Valikko Sulje

Nomadland

Nomadland kiinalaista syntyperää olevan ohjaajansa Chloé Zhaon läpimurtotyö. Elokuva keräsi kaikki tärkeimmät palkinnot sekä Yhdysvalloissa, että rapakon tällä puolen. Elokuva-akatemia palkitsi Nomadlandin kuudella oscar-ehdokkuudella mm. parhaasta elokuvasta ja naispääosasta. Nomadlandin sivuosanäyttelijöistä erottuvat Linda May, Charlene Swankie ja Bob Wells, jotka itse asiassa ovat itsekin aitoja nomadeja. Käsikirjoituksen taustalla on dokumentaarinen kirja Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century

Tarina alkaa Nevadan Empirestä talven hyytävästä kylmyydestä, jonka pystyy melkein aistimaan. Päähenkilömme Fern (Frances McDormand) on noin 60-vuotias entinen tehdastyöläinen. Hän oli työskennellyt monta vuotta kaivoksen palkkalistoilla, kunnes talouden romahdus 2008 vei työn alta. Ensimmäisessä kohtauksessa hän pakkaa maallista omaisuuttaan pakettiautoon. Hän on tehnyt päätöksen lähteä tien päälle etsimään uudenlaista elämää kauemmaksi kaupungin vilinästä. Hänen matkansa alkaa kapeaa maantietä pitkin kohti tuntematonta määränpäätä.

Fernin ensimmäinen etappi on matkailuautoparkki Desert Rose, jonne hän saapuu illan jo hämärryttyä. Ferninllä on työpaikka nettimyyntijätti Amazonin lajittelukeskuksessa. Hänellä on siellä pieni mutta tiivis ystäväpiiri, hänen melkein ainoat kontaktinsa maailmaan. Mutta Fern ei viihdy kauaa liukuhihnan päässä, vaan heti ensimmäisen palkkapussinsa saatuaan hän lähtee jatkamaan matkaa.

Fern suuntaa kohti kohti Arizonaa ja Bob Wellsin ylläpitämää nomadileiriä, jolle on annettu erikoinen nimi: Rubber Tramp Rendezvous (RTR). Fern suuntaa kohti etelän lämpöä jylhien kalliomaisemien halki. Pian hän on jo kaukana asutuksesta.

Arizonan leirillä hän ottaa osaa kokoontumiseen, jossa Bob Wells puhuu yhteiskunnan epäkohdista, ihmisistä, jotka on ajettu eläkkeelle ja syrjäytymisestä. Monilla Wellsin kaltaiset hyväntekeväisyys-tempaukset ovat viimeinen oljenkorsi. Wellsin periaate on, että kaikki ruokitaan huolimatta siitä mistä he ovat lähtöisin tai minne he ovat menossa Fern tutustuu moniin samankaltaisiin ihmisiin kuten lämminhenkiseen Lindaan ja pääsee jopa jututtamaan Wellsiä henkilökohtaisesti.

Leirillä Fern tapaa sympaattiseen keski-ikäisen Daven (David Strathairn) ja heistä tulee heti hyviä ystäviä. Joskus matkan varrella Fernillä on mahdollisuus osallistua vaihtokauppaa, eli vaihtaa joitakin ylijäämäesineistään toisenlaisiin. Matkan varrella hän osallistuu matkailuautojen näyttelyyn. Fern suostuu jopa pyörähtämään muutaman tanssiaskeleen Daven kanssa. Seuraavaksi Fern saa töitä matkamuistomyymälän apulaisena.

Rengasrikko pakottaa Fernin kuitenkin palaamaan vähäksi aikaa kaupunkiin. Tässä yhteydessä hän tapaa niin ikään asuntoautonsa kanssa liikkuvan Swankien, joka ensin on haluton auttamaan. He kiintyvät kuitenkin toisiinsa ja jakavat elämäntarinansa. Swankie nuhtelee Ferniä siitä, että hän on yksin matkassa ilman apuvälineitä onnettomuuksien varalta. Swankien heikon terveydentilan takia heidänkin tiensä eroavat. Kun Kalliovuoret jo siintävät horisontissa, Fern saapuu Grasslandin kansallispuistoon. Hän tapaa Daven uudelleen, ja he saavat yhteisen työpaikan Badlandsin kylpylästä.

Dave kantaa huolta Fernistä, mutta Fern torjuu kosiskelun. Davekin on vakavasti sairas, ja Fern tarjoaa tälle kyydin kaupunkiin sairaalaan. Fern ottaa osaa pieneen seurueeseen, joka on suunnannut kaukoputken tähtiin. Tämä on Fernille aivan jotain uutta ja erilaista. Fernin seuraava työpaikka keittiöapumiehenä ilmaantuu Wall Drugin ostoskeskuksesta.

Daven poika James saapuu tapaamaan isäänsä ja ilahduttaa uutisella jälkikasvusta. Kun Fern ja Dave ovat kahden kesken, Dave kertoo heidän välinsä eivät olleet kovin lämpimät kun poika oli nuori. Dave lähtee tapaamaan perhettään ja Fern jatkaa omaa tietään. Fern lupaa tulla joskus tapaamaan Davea uudestaan.

Fern mittailee jonkin aikaa aivan yksin öisen kaupungin katuja ja viettää aikaansa pienissä kuppiloissa. Kun hänen pakettiautonsa tekee tenän ja korjaus tulee maksamaan tuhansia euroja, ovat Fernin rahat lopussa. Fern ei aio luopua rakkaasta autostaan, joka on pitkään ollut hänen kotinsa. Niinpä hän soittaa siskolleen Dollylle ja pyytää rahallista apua. Dolly ja George asuvat erään kaupungin lähiöalueella vaatimattomassa omakotitalossa. Fern matkaa sinne linja-autolla. Dolly lainaa omastaan ja Fern pääsee uuteen alkuun.

Fernillä ja Dollylla on paljon lämpimiä yhteisiä muistoja. Dolly houkuttelee Ferniä jäämään, mutta Fern ei saa mielelleen rauhaa ja lähtee jatkamaan matkaa. Fernin tie vie ensin punapuumetsikköön ja sitten myrskyävälle meren rannalle. Fern päättää toteuttaa Daven toiveen ja pistäytyy vierailulle perheen maatilalle. Fern saa Daven perheeltä majapaikan jouluun asti, mutta jokin vetää Ferniä takaisin tien päälle.

Fern palaa kotikaupunkiinsa, jossa hänellä odottaa työ Amazonilla. Vuoden vaihtuessa uudeksi Fern osallistuu nomadien muistelutilaisuuteen. Hän saa myös kunnian tavat Bob Wells uudestaan. He vaihtavat pari sanaa menneisyydestä. Talven taas saapuessa Fern palaa lähtöpisteeseensä Empireen. Hän vierailee USG:n hylätyllä tehtaalla sekä miehensä ja hänen yhteisessä kodissa, joka on rempallaan. Mutta tämäkin on vain välipysäkki ja Fern suuntaa taas kohti erämaata.

Elokuvan tarina alkaa Nevadasta vuodesta 2011 laman jälkeisestä Yhdysvalloista. Fern on yksi niistä työläisistä, jotka työpaikkansa menettäneinä jäivät tavallaan tyhjän päälle. Se on läpileikkaus nykypäivän nomadien elämäntavasta, joka tuntuu saaneen yhä suurempaa suosiota Yhdysvaltain köyhemmän kansanosan keskuudessa. Nomadland on kunnianosoitus erämaasta onnea etsineille mutta usein vain sinne kadonneille ihmisille.  Ohjaaja Chloé Zhao on onnistunut vangitsemaan ilon ja surun hetket, koko ihmiselämän kirjon laidasta laitaan.

Kodittomana elämiseen liittyy tietynlaista romantiikka ja olenkin aina ihaillut sellaisia ihmisiä, joilla on uskallusta vapaaehtoisesti lähteä viettämään tällaista elämää. Fern haluaa elää kuten paimentolaiset ovat tehneet vuosituhansien ajan. Jos lähtisin itse tien päälle, ainoa mitä voisi jäädä kaipaamaan olisi mielekäs työ. Fernkin haluaa kantaa kortensa kekoon, eikä vieroksu ruumiillista työntekoa. Mieli voi paljon paremmin, kun sitä tuulettaa raittiissa ilmassa ja ottamalla vain sen mitä välttämättä tarvitsee elämiseen. Sydämensä voi täyttää muullakin kuin maallisella mammonalla.

Entisajan nomadit olivat siinä suhteessa omavaraisia, että he keräsivät kaiken tarvitsemansa luonnosta tai laidunmailta. He elivät sikäli onnellista elämää, etteivät he tunteneet rahan käsitettä, ja kaikkea pahaa mikä sitä seurailee. Nomadit elivät ennen sitä aikaa, kun alettiin vetämään rajaviivoja sille, mikä on omaani ja mikä jonkun toisen. Tällainen elämä ei toki nykypäivänä olisi enää mahdollista. Fern on kehittänyt oman hyväntuulen filosofiansa. Sen mukaan hän ei pidä itseään kodittomana vaan ainoastaan asunnottomana. Fern on hieman erakoitunut mietiskelijä, joka on tottunut tekemään asiat omalla tavallaan.      

Nomad on villin erämaan kuvaus, jonka miljööt vaihtelevat preerialta Kalliovuorille ja punapuumetsistä Tyynen meren rannalle. Nomadlandin kuvaaja on osannut hienosti tallentaa luonnonvalon taianomaisen tavan korostaa maisemia. Öisen kaupungin kaduilla yksinäisyys tiivistyy kaihoisiksi hetkiksi. Tähtikirkkaan taivaan alla voi ihastella valoa, joka lähti Maata kohti vuosikymmeniä sitten. Koskettava musiikki täydentää tunnelmaa ja ihmisen yksinäisyyttä ja pienuutta suuren tuntemattoman edessä.

Elokuvan ensimmäiset 15 minuuttia ääniraita vaikenee, musiikki alkaa säestää tapahtumia vasta sitten kun Fern on jo tukevasti tien päällä. Samat sävelaiheet toistuvat läpi koko elokuvan, instrumentteina ovat piano ja viulu. Musiikki on melodiallista, yksinkertaista ja korutonta ja tunnusmelodiaa käytetään säästeliäästi.

Fern joutuu valikoimaan entisen elämänsä rekvisiitasta sen mitä ottaa mukaan ja mitä hyljätä. Hän haluaa kuten muutkin nomadit säilyttää jotain konkreettista eletystä elämästä. Hän saa huomata, että kun entisestä uskaltaa päästää irti, alkaa suuri seikkailu, joka vie suurella voimalla kohti tuntematonta. 

Elokuvan karavaanit ovat merkillisiä ilmestyksiä ja elokuvassa ne on lavastettu värikkäästi korostaen ihmisten persoonallisuutta. Joskus karavaanista muodostuu kilometrien pituinen jono, jolloin tuntuu kuin kysymys olisi suuresta kansainvaelluksesta.

Noamadland lienee saanut vaikutteita 20. vuosisadan roadmovie perinteestä. Jokainen etappi on uusi haaste ja mahdollisuus tutustua erilaisiin ihmisiin. Etapit ovat myös niitä pisteitä, joissa ihminen voi kirjoittaa omaan kirjaansa uuden luvun. Koti pyörien päällä on terapeuttinen kokemus ihmiselle, joka pelkää juuttuvansa aloilleen ja tukehtuvansa kuoliaaksi. Ohjauspyörän takaa löytyvästä vapauden tunteesta on tämäkin elokuva saanut inspiraationsa. Katsojakin toivoo, että Fern löytäisi etsimänsä ja köröttelisi auringonlaskuun elokuvan lopussa.

Amazonin hehtaarien laajuinen lajittelukeskus edustaa yhteiskunnan monimutkaisuutta, josta nykypäivän nomadit haluavat päästä eroon. Amazon on Fernille välttämätön paha, mikä ei tarkoita, että hän inhoaisi työntekoa – se vain ei vastaa hänen käsitystään mielekkäästä työstä.   

Frances McDormandin ilmeettömästä, meikittömästä olemuksesta voi helposti tunnistaa saman näyttelijän, joka on esiintynyt mm. Coenin veljesten elokuvissa. Tämän elokuvan aihe on kuitenkin vakavampi, vaikka ohjaaja ei olekaan unohtanut huumoria, joka sävyttää Fernin kommelluksia. Joissain kohtauksissa Fern jopa naurahtaa hieman, mikä kertoo ettei hän ota itseään liian tosissaan. Chloé Zhaon ohjauksessa McDormand tuo esiin parhaan puolensa ja hän saikin ansaitusti oscarin roolisuorituksestaan. McDormand teki minuun suuren vaikutuksen Nomadlandin päähenkilönä vaatimattomana mutta persoonallisena näyttelijänä.

Näyttelijäkaartista monet ovat ensikertalaisia, eikä Wikipedia tiedä sanoa heistä sanaakaan. Elokuva vyöryttää katsojan eteen monia pieniä roolisuorituksia, jotka olisivat ansainneet oscarin, jos näyttelijälle olisi annettu enemmän aikaa. Joukkoon mahtuu erikoisia persoonia, hippiliikkeen jälkeläisiä, lännenmiehiä, tervaskantoja, profeettoja ja hyvän mielen lähettiläitä.

Bob Wells on nykypäivän nomadien keskuudessa liki legendaarinen hahmo, joka on tullut tunnetuksi sosiaalisen median välityksellä. Hänen sanansa ovat inspiroineet tuhansia ihmisiä, jotka ovat päättäneet elää modernin yhteiskunnan ulkopuolella. Näemme Bob Wellsin ilmielävänä useammassakin kohtauksessa. Linda ja Swankie ovat nomadien elämäntavan konkareita ja heidänkin tarinansa ovat olennainen osa elokuvaa.     

Kamera seurailee Fernin matkaa pitkin autiota maantietä, mutta varsinaiset tapahtumat näytellään leirintäalueilla, kauppamiesten myyntikojuilla tai nuotion äärellä pajaan taivaan alla. Arkiset vastoinkäymiset tekevät elokuvaan jännittävän säväyksen, mistä elämänmakuinen Nomadland juontaa suuren vetovoimansa. Fern on oppinut selviytymään nokkeluutensa ja käytännöllisyytensä ansiosta. Fernin matkaan mahtuu pieniä onnen hetkiä puurokattilan äärellä tai lepohetkiä laskevan auringon upeaa taustaa vasten. Kaikki tuntuvat sanovan ”alä hukkaa aikaa, joka on sinulle annettu”.

Tarinat, joita Fern matkallaan kuulee ovat joskus hyvin traagisia, eikä onneton loppu ole niistä kaukana. Monet asiat ovat niin lähellä sydäntä, että niistä puhuminen on vaikeaa. Nomadlandin on täynnä vilpittömän rehellisiä näyttelijän suorituksia. Kuolemansairaat ihmiset ovat kohdanneet elämän rajallisuuden ja löytäneet itsestään taistelijan. Monet ovat lähteneet tien päällä läheisen kuoltua, tai vasta sitten kun ovat huomanneet, ettei entisestä elämästä ole mitään jäljellä. Tällaisista ihmisistä ei jää kovin suurta perintöä jälkipolville, vaikka tarinat jäävät elämään ihmisten mieleen. Nomadlandin ihmiset katsovat eteenpäin tulevaisuuteen, vaikka menneisyys onkin aina läsnä.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Nomadland
  • Ohjaaja: Chloé Zhao
  • Käsikirjoitus: Chloé Zhao, Jessica Bruder (kirja)
  • Julkaisuvuosi: 2020
  • Genre: draama
  • Palkinnot: 3 Oscar (Academy Awards), 4 BAFTA, 2 Golden Globe
  • Näyttelijät: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May, Bob Wells, Charlene Swankie

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *