Valikko Sulje

Koskemattomat

Koskemattomat on ranskalaisen elokuvan suurimpia saavutuksia, ainakin kansainvälisen menestyksensä perusteella. Internet Movie Database:n suosituimpien elokuvien listalla Koskemattomat on sijalla 44 (helmikuu 2021). Tämä draamakomedia pohjautuu tositarinaan Philippe Pozzo di Porcon ja hänen mustan hoitajansa Abdel Selloun ystävyydestä. Vaatimaton 9,5 miljoonan euron budjetti tuotti maailmanlaajuisesti 360 miljoonaa euroa.

Tarina alkaa takaa-ajokohtauksella öisen Pariisin halki. Kaksi miestä on matkalla jonnekin hulppealla urheiluautolla.  Tummaihoinen kuljettaja ajaa silminnähden ylinopeutta välittämättä liikennesäännöistä. Pelkääjän paikalla istuu toinen tarinan päähenkilöistä Philippe.  Pian he saavat poliisit peräänsä, mutta eivät ensi alkuun aio pysähtyä. Poliisit ratsaavat kuljettajan kovakouraisesti. Autossa mukana oleva pyörätuoli kuuluu Philipelle, joka ei pysty liikkumaan ilman sitä. Selviää, että he ovat matkalla sairaalaan, joten poliisit antavat heidän mennä ja saattavat heidät perille asti.

Sitten siirrytään jonkin matkaa menneisyyteen, ennen tuota tapahtumaa. Philippe (Francois Cluzet) haluaa palkata itselleen uuden henkilökohtaisen avustajan, sillä hän on halvaantunut eikä voi liikuttaa raajojaan. Paikkaan on monta hakijaa. Kaikilla on esittää todistuksia työkokemuksesta, mutta Driss nimisen mustan miehen (Omar Sy) vilpittömyys tekee vaikutuksen. Driss on hakenut töitä monta kertaa muualta, eikä hänellä ole turhia luuloja itsestään.

Driss on koditon kulkuri ja hän liikkuu iltaisin kaupungilla vailla sen kummempaa päämäärää. Hän saapuu perheensä vaatimattomalle asunnolle, joka on täynnä elämää ja eri ikäisiä lapsia. Kun hänen tätinsä saapuu alkaa kohtaus, jossa Fatou ryöpyttää Drissiä, joka on ollut puoli vuotta poissa perheensä elämästä. Lopulta Fatou ajaa Drissin pois luotaan. Driss palaa kadulle ja tapaa kohtalotovereitaan kadun kulmassa.

Seuraavana päivänä Driss palaa Philippen viktoriaanisen ajan palatsille ja saa tietää tulleensa valituksi. Philipellä on muutakin henkilökuntaa, kuten kokki, sairaanhoitaja, puutarhuri ja edunvalvoja. Philippe epäilee, että Driss ei jaksa hommassa viikkoakaan. Sairaanhoitaja Yvonne (Anne Ne Ly)opettaa Drissin pitämään huolta Philipestä. Hoito sisältää paljon intiimiä koskettelua, johon Driss ei heti ole valmis. Driss on vastahakoinen, mutta Philippe antaa tämän yrittää. Philipen elämään kuuluu erilaisia rutiineja ja monenlaisia apuvälineitä helpottamassa hänen oloaan.

Driss oppii nopeasti miellyttämään Philippeä, jonka huumorintaju kestää Drissin vastahakoisuuden. Driss saa oman huoneiston Philippen vanhasta palatsista. Koska Driss on kokenut kuljettaja, Philippe haluaa hänet kuljettamaan itseään kaupungille. Philippe on taiteen ystävä ja vie Drissin katsomaan erilaisia näyttelyitä. He ystävystyvät ja alkavat pikkuhiljaa oppimaan toisistaan. Philippen asioita hoitava punatukkainen Magalie (Audrey Fleurot) tekee Drissiin vaikutuksen muutenkin kuin pintapuolisesti.

Driss tekee olonsa mukavaksi, ja henkilökunnan on totuttava siihen, että hän elää epäjärjestyksen keskellä. Philippe harrastaa kirjeenvaihtoa erään Eleonoran kanssa, jota hän ei ole koskaan tavannut. Tämä ihmetyt-tää Drissiä. Driss joutuu tositoimiin, kun Philippe saa yöllä kohtauksen. Hänellä on hengitysvaikeuksia, joten Driss vie hänet ajelulle raittiiseen ulkoilmaan.

 Philippe kertoo lääkityksen aiheuttamista haamukivuista, ja siitä, että hän ei pysty seksuaalisuuteen oman tahtonsa mukaisesti. Hänellä oli ollut vaimo Alicen, jonka hän tapasi yliopistossa. Alicen elämä päättyi parantumattomaan sairauteen vuosia sitten. Philippe kertoo pitäneensä extreme urheilusta. Varjoliito koitui hänen kohtalokseen – epäonnistunut lento päättyi halvaantumiseen. Lääkäreiden mukaan hän voi hyvällä hoidolla elää 70-vuotiaaksi.

Talvi saapuu Pariisiin ja Driss tapaa toisinaan jälkikasvuaan, jotka ovat kaikki kouluikäisiä. Hän haluaa huolehtia heistä, vaikka suhde perheeseen onkin jäänyt etäiseksi. Köyhä perhe oli joutunut kahnauksiin virkavallan kanssa huumekokeilujen ansiosta.

Driss kehottaa vastahakoista Philippeä ottamaan yhteyttä Eleonoraan tai ainakin lähettämään tälle kuvansa. Philippe on lopulta iloinen siitä, että Driss oli patistanut häntä. Suhde Eleonoraan vaikuttaa lupaavalta. Philipellä ja Drissillä on erilaiset mielipiteet siitä, miten naisten kanssa tulisi toimia.

Philippe vie Drissin oopperaan ja tämä taiteenmuoto huvittaa ja hämmästyttää Drissiä. Philipen teini-ikäinen tyttö Elisa on kertomuksessa oma lukunsa. Hän ei kunnioita mustaihoista palvelijaa, ja Driss loukkaantuu tästä ja kertoo asiasta Philipelle. Hän haluaa pitää huolta tytöstä. Driss ryhtyy toteuttamaan itseään maalaamalla, eikä lopputulos ole lainkaan hassumpi. Lopulta Philippe myy Drissin taulun 11000 eurolla. Päivät kuluvat ja Philippe ja Drissa pitävät hauskaa ulkosalla. Philippe ostaa itselleen sähköpyörätuolin, joka helpottaa liikkumista tuntuvasti.

Syntymäpäiväjuhlissa, joita Philippe pitää pitkäveteisinä, kuunnellaan klassista musiikkia. Orkesteri soittaa Vivaldin Neljä vuodenaikaa ja muita ajattomia klassikoita. Philippe esittää kutsuvieraille oman numeronsa oman makunsa mukaistaja jazzahtavaa musiikkia.

Eleonora lähettää Philipelle kirjeen ja kuvansa, jossa hän paljastuu todelliseksi kaunottareksi. He sopivat tapaamisesta ja Driss kokeilee pukea Philipelle kaikenlaisia asuja ensitreffejä varten. Mutta Eleonora ei saavu tapaamiseen. Tämän onnettomuuden jälkeen Philippe haluaa Drissin vievän hänet pois Pariisista, lähelle vuoristoa. He lähtevät yhdessä lentomatkalle. Philippe haluaa lentää varjoliitimellä ensimmäistä kertaa loukkaantumisensa jälkeen. Tämä lähes mahdoton suoritus onnistuu Drissin avustuksella.

Driss kertoo Philipille menneisyydestään. Driss on kotoisin Senegalista köyhistä oloista ja hänen perheensä oli hajonnut tämän ollessa vielä lapsi. Hänen oikea nimensä on Bakari ja hän on elänyt tätinsä luona pitkän aikaa. Sitten Philippe ehdottaa, että heidän suhteensa voisi päättyä, eihän Driss voi loppu elämäänsä työnnellä pyörätuolia. Uusi hoitaja valitaan ja Driss hyvästelee Magalien ja Yvonnen.

Driss kulkee poikansa kanssa kaupungilla muistot mielessään. Perhe ottaa hänet haikeana vastaan. Driss on taas koditon kulkuri ja ottaa yhteyttä työvoimatoimistoon. Philippe saa yöllä kohtauksen ja Driss kutsutaan viemään hänet sairaalaan. Tässä palataan kohtaukseen, josta elokuva alkoi. He matkaavat maaseudulle meren rannalla sijaitsevaan hotelliin. Driss on Philipen tietämättä kutsunut Eleonoran paikalle. Philippe ja Driss eroavat tässä kohden ja vaihtavat muutaman kiitollisen katseen.

Koskemattomat on elämänmakuinen kertomus rakkaudesta ja sen menettämisestä ja kohtalon epäoikeudenmukaisesti kolhimista ihmisistä. Elokuva tahtoo sanoa, että raha ja maallinen omaisuus ei tee onnelliseksi. Onnellisimmassa asemassa ovat ne köyhät, jotka eivät edes tiedä paremmasta. Tositarina on muutettu fiktiivisen elokuvan muotoon hallitusti muutaman vahvan roolisuorituksen avulla. Elokuva on alusta loppuun täynnä riemukasta elämäniloa, ja siksi se sopii kaikenikäisille katsojille.

Tositarina taustalla tuo elokuvaan aina oman säväyksensä – katsoja miettii, että näin siis on todellakin tapahtunut, tässä elokuvassa on jotain merkityksellistä! 

Jos elämästä puuttuu rakkaus, vaikka jonkin yllättävän tragedian seurauksena, voiko onnettomampaa elämäntilannetta kuvitella. Pyörätuolin vangin täytyy myöntää elämän rajallisuus. Vaihtoehtoina on heittää pyyhe kehään tai alkaa järjestelemään elämäänsä uudella tavalla. Drissin ansiosta Philipen matka jatkuu ja saa uuden suunnan rakkaudesta Eleonoraan. Tämä merkitsee aina jonkinlaista perillepääsyä tai etappia elämässä. Kun Eleonora tulee mukaan kuvioihin, Philippen on hylättävä menneisyytensä painajainen ja avattava sydämensä uudelle ihmiselle. 

Elokuva suhtautuu seksuaalisuuteen avoimesti, mistä kertoo Philippen ja Drissin peittelemätön perverssejä sutkautuksia sisältävä vuoropuhelu. Päähenkilöiden välinen kiusoitteleva huumori keventää elokuva sopivasti.

Ei tarvitse kyetä liikkumaan pystyäkseen nauttimaan elämästä. Koskemattomat ei kuvaa pyörätuolilla liikkuvan elämää pelottavaksi, vaan se on täynnä elämäniloa ja johtaa usein koomisiin tilanteisiin. Francois Cluzet näyttelee neliraajahalvaantunutta Philippeä vakuuttavasti. Jos lääkäri ennustaisi, että elämä tulee päättymään 70-vuotiaana se voi lannistaa vaikeasti sairaan elämän ja tukahduttaa vapauden tunteen. Vaikka kuolemanpelko on jatkuvasti läsnä, Koskemattomat kuvaa Philippen maailmankatsomuksen hämmästyttävän valoisaksi.

Pyörätuolipotilaan elämä on suurelta osin odottamista, sillä silloin elämä on aina jonkin toisen varassa, eikä vapaudentunnetta välttämättä ole. Dress kulkee Philippen mukana Alpeille ja huimalle lentomatkalle varjoliitimen avulla. Philippe voittaa pelkonsa ja kokeilee sellaista, mitä muut pitäisivät mahdottomana. Tämä todistaa, että ainoa este tällaiselle löytyy oman mielen sopukoista. Pienen hetken ajan pyörätuoli ei tunnu enää rajoittavan hänen elämäänsä. Drissin ja Philippen on kuitenkin määrä erota ja rakentaa elämänsä jollekin toiselle pohjalle, toisessa ajassa ja paikassa.

Dressin perhe on sikermä hyvin värikkäitä hahmoja, joista muutama saa elokuvassa tärkeämmän osan. Hän ei ole perheensä elämään tervetullut, mutta ei anna tämän lannistaa itseään. Drissin lapsuudesta kerrotaan sen verran, että hänen elämänsä alku ei ollut helppo. Vanhempien kuoleman myötä hänen oli aloitettava itsenäinen elämä hyvin aikaisin.

Philippe kuvataan aina lähes moitteettomasti pukeutuvaksi herrasmieheksi, josta minulle syystä tai toisesta tulee mieleen amerikkalainen näyttelijä Dustin Hoffman. Päähenkilöt ovat saaneet kannuksensa hyvin erilaisista lähtökohdista, toinen on rikkaaseen elämään tottunut liikemies ja toinen köyhä kadulla tallaaja, jolla on ollut ankea lapsuus. Philippe ja Driss ovat ystäviä ensikohtaamisesta lähtien harvoin elokuvassa nähdään luottamuksen syntyvän muutaman sanan ja ulkoisen olemuksen perusteella. Luulen, että päähenkilöiden ei tarvitse suuremmien eläytyä hahmoonsa vaan riittää kun he näyttelevät itseään.

Elokuvassa on paljon komediallisia piirteitä, mutta elokuvaa ei ole tehty niiden takia. Huumori syntyy siitä, ettei kumpikaan ystävyksistä ota itseään liian vakavasti. Dramaattisuus kumpuaa Drissin elämäntilanteesta, ja Philippen toisinaan saamista kohtauksista. Tarina kasvaa vaatimattomista lähtökohdista, pienistä vuoropuheluista ja yhteensattumista. 

Pariisin keskustan vaurauden varjokuva on slummien ja laitapuolenkulkijoiden elämä. Elokuva kuvaa kolikon kääntöpuolen, köyhyyden, kodittomuuden ja rikollisuuden lähietäisyydeltä. Mutta eivät kodittomat muunlaista elämää kaipaa – heille elämä antaa paljon enemmän kodittomien suojassa vapaina perhe-elämän kahleista. Afro-taustaisen miehen pääosittaman elokuvan kansainvälinen menestys kertoo suvaitsevaisuudesta ja ennakkoluulojen häviämisestä. Ranskassa rasismilla ei ole kuitenkaan niin suurta jalansijaa kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Drissiä esittävä Omar Sy on ensikertalaisena lupaava näyttelijänalku ja ranskalaisen elokuvan kirkkaimpia tähtiä elokuvan ilmestymisvuonna 2011. Drissin luonnetta voisi kuvailla kapinalliseksi, rohkeaksi ja itsenäiseksi kulkuriksi, jolle selviytyminen kadulla on ollut elinehto.    

Aluksi moderni taide sen enempää kuin oopperakaan ei herätä Drississä hyväksyviä tunteita. Drissin ensireaktio on huvittunut ja epäuskoinen, eikä hän ymmärrä mikä tässä kaikessa Philipeä viehättää.  Philippe tietää paljon taiteesta ja on oikeastaan omistanut koko elämänsä sille. Vuosien varrella Philippen mukaan on tarttunut jos jonkinlaista rekvisiittaa. Hänellä on selvä visio siitä, miten viettää loppuelämänsä.     

Philippen menneisyydestä tihkuu tietoja hyvin kitsaasti. Jos haluaa tietää enemmän in hyvä tutustua tositarinaan elokuvan taustalla. Muutamat viittaukset Philippen elettyyn elämään antavat joillekin tapahtumille selityksensä.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Intouchables
  • Ohjaaja: Olivier Nakache
  • Käsikirjoitus: Olivier Nakache, Philippe Bozzo di Porco
  • Julkaisuvuosi: 2011
  • Genre: draama, komedia
  • Palkinnot: —
  • Näyttelijät: Omar Sy, Francois Cluzet, Anne Ne Ly, Audrey Fleurot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *