Valikko Sulje

There Will Be Blood

Kriitikot arvostivat korkealle Robert Elswitin kunnianhimoisen kuvaustyön sekä Daniel Day-Lewisin panoksen pääosanesittäjänä. Day-Lewisille elokuvasta saatu oscar palkinto oli jo toinen mikä on suhteellisen harvinaista elokuvan maailmassa. Kokonaisuudessaan elokuvaprojekti maksoi toteuttajalleen vaatimattomat 25 miljoonaa dollaria. Elokuva taustalla on Upton Sicnlair romaani Oil!, jonka juonta käsikirjoitus väljästi noudattelee.

Tarina alkaa vuodesta 1898 Signal Hillin pikkukaupungista jostain päin Kaliforniaa. Daniel Pleinview (Daniel Day-Lewis) ahertaa kaivoskuilun pohjalla. Hän loukkaantuu tapaturmaisesti, mutta pelastautuu takaisin maanpinnalle. Paria vuotta myöhemmin vuonna 1902 kaivos on ehtynyt ja tilalle on tullut öljy. Pleinviewillä on menestyvä öljynporaus alan yritys. Hän kutsuu sitä perheyritykseksi, sillä alusta lähtien mukana on ollut hänen poikansa H.W. (Dillon Freasier).

Tuottava kaivos Coyote Hillissä on juuri käynnistänyt toimintansa ja Pleinviewillä on niitä vielä 16 lisää. Pleinview on tarjoutunut ostamaan kaikki maat, joissa tarjolla o öljyä. Hän haluaa ehtiä ennen suuryrityksiä, jollaisia oli jo tuohon aikaan perustettu.

Sundayn perheen vesa Paul on tehnyt pitkän matkan tavatakseen Pleinview. Hän tekee tarjouksen tiluksillaan olevasta öljystä. Hän tarvitsee 10000 dollaria uutta kirkkorakennusta varten. Epäluuloinen Pleinview suostuu matkaamaan toiselle puolelle Kaliforniaa tarkastamaan tilannetta. Pleinviewin ja hänen poikansa määränpää on sitten Little Bostonin kaupunki keskellä preeriaa.

Pleinviewit oman omien sanojensa mukaan tulleet viiriäisjahtiin, mutta todellinen tarkoitusperä on selvä.  Paul ja Eli Sundayn tila on oikeasti vain ränsistynyt talopahanen. Pleinview tapaa perheen päämiehenAbel Sundayn, mutta ei paljasta vielä korttejaan. Eli Sunday (Paul Dano) näkee heti että Pleinview on tullut heidän öljynsä vuoksi.  Pleinview palkkaa lakimiehen ja maanmittarin ja pian öljynporaustoimet ovat täydessä käynnissä.

Uusi kirkkorakennus nousee lähettyville ja Eli Sundaysta tulee sen päämies. Pleinview haluaa palkata kaikki kynnelle kykenevät työskentelemään itselleen ja tarjoaa sivistystä lapsille ja haluaa jopa muuttaa maan viljelykelpoiseksi. Eli tarjoutuu siunaamaan uuden lähteen, mihin Pleinview vastahakoisesti suostuu.

Erään miehen kuolema lähteellä tulee Pleinviewille ja seurakunnalle yllätyksenä. Tapahtuman johdosta Pleinview uskaltautuu Elin isännöimään jumalanpalvelukseen. Eriskummallinen saarna ei vetoa häneen, vaan hän kutusuu sitä ”aikamoiseksi showksi”. Kaikesta huolimatta Pleinview ei suostu parantamaan työmiestensä turvallisuutta, mikä johtaa uuteen onnettomuuteen. H.W.  menettää kuulonsa räjähdyksessä. Lähde syttyy palamaan ja tarvitaan räjähdysainetta sammuttamaan se.

Kuuroutuminen on pysyvää laatua, ja H. W. tarvitsee nyt elinikäistä tulkkia pystyäkseen kommunikoimaan. Kun Eli sanoo muutaman harkitsemattoman loukkaavan sanan Pleinview pahoinpitelee hänet. Tämä merkitsee tietenkin avointa sodanjulistusta. Pleinviewin elämään ilmestyy mies, joka esittäytyy Henry Pleinviewiksi Danielin kadoksissa olleeksi veljeksi. Jostain syystä Pleinview avautuu hänelle elämästään.  Miehen esiintymine menee Pleinviewin täydestä.  Henry haluaa tehdä töitä Pleinviewille, mikä sopii, sillä Pleinview sanoo tarvitsevansa kumppania.

Pleinview hylkää poikansa rannikolle menevään junaan, eivätkä he tapaa toisiaan moneen vuoteen. Pian tämän jälkeen Standard Oilin johtajat tarjoutuvat ostamaan Pleinviewin maat ja öljyn. Pleinview epäilee heidän tahtovan käyttää häntä hyväkseen ja kieltäytyy. Pleinview omistaa pian kaikki lähiseudun maat erän William Bandyn tilaa lukuun ottamatta. Hän tekee Union Oilin kanssa sopimuksen öljyputkesta, joka kulkisi Bandyn maiden halki.

Yhden kapakassa vietetyn yön jälkeen Pleinviewille paljastuu, että Henry on huijari, joka on vain esiintynyt hänen veljenään. Hän tappaa Henryn ja hautaa ruumiin metsämaahan. Krapulasta herättyään hän tapaa tuon Bandyn, joka tarjoaa hänelle pelastusta kasteen muodossa. Pleinview saapuu Kolmannen ilmestyksen kirkolle ja saa perusteellisen synninpäästön Eli Sundaylta.

Poika ja Pleinview tapaavat toisensa uudelleen monien vuosien jälkeen. Pleinview on sulkeutunut kartanoonsa, jonne poika eräänä päivänä saapuu. Pleinview torjuu H.W. rakkauden ja sanoo ettei pidä häntä enää omana poikanaan. Isänsä jalanjälkiä öljybusinekseen seuraillulla pojalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä. Eli ja Pleinview kohtaavat viimeisen kerran Pleinviewin yksityisellä keilahallilla. Elokuva huipentuu noiden kahden sanaharkkaan, jossa Pleinview yksiselitteisesti torjuu saamansa pelastuksen. Eli rohkenee pyytää häneltä öljy rahojaan, joita Pleinview ei ollut vieläkään maksanut. Samalla hän kuitenkin tunnustaa oman ahneutensa. Mutta Pleinview kertoo lähteen aikoja sitten kuivuneen ja maan tulleen arvottomaksi. Pleinviewin vihanpurkaus johtaa siihen, että hän pahoinpitelee Elin kuoliaaksi.                                                                              

Western tarinoiden kultakausi ajoittuu 1800- luvun loppupuolelle. There will be blood ei ole lännenelokuva sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä tarinaa kuljettavat toisenlaiset teemat. Elokuvan tapahtuma-aikaan monet tuota aikakautta määrittävistä asioista oli jo poissa. Kristinusko on saamassa yhä enemmän jalansijaa ja se toi mukanaan sivistyksen joka viime kädessä tappoi sherifit ja revolverisankarit.

Elokuvan ensimmäiset kuvat kaivoskuilusta ovat hämäriä, mutta Day-Lewisin hahmon voi helposti tunnistaa. Plainviewin elämänhalu pannaan koetukselle, kun tapahtuu jotain odottamatonta. Kuluu 15 minuuttia, ennen kuin kukaan puhuu sanaakaan. Seuraavat tapahtumat kertovat sinnikkyydestä ja peräänantamatto-muudesta. Mutta mikä maan sisällä on niin tärkeää, että sen puolesta kannattaa pistää henkensä alttiiksi?

Kultaakin kalliimmaksi hyödykkeeksi alkoi muodostua öljy, jonka poraamiseen oli juuri kehitetty uudet välineet. Kalifornia on vetänyt puoleensa sankoin joukoin näitä öljynetsijöitä ja markkinoita hallitsivat muutamat suuryritykset. Öljynporaustornit olivat osa ajankuvaa ja niitä alkoi nousta kuin sieniä sateella. Ne ilmaantuivat teollisen vallankumouksen jälkimainingeissa. Tämä aikakausi oli jo kokenut ihmeen, jota kutsutaan polttomoottoriajoneuvoksi.

Elokuvan alkupuolen äänimaailma ei muistuta mitään aiemmin kokemaani. Siitä ei voi tunnistaa mitään selkeäsävyistä soitinta, mutta tunnelma on pahaenteinen. Musiikki on sellaista, jota uskon kuulleeni joissakin entisajan kauhufilmeissä. Loppupuolella keinotekoinen musiikki ja melodia kohtaavat yllättävällä tavalla.

There Will Be Blood on kuvattu osittain harmaan ja ruskean sävyisenä, aivan kuin kuvattaisiin päähenki-lömme mielenmaisemaa. Kuvaaja on halunnut sammuttaa muut värisävyt, mikä onkin tehokas keino vaikuttaa katsojan mielialaan.

Elokuvan kertojanääni kuuluu Pleinviewille itselleen, hän esittäytyy ennen kaikkea liikemieheksi, joka kuitenkin asettaa poikansa H.W. :n hyvinvoinnin etusijalle. Öljynetsijän elämä ei ollut taloudellisesti vakaata ja tarvittiin tiettyä häikäilemättömyyttä, etteivät muut varastaneet työn hedelmiä. Tähän häikäilemättömyyteen kuului myös se, että Pleinviewin kaltaiset liikemiehet pakottivat ihmiset myymään tilansa, joiden ainoa arvo oli kiinni öljyssä. Useimmiten köyhillä uudisraivaajilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin myydä.

Eli Sunday ja Daniel Plainview katsovat tiiviisti toisiaan aivan ensimmäisessä mittelössä, mutta aluksi kumpikaan ei näytä olevan voitolla. Pleinview on kuitenkin saamassa otteen Sundayn perheestä. Elokuvan loppupuolella nähdään kohtaus, jossa Eli ja Daniel kohtaavat kirkossa. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että saarnaaja on niskan päällä, sillä Pleinview tietää tehneensä väärin ja antaa sen näkyä.

Paul Dano eläytyy rooliinsa koko intohimonsa voimalla, jopa liioittelevan voimakkaasti. Kirkkohuoneen ulkopuolella Eli on moitteettomasti pukeutuva pidättyvä herrasmies. Saarnan aikana hän päästää sisällään olevan metelöitsijän valloilleen ja ottaa kaiken huomion itselleen. Saarnaajan ajatusmaailma kohtaa tiukasti itsepäisen mielen, jossa materiaaliset arvot istuvat tiukassa. Pleinviewin elämänfilosofiaansa sävyttävät itsekkyys ja oman edun tavoittelu ainakin siihen asti, kun tulikaste avaa hänen silmänsä. Elin avulla Pleinview löytää itsestään ihmisen ja herättää hänen omatuntonsa.

Ulkoilmakuvien vastapainoksi monet kohtaukset näytellään vain hehkulampun valaisemissa tiloissa. Toisinaan miljöö vaihtuu pienen kyläpahasen katukuvaan. Kuvaaja välttelee kirkkaita värisävyjä, mutta kuvat auringon valaisemista luonnontilaisista metsästä ovat todellisia. Kaikkein vaikuttavin kohtaus nähdään, kun ensimmäinen poraustorni sinkoaa öljyn taivaalle ja syttyy hetkeä myöhemmin palamaan. Tässä kohdassa kuullaan jotain täysin tilanteeseen sopimatonta musiikkia, mikä kiinnittää katsojan huomion. Palava poraustorni jää lähtemättömästi mieleen.

Pleinview myöntää, että lähde on vaarallinen, mutta ei tee mitään työntekijöidensä turvallisuuden lisäämiseksi. Pleinviewillä on paljon vaurautta ja sen myötä myös paljon valtaa. Mutta välittääkö Pleinview hänelle uskollisten työmiesten kohtaloista?

Paul ja Eli Sundayn yhdennäköisyys ensin hämmästyttää, kunnes tajuaa että heitä näyttelee yksi ja sama henkilö. Ei näytä olevan selkeää syytä sille, miksi Paul Danolle on kirjoitettu tällainen kaksoisrooli. Eli perustama kirkko on aluksi vain pieni laudoitettu rakennus, josta tuuli pääsee puhaltamaan läpi. Kun kirkkorakennus laajenee kasvaa myös Elin mahti. Yksinäinen kirkkorakennus keskellä preeriaa symboloi Jumalan läsnäoloa mutta myös kaukaisuutta ja sinnittelyä.

Pleinview ei aluksi piittaa uskonnosta, vaikkei suorasanaisesti Jumalaa kielläkään, hän vain ei liikemiehenä ajattele sellaisia asioita. Hän taistelee kuitenkin samoista sieluista kuin Eli Sunday tarjoamalla turvatun tukevaisuuden työntekijöilleen. Työmiehen kuoleman jälkeen Pleinview tekee jotain odottamatonta ja ilmestyy jumalanpalvelukseen

Pienen sivuosan elokuvassa näyttelee Kevin J. O’Connor Daniel Pleinviewin kadoksissa olleena velipuolena. Heidän välillään on tiettyä yhdennäköisyyttä, vaikka he eivät sukulaisia olekaan. Pleinview tarjoaa hänelle kotinsa, mikä on aika paljon ventovierasta ihmistä kohtaan. Henrylle Daniel paljastaa olevansa hyvin kilpailuhenkinen ihminen, joka ei toivo muiden menestyvän.  Kun Henryn huijaus paljastuu ja Pleinview veriteon jälkeen kaivaa syvän kuopan, hän hautaa sinne samalla palan ihmisyyttään.

Pleinview on täynnä vihaa ja katkeruutta niitä kohtaan, jotka ovat menestyneet häntä paremmin. Hän on liikemies, joka ei ole juuri kiinnostunut muusta kuin rahasta. Elokuvan punaisena lankana kulkee Daniel Pleinviewin ja hänen poikansa lämmin ystävyys, joka kantaa vaikeiden aikojen yli. Pleinview on omistanut elämänsä poikansa hyvinvoinnille, eikä päästä ketään muuta lähelle sydäntään.

H.W palaa isänsä elämään ja hetken ajan he kaksi ovat onnellisia. Mutta H.W. ei pysty edelleenkään kuulemaan eikä Pleinview osaa viittomakieltä sen vertaa, että pystyi kommunikoimaan tämän kanssa. Hetket, jolloin Pleinview yrittää tavoittaa poikansa ovat koskettavaa katsottavaa. Mutta pojan kohtalo ei ole enää Pleinviewin itsensä hallinnassa. 

Vallan ja vaurauden huipulle kohonnut Pleinview asustaa yksinään suuressa kartanossa. Alkoholista on tullut paljon painoarvoa tämän elämään. Aikuiseksi kasvanut H.W. esiintyy elokuvassa vain muutaman minuutin ajan, mutta näyttelee osansa erittäin vakuuttavasti.

Pleinview vastaanottaa poikansa hyvin ystävälliseen sävyyn, mutta pian ilkeämielisyys pääsee valloilleen. H.W. tunnustaa edelleen rakastavansa isäänsä, mutta Pleinview ei näe hänessä enää poikaansa. Hän kokee poikansa kilpailijaksi, joka on tullut tapaamaan häntä vain rahan vuoksi. Vuosien aikana kerääntynyt viha purkautuu nyt kohti kuuroa poikaa.

Keilahallissa tapahtuneeseen huipentuvat elokuvan keskeiset teemat. Saarnaajan tarjoama Jumala näyttää Pleinviewistä nyt hyvin kaukaiselta. Hän pitää Eliä huijarina, joka ei loppujen lopuksi enää osaa sanoa minkälaista elämää pitäisi elää, jotta pelastuisi. Ja koska Sundayn perhe on puilla paljailla, on Elikin tullut tavoittelemaan hänen rahojaan. Myös Elin kunniallisuus joutuu kyseenalaiseksi. Jokin syvältä kumpuava pahuus pääsee valloilleen.

Elokuvan loppu on katkeransuloinen. Pleinviewistä on tullut äveriäs öljypohatta, joka hallinnoi suurta määrää maallista omaisuutta. Mutta hän hylännyt sen kaikkein rakkaimman ihmisen ja sulkenut poikansa pois elämästään. Kaiken kukkuraksi hän hylännyt kunniallisen tien ja ohjenuoran, jota hän oli elämässään noudattanut. Voimakastahtoista naista elokuvassa ei ole ja toisinaan vaikuttaa siltä että vastakkainen sukupuoli on ohitettu kokonaan.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: There Will Be Blood
  • Ohjaaja: Paul Thomas Anderson
  • Käsikirjoitus: Upton Sinclair, Paul Thomas Anderson
  • Julkaisuvuosi: 2007
  • Genre: draama
  • Palkinnot: 2 Oscar (Academy Awards), 1 BAFTA, 1 Golden Globe
  • Näyttelijät: Daniel Day-Lewis, Paul Dano,  Dillon Freasier, Kevin J. O’Connor

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *