuosi: 2006
  • Genre: rokos, draama
  • Palkinnot: 4 Oscaria (Academy Award), 1 Golden Globe
  • Näyttelijät: Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Vera Farmiga

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *