Valikko Sulje

Mad Max: Fury Road

Ohjaaja George Miller palasi Mad Maxin tarinan äärelle 30 vuoden tauon jälkeen. Tuloksena on hyvin intensiivinen toimintaelokuva, jonka pääosaa näyttelee varmoin ottein Tom Hardy. Elokuva oli todellinen menestys teatterikierroksellaan ja tuotti 375.4 miljoonaa dollaria. Elokuvan käsikirjoitus, kuvaus ja musiikki saivat kiitosta kriitikoilta. Elokuvan toimintakohtaukset toteutettiin lähes yksinomaan ilman tietokone-grafiikkaa, mikä on hyvin harvinaista nykypäivänä.

 Elokuvan johdannossa annetaan osviittaa siitä, mitä Maapallolle on tapahtunut. Suurvallat ovat tuhonneet toisensa ja suuren osan elämästä planeetallamme ydinsodassa aivan muutama vuosi aiemmin. Aavikolla sinnittelee yksittäisiä sivistyksen saarekkeita, jotka kilpailevat keskenään luonnonvaroista. Tarina alkaa yhdestä tällaisesta, jota pitää kasassa Immortan Joen ja hänen sotapoikiensa hirmuhallinto. Yksinäinen kulkija ja asfalttisoturi Max Rokatansky (Tom Hardy) on joutunut sotapoikien vangiksi, ja hänen vertaan aiotaan hyödyntää tarkoitukseen, jota elokuvassa ei kerrota.

Max on viedään sotapoikien linnoitukseen, jossa hänet kahlitaan kidutetaan ja merkitään tatuoinnein ja polttomerkein. Hän yrittää paeta, mutta ei löydä ulospääsyä tunneleista ennen kuin sotapojat saavuttavat hänet. Sotapojat ovat väkivaltaisia villi-ihmisiä, jotka odottavat vain seuraavaa taistelua päästäkseen Valhallaan. Immortan Joe kuvataan hieman pelottavasti hengityskoneeseen kytkettynä ja maskiin pukeutuneena diktaattorina. Aika ajoin veden annetaan virrata alas kalliolta nääntyvien ihmisten käsiin. Vesi on tärkein asia mitä he odottavat, ja se on myös Immortan Joen vallan lähde.

Naispuolinen soturi Furiosa (Charlize Theron) on Immortan Joen ylipäällikkö ja hänelle annetaan tehtäväksi johdattaa saattue Öljykaupunkiin. Saattue lähtee matkaan autiomaan halki kohti Öljykaupunkia ja Luotifarmia. Ennen puolta väliä matkaa Furiosa ohjaa sotarekan sivuun suunnitellulta reitiltä kohti vihollisen territoriota. Pian Furiosan petos paljastuu, ja Immortan Joe komentaa joukkonsa hänen peräänsä. Nämä koostuvat erilaisista viritetyistä ajonevoista, joissa on taisteluvarustus.

Max Rokatansky sidotaan erään ajoneuvon keulaan huvittelun vuoksi. Rummut takovat ja rytmittävät ajomatkaa. Furiosa pakenee itään, eivätkä hänen saattajansa vielä aavista petosta.  Pian myös ”vihollisen” moottoripyörät ilmestyvät heidän kannoilleen. Saattueet ajavat kohti pölymyrskyä, jossa Furiosa voisi karistaa takaa-ajajat kannoiltaan.

Max onnistuu pääsemään irti kahleistaan, ja ottaa sotapoikien ajokin haltuunsa. Samassa myrskytuuli tempaisee ajoneuvon kauas yläilmoihin. Myrskyn toisella puolella on tyyntä, ja Max herää hiekkadyyniltä elinvoimaisena, mutta kahlehdittuna. Furiosa on pysäyttänyt sotarekan vähän matkan päähän.

Paljastuu, että Furiosa on viemässä turvaan viittä naista, jotka ovat Immortan Joen vaimoja. Aluksi osapuolet ovat toisilleen hyvin vihamielisiä. Syntyy käsirysy, jossa Furiosa ja Max yrittävät tosissaan tappaa toisensa. Pulttisakset löytyvät ja niiden avulla Max pääsee eroon kahleistaan. Yksi sotapojista, Nux (Nicholas Hoult), on heidän matkassaan ja selviytynyt pölymyrskystä. Eräs naisista tietää ”Viherpaikasta”, jossain kaukana sijaitsevasta keitaasta, ja he haluavat matkata sinne. Max on lähdössä sotarekalla mutta osoittautuu ettei se kulje metriäkään ilman Furiosan asetuksia. Kaikki päättävät puhaltaa yhteen hiileen, ja matka jatkuu kohti vuorijonoa.

Pian he huomaavat, että heitä lähestyy myös kaksi muuta sotajoukkoa Öljykaupungin ja Luotifarmin suunnalta. Furiosa ohjaa sotarekan kanjoniin, joka on ainoa reitti eteenpäin. Paljastuu, että Furiosa on etukäteen sopinut vihollisen kanssa kohtaamispaikasta kanjonissa. He pysähtyvät paikkaan, jossa on paljon autonraatoja. Furiosan kauppatavara on 11000 litraa bensiiniä sotarekan säiliössä.

Viholliset moottoripyörillään huomaavat takaa-ajajat ja epäilevät petosta. He räjäyttävät kapean solan tein tukkeeksi, ja lähtevät Furiosan ja Maxin perään. Immortan Joen monster truck pääsee kiviröykkiön yli ja lähtee takaa-ajoon. Maxin ja Furiosan tarkat luodit pudottavat viholliset pyöriltään yksi toisensa jälkeen. Monster truck tekee väistöliikkeen ja pyörähtää ympäri. Pian Max ja hänen seuralaisensa ovat turvallisen matkan päässä. Furiosa tietää ”Viherpaikan” sijainnin, ja sinne he suuntaavat seuraavaksi.  

Nuxissa on tapahtunut hienoinen muutos inhimillisempään suuntaan. Hän tuntee epäonnistuneensa soturina, ja pelkää ettei pääse Valhallaan. Immortan Joen vaimojen läheisyys on herättänyt hänessä toisenlaisia ajatuksia.

Matka jatkuu suoperäiseksi muuttuvan maan halki, ja äkkiä he juuttuvat kiinni. Max valmistaa kulkureitille räjähdeansan, joka laukeaa juuri oikealla hetkellä ja tuhoaa pari vihollisen ajoneuvoa. Takaa-ajajat lähettävät telaketjuajoneuvon, joka pystyy kulkemaan suomaalla. Pian Max ja hänen toverinsa huomaavat, että heitä tulitetaan raskaalla aseistuksella. Kun he selviytyvät suosta, maaperä muuttuu taas aavikoksi.

Pian he tapaavat naispuolisia matkalaisia, jotka muistavat Furiosan kun tämä oli vielä pieni lapsi. Furiosa kertoo, että hän oli elänyt tällä seudulla, ennen kuin sotapojat veivät hänet pois. Furiosa saa tietää, ettei hänen kotiaan ole enää olemassa, ”Viherpaikka” oli kuihtunut vuosia sitten maan myrkytyttyä.    

Matka voisi jatkua suola-aavikon poikki, mutta Max uskoo, ettei sen takana ole elämää. Maxilla on suunnitelma, jonka mukaan he voisivat palata takaisin linnoitukselle tunkeutumalla sotajoukkojen läpi. Kanjonissa he voisivat tukkia tien sotarekalla ja palata turvallisesti.

Kun Immortan Joe huomaa palaavan sotarekan, suunnitelma käy ilmeiseksi. Seuraa takaa-ajo, kun Max saa peräänsä sekä Joen, että Öljykaupungin ja Luotifarmin joukot. Sotapojat pyrkivät valtaamaan sotarekan ja taistelu muuttuu käsirysyksi ajoneuvojen päällä. Furiosa yllättää Immortan Joen ja riistää häneltä maskin, minkä jälkeen hän kuolee nopeasti. Kun he ovat kanjonissa Nux kaataa sotarekan kyljelleen niin, että se tukkii tien. Furiosa on haavoittunut pahasti, mutta Maxin neuvokkuus pelastaa hänet kuolemalta.

Kun matkalaiset saapuvat linnoitukselle ja todetaan, että Immortan joe on kuollut, sotapojat kunnioittavat Furiosaa uutena johtajanaan. Väkijoukko riemuitsee ja toistaa huutoa Furiosa! Furiosa! Maxin ja Furiosan tiet eroavat.

Autiomaan halki kulkee tie, Fury Road, jota pitkin kuljetetaan polttoainetta paikasta toiseen. Mad Max: Fury Road on bensiininkäryinen kuvaus post-apokalyptisesta maailmasta, jossa eloonjääneet taistelevat vähäisistä luonnonvaroista. Ydinsodan jälkeisestä maailmasta on tehty useita tieteiselokuva. Fury Road ei kuvaa niin kaukaista tulevaisuutta; tallainen kauhuskenaario ei häämötä kovin mahdottomana edessäpäin. Mad Max -sarja syntyi 1980-luvulla kylmän sodan aikaan, jolloin Ihmiset uskoivat Mad Maxin sanomaan ja tarinasta muodostui klassikko.

Fury Road on itsenäinen jatko-osa aavikkosoturi Max Rokatanskyn tarinalle. Mel Gibsonin suuriin saappaisiin solahtaa tällä kertaa Tom Hardy, jonka esiintymisessä on samaa vimmaisuutta ja päättäväisyyttä kuin alkuperäisessä hahmossa. Onko Mad Maxilla koti jossain päin maailmaa – minne hän on matkalla? Vai onko hänet tuomittu elämään kiertolaisen elämää.

Erikoistehosteet on rakennettu suurimmaksi osaksi käsin, vaikka tietokonegrafiikka olisi avannut juonen kuljetukselle aivan uusia ulottuvuuksia. Rekvisiitta on mietitty huolella puvusteista, viritetyistä ajoneuvoista ja erilaisista koneistoista lähtien. Takaa-ajokohtaukset on toteutettu todella taidokkaasti hyödyntämällä esimerkiksi ajoneuvojen päälle rakennettuja nostureita. Elokuvan stuntit ovat huiman akrobaattisia suorituksia.

Elottomalla aavikolla valta keskittyy niiden käsiin, jotka pääsevät hyödyntämään esimerkiksi vettä tai polttoainetta. Ihmiset ovat ryhtyneet Jumalan sijaan palvomaan niitä, jotka määräävät elämisen mahdollistamista vesivaroista. Tarinan hahmot uskovat tuonpuoleiseen, jota he kutsuvat Valhallaksi Norjalaisen mytologian mukaan. Jos laki ja järjestys hylätään ihmiset eivät ole eläintä kummempia otuksia. Välinpitämättömyys ja anarkia ovat ottaneet vallan ja ihminen ei kykene enää sääliin tai myötätuntoon.

Yksinäinen kostaja useamman kuin kerran ollut populaarikulttuurissa tarinan aiheena. Mel Gibsonin hylkääminen pääosaroolista tuo ohjaajalle tiettyjä tarinankerronnallisia vapauksia. Mad Max on yksinäinen sankari, josta elämä on koulinut neuvokkaan ja oikeudenmukaisen soturin. Joillekin Gibson on edelleen se ainoa oikea Mad Max.   

Elokuva tahtoo sanoa, että ihminen pystyy selviytymään lähes miten vihamielisessä ympäristössä tahansa. Mad Maxin maailmassa on aina ollut vain hyvin vähän toivoa. George Millerin maailma on vuosien varrella saanut yhä synkempiä piirteitä. Ydinsodan jälkeen aavikolla nousee uusia sankareita, sellaisia oman tiensä kulkijoita, jotka arvostavat vapautta päättää omasta kohtalostaan. Ihmisten sydämissä asustaa kuitenkin jonkinlainen tulenkipinä, joka estää ihmisyhteisöä sortumasta kaaokseen.

Maskuliinisessa elokuvassa naiset voivat olla alistuvia vaimoja ja tai lähes miehisiin suorituksiin yltäviä sotureita kuten Furiosa. Max Rokatansky päästää pinnalle hyvin vähän todellisista tunteistaan. Tässä suhteessa Mel Gibsonin ja Tom Hardyn näyttelijänsuoritukset eivät eroaa paljoakaan toisistaan. Tom Hardylle sopii niin hyviksen kuin pahiksenkin rooli yhtä luontevasti. Itse arvostan hänen sellaisia roolisuorituksiaan, joissa on inhimillisiittä arvokkuutta. Hänen uralleen on mahtunut hyvin paljon toisistaan poikkeavia roolihahmoja mm. Christoher Nolanin Dunkirkistä ja Batman-trilogiasta lähtien.

Elokuvan miljööt ovat Namibian autiomaan jylhiä kalliomuodostelmia. Elinkelpoisuutta rajoittavat myös pölymyrskyt, jotka ovat syntyneet kasvillisuuden hävittyä maanpinnalta. Ydinsota ei välttämättä merkitse kaiken elämän loppua. Jos Maapallolla on jokin kolkka, joka voisi säästyä sodalta, on se juuri keskellä autiomaata. Kaikki ovat kuulleet viimeisistä paratiiseista, joita kutsutaan ”Viherpaikoiksi”. Furiosa on viettänyt lapsuutensa sellaisessa, ja se antaa hänelle puhtia, jonkinlaisen määränpään, jota tavoitella.   

Fury Road poikkeaa valtavirran Scifi-elokuvista, sillä se ei esitä hämmästyttävää uutta teknologiaa, joka voisi viime kädessä pelastaa ihmiskunnan. Tämä tekee siitä hyvin pelottavan tulevaisuudenkuvan. Ihmisyhteisö näyttää nimittäin taantuneen jollekin tietoyhteiskuntaa edeltävälle tasolle. Ihmiskunta on jatkoajalla ja bensiini on ihmeaine ja palvonnan kohteena ajoneuvot, jotka käyttävät sitä voimanlähteenä. Fury Roadissa eletään autiomaan ehdoilla suurkaupunkien tuhouduttua, kun vain nämä viimeiset saarekkeet ovat jäljellä.  

Elokuva on myös monessa suhteessa jatkoa 1980-luvun Mad Maxien sarjalle. George Miller esittää Fury Roadissa tulevaisuuden hyvin samankaltaisena, vaikka tuotannoilla on aikaeroa yli 30 vuotta. Elokuva on ahdettu täyteen toimintaa, ja juoni on hyvin tiivis paketti verrattuna aiempiin Mad Maxeihin, mutta ovathan elokuvantekemisen keinotkin muuttuneet paljon.

Max Rokatanskyn menneisyydestä emme tiedä juuri muuta kuin sen, että hän on joutunut hylkäämään lainvalvojan ammattinsa paetakseen sodan kauhuja. Hän muistaa yhä ajan ennen ydinsotaa. Hän näkee välähdyksinä muistikuvia matkan varrella tapaamistaan ihmisistä, joita hän olisi halunnut auttaa, mutta mihin hän ei ollut kyennyt. Äänet, jotka usein kuuluvat lapsille, soimaavat Maxia hänen päänsä sisällä.

Furiosa on tavallaan kaksijakoinen persoona. Immortan Joen palveluksessa vietetyt vuodet ovat vahvistaneet kovaa ulkokuorta, mutta hän muistaa yhä lapsuutensa oikeamielisten ihmisten parissa, ja hän on säilyttänyt inhimillisyytensä ja oikeudentajunsa. Väkivaltaisesta menneisyydestä kertoo robottikäsivarsi, jonka hän matkan varrella hylkää. Ensikohtaamisen epäluulojen jälkeen Max ja Furiosa huomaavat, että heillä on yhteinen suunnitelma. Kummankin mielessä väikkyy mahdollisuus kostaa kärsimänsä vääryydet vaikkakin heidän motiivinsa ovat erilaiset.  

Emme kuule elokuvassa paljoakaan melodiallista musiikkia, paitsi muutamalla herkällä hetkellä, jolloin takaa-ajo hetkeksi taukoaa. Ääniraidalla kuullaan sähkökitaraa ja lyömäsoittimia ja toimintakohtauksia värittää luultavasti osin keinotekoisesti luotu äänimaailma.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Mad Max: Fury Road
  • Ohjaaja: George Miller
  • Käsikirjoitus: George Miller, Brendan McCarthy, Nick Lathouris
  • Julkaisuvuosi: 2015
  • Genre: toiminta, sota
  • Palkinnot: 6 Oscar (Academy Awards), 4 BAFTA,
  • Näyttelijät: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *