Valikko Sulje

Million Dollar Baby

Clint Eastwood ohjasi Paul Haggisin käsikirjoituksesta puoleensavetävän urheiludraaman, jossa näyttelevät muutamat Hollywoodin suurimmat tähdet. Hillary Swank voitti Oscarin ja on siten kolmanneksi nuorin koskaan parhaan naispääosan palkinnon voittanut näyttelijä. Muutamien sivuosaroolien jälkeen tämä elokuva oli Swankin todellinen läpimurto. Clint Eastwood näyttelee miespääosaa, joka eroaa suuresti hänen varhaisemmista osistaan esimerkiksi Sergio Leonen elokuvissa. Million Dollar Baby oli valtava menestys lippuluukuilla ja toi Eastwoodille parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon.

Ensimmäisessä kohtauksessa näemme katkelman valmentaja Frankie Dunnin (Clint Eastwood) ja hänen suojattinsa Willien nyrkkeilyottelusta. Willie on selvästi alakynnessä ja tarvitsee lääkärin apua erätauolla. Tässä vaiheessa tutustumme myös kertojan ääneen, joka kuuluu tarinan kolmannelle päähenkilölle Eddie Duprisille (Morgan Freeman). Hän johdattaa katsojan läpi koko elokuvan. Duprisilla on kokeneena nyrkkeilijänä paljon sanottavaa ottelun taktiikasta ja nyrkkeilystä urheilulajina yleensä. Frankie on pitkälti eläkeiän ylittänyt kulmamies, jonka ura valmentajana juontaa juurensa 1960-luvulta. Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) seurailee ottelua salin takaosan hämärässä. Ottelun suunta kääntyy, ja päättyy Willien tyrmäykseen.

Ottelun jälkeen Maggie tupsahtaa Frankien elämään ja menee suoraan asiaan. Maggie haluaa Frankien valmentajakseen. Frankie suhtautuu torjuvasti Maggien pyyntöön, sillä hän ei ole ennen valmentanut naista. Tällä hetkellä hän panostaa Willien kouluttamiseen mestaruusottelua varten. Iltaisin Frankie rukoilee ja tapaa viikoittain pastoria, jonka kanssa hän väittelee uskonasioista. 

Frankie ja hänen ystävänsä Eddie pyörittävät menestyvää nyrkkeilysalia nuhjuisessa rakennuksessa jossain päin Texasia. Eräs innokkaimmista asiakkaista on Danger niminen nuorukainen, jonka hyväsydämisyys tekee vaikutuksen kaikkiin. Frankien mielestä hän on sopimaton harrastamaan lajia. Myös Maggie ilmaantuu salille harjoittelemaan. Hän on kotoisin vaatimattomista oloista Missourista, mistä kertoo myös hänen poikkeava puheenpartensa. Maggie herättää Eddien huomion, ja saa häneltä muutamia valikoituja neuvoja nyrkkeilysäkin kanssa.

Nainen on harvinainen näky nyrkkeilysalilla, mutta Eddien mielestä tässä tytössä on ainesta. Frankien pitää tyttöä liian vanhana aloittamaan ammattilaisuran. Eräänä iltana Willie saapuu Frankien luokse ja lopettaa suorasanaisesti heidän kahdeksan vuotta kestäneen valmennussuhteensa. Syyksi hän ilmoittaa managerin vaihdoksen. Nyt kun Frankiellä ei ole enää Willietä, hän suostuu kuuntelemaan Maggieta. Nuoren naisen sinnikkyys palkitaan ja hän saa Frankien lupautumaan valmentajakseen.

Frankie seurailee etäämmältä Maggien edistymistä. Hän katsoo myös televisiosta mestaruusottelun, jonka Willie voittaa jonkin toisen valmentajan avustuksella. Maggie avautuu Frankielle ankarasta menneisyydestään – hän näkee nyrkkeilyn ainoana mahdollisuutenaan. Maggie haluaa mestariksi ja tietää onnistuvansa Frankien avustuksella.

Frankie aloittaa Maggien valmentamisen perusteista päärynäpallon kanssa. Samalla alkaa noiden kahden vuosia kestävä ystävyys. Maggei osoittaa arvonsa sekä kehässä että sen ulkopuolella. Frankie löytää Maggielle managerin, Sally nimisen kaverin, jonka tallissa on monia menestyneitä nyrkkeilijöitä. Maggien tie vie kohti isompia otteluita ja isompia rahoja. Tulevaisuudessa häämöttää mestaruusottelu. Frankkien johdannolla Maggie saa kokemusta erilaisista vastustajista. Usein hän tyrmää vastustajansa jo ensimmäisessä erässä. Maggie osoittautuu sinnikkääksi oppilaaksi, eikä häntä saa pysymään poissa salilta.

Maggie siirtyy ylempään sarjaan ja voittaa mestaruuden. Hän saa parempia tarjouksia eri managereilta, mutta ei aio hylätä Frankieta. Maggie täyttää 33 vuotta, mutta ei ole Eddien mielestä vieläkään kovin vanha nyrkkeilemään. Eddiellä on värikäs elämäntarina, ja pitkä ystävyyssuhde Frankien kanssa. Hänen oma uransa päättyi toisen silmän sokeutumiseen 109. ottelussa.

Maggie ilmoittautuu mestaruusotteluun Iso-Britanniassa. Siitä tulee ensimmäinen suuri ottelunsa nuorempaa brittiä vastaan. Maggie saa Frankielta lahjaksi pelipaidan, jossa lukee Mo Chuisle, minkä jälkeen Maggiesta aletaan käyttää tuota lempinimeä. Maggie ajelehtii menestyksestä toiseen ympäri Eurooppaa. Panokset kovenevat sekä fyysisesti että rahallisesti. Frankie tapaa Maggien eriskummallisen perheen, jonka jäsenet suhtautuvat penseästi hänen uravalintaansa.

Seuraavaksi Maggie ottelee Las Vegasissa miljoonasta dollarista. Ennen ottelua Frankie lupaa kertoa mitä Mo Chuisle merkitsee, jos Maggie voittaa. Vastustaja on tavallista kovempi, ja hänet tunnetaan vilpillisistä otteistaan. Aluksi Maggie on ottelussa voiton puolella. Kun ottelu on jo päättymässä, vastustaja iskee Maggieta takaapäin niin, että kaularanka murtuu.

Maggie makaa nyt sairaalassa halvaantuneen kaulasta alaspäin Frankien vartioidessa vierellään. Vaurio on parantumatonta laatua, ja Maggie tulee viettämään loppuelämänsä hengityskoneessa ja pyörätuolissa. Frankie haluaisi aloittaa Maggien kuntoutuksen, ja hänen pyynnöstään Maggie siirretään kuntoutuslaitokseen. Maggien perhe saapuu vierailemaan, mutta kohtaaminen päättyy riitaan Maggien perinnöstä. Maggie torjuu heidän ystävyytensä kovasanaisesti, eikä Frankie pidä heistä yhtään sen enempää.

Makuuhaavojen takia Maggien toinen jalka amputoidaan. Frankie haluaisi hankkia Maggielle sähköisen pyörätuolin, joka liikkuisi pilliin puhaltamalla. Tämä jää kuitenkin haaveeksi, kuten myös unelma lähteä opiskelemaan maailmalle. Maggie pyytää Frankieta päättämään elämänsä, mutta tähän hänellä on vaikea suostua.

Frankie on täyttänyt hänen suuren unelmansa, jotain sellaista, mistä muut vain haaveilevat. Maggie kertoo nähneensä maailmaa ja kokeneensa paljon, mutta että hän ei voi elää pyörätuolissa. Kun Maggie yrittää itsemurhaa, Frankie tajuaa tilanteen. Frankie purkaa sydäntään pastorille, joka sanoo, että jos Frankie suostuu pyyntöön, hän ei koskaan enää löydä itseään. Eräänä yönä Frankie palaa sairaalaan ja irrottaa Maggien hengityskoneesta ja antaa tappavan annoksen adrenaliinia. Samalla hän paljastaa mitä sanat Mo Chuisle merkitsevät: ”Minun rakkaani, minun vereni”. Frankie ei palaa enää kuntosalille. Kertojamme Eddie miettii, mahtoiko hän koskaan antaa anteeksi itselleen.   

Million Dollar Baby on elämänmakuinen draamaelokuva ja kasvutarina urheilun kilpaillusta maailmasta. Nuoren ja kokemattoman Hilary Swankin roolisuoritus on miljoonan dollarin arvoinen. Tämä on ensimmäisiä katsomiani urheilupainotteisia elokuvia. Kokemattomalta katsojalta menee hetki aikaa ymmärtää mistä tässä lajissa on kysymys

Paul Haggis on kirjoittanut Clint Eastwoodille koskettavat vuorosanat. Tästä huolimatta elokuvan selkeä päähenkilö on Hilary Swankin Maggie Fitzgerald. Eastwood antaa Swankin loistaa, ja sälyttää itselleen sivummalle vetäytyvän roolin.  Clint Eastwoodin karismaattinen olemus saa syvempiä piirteitä, kun ikää tulee lisää. Eastwood todistaa jälleen kerran, että hänellä on näkemystä ja visioita ja selkeä käsitys omista näyttelijänlahjoistaan.

Clint Eastwood näyttelee elämän kypsyttämää veteraanivalmentajaa, jonka ulkokuorta on vaikea murtaa. Maggien lapsellinen vilpittömyys herättää Frankiessa myötätuntoa ja suojelunhalua. Heidän välilleen kasvaa erikoislaatuinen ystävyys, josta he molemmat ottavat opikseen. Clint Eastwoodin roolihahmo muistuttaa kovasti hänen osaansa myöhäisemmässä ohjaustyössään Gran Torino. Päähenkilönä on vastahakoinen vanhus, jonka elämän suunnan ystävyys muuttaa lopullisesti. Eastwood ottaa myöhäisen kauden töissään pesäeroa väkivaltaan ja yksinäisen suden rooliinsa. Hän löytää itsestään inhimillisyyttä ja myötätuntoa – rakkauttakin. Eastwoodin Frankie Dunn on suorasanainen ja joskus ilkeäntuntuinen, mutta eroaa suuresti niistä roolihahmoista, joita hän on tottunut esittämään. Eastwoodin rooli on olla taustavaikuttaja, valtavan elämänkokemuksen omaava vanhus, joka pystyy sytyttämän suojatissaan voittamisen halun.

Vanhan koulukunnan nyrkkeilyvalmentajalla on selkeät mielipiteet hyvin miehisenä pidetystä lajista.  Nyrkkeily miesten lajina juontaa juurensa paljon kauempaa historiasta kuin naisten. Hilary Swankissa on nuoruuden intoa ja sitkeää peräänantamattomuutta, mutta myös naisellista hellyyttä ja kypsyyttä. Hän ymmärtää, että 32-vuotiaalla ei ole edessään enää kovin montaa hyvää vuotta ammattilaisena. Morgan Freemanilla on elokuvassa erakkomainen eksentrisen pessimistin rooli. Eddie Duprisin pohdiskelu kulkee punaisena lankana läpi koko elokuvan ja antaa selityksen monille elokuvan tapahtumille. Eddie Dupris on nähnyt paljon maailmaa, ja nyrkkeilijän ammatti on opettanut paljon elämästä. Parhaimmissa kohtauksissa Frankie ja Eddie ottavat muutaman kerran tosissaan yhteen.

Jokaisesta ottelusta on otettava opiksi ja ylimielisyys kostautuu. Nyrkkeilyssä on kyse yhtä paljon oveluudesta, kuin tekniikasta ja lihasvoimasta. Nyrkkeilijän on oltava valmis pahimpaan eli loukkaantumiseen, joka voi päättää uran.

Frankie Dunnilla on uskonnollisuuden sävyttämä maailmankatsomus. Hän ei näytä perustavan paljon Uudesta Testamentista ja hänellä tuntuu olevan vaikea hyväksyä kristinuskon oppeja. Frankia tuntee syyllisyyttä Maggien kohtalosta ja hakeutuu kirkkoon tunnustamaan syntinsä. Frankia ei saa rauhaa sielulleen. Menneisyys painaa raskaana hänen mielessään ja hän tuntuu katuvan tekemiään valintoja. Nyrkkeilyn opettaminen on hänen koko elämänsä sisältö, ja ainoa asia, joka on pitänyt hänet pinnalla näinkin pitkään. Maggien halvaantumisen jälkeen hän menettää elämänhalunsa eikä hänellä ole enää syytä jatkaa opettamista.

Ääniraidalla soivat piano ja akustinen kitara. Musiikki on täynnä tunnelmaa, muistoa ja elämänviisautta. Soundtrackillä kuullaan Eastwoodin itsensä säveltämää musiikkia. Instrumentit taustalla puhuttavat tässä elokuvassa yhtä paljon kuin hämärä ja hiljaisuus. Elokuva todistaa, että Eastwoodilla on paljon sanottavaa paitsi elokuvan kielellä niin myös musiikin. 

Eastwoodin elokuvassa nyrkkeilyottelut on lavastettu uskomattoman aidon tuntuisesti. Niitä otteluihin tottumaton seuraa sydän kurkussa. Katsoja tuntee jokaisen iskun ja stunt-näyttelijän kaatumisen kanveesiin. Itse en voi rehellisesti sanoa nauttivani nyrkkeilyottelun katsomisesta – toisen ihmisen vahingoittamisesta.

Jokaisessa urheilulajissa on säännöt, joiden mukaan pelataan ja joiden rikkomisesta rangaistaan. Kaikki tietävät ns. julkilausumattomista reilun pelin säännöistä. Häviäjä ei kosta voittajalle häviöstään, oli pelin lopputulos kuinka nöyryyttävä tahansa. Maggie saa viimeisessä ottelussa vastaansa huonon häviäjän, joka tekee hänelle niin likaisen tempun, että siitä joutaisi saada tuomion vankilaan.

Eastwoodin elokuva säilyttää valoisuutensa loppuun asti, vaikka saakin tummempia sävyjä Maggien loukkaantumisen jälkeen. Kuolema on tässä tapauksessa tervetullut asia. Frankien ja Maggien matka päättyy yhteisestä sopimuksesta. Draamaelokuva on koskettavimmillaan, kun tarina päättyy päähenkilön kuolemaan. Katsojaa piinataan Maggien kärsimyksellä liian pitkään – neljäsosa koko elokuvan pituudesta. Mielestäni varsinainen juoni saatiin päätökseen siinä ottelussa, jossa Maggie loukkaantui.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Million Dollar Baby
  • Ohjaaja: Clint Eastwood
  • Käsikirjoitus: Paul Haggis
  • Julkaisuvuosi: 2004
  • Genre: draama
  • Palkinnot: 4 Oscaria (Academy Awards), 2 Golden Globes
  • Näyttelijät: Hilary Swank, Clint Eastwood, Morgan Freeman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *