Valikko Sulje

Fisher King

Fisher King on Terry Gilliamin fantasian piirteitä sisältävä draamakomedia, joka ilmestyi vuonna 1991. Richard LaGRavenesen rönsyilevä ja sinnikästä katsojaa palkitseva käsikirjoitus toi hänelle ansaitusti Oscar-ehdokkuuden. Elokuva kertoo mielikuvituksen voimasta ja siitä, kuinka unelmat voivat tuoda merkitystä elämään. Elokuvaa tähdittävät Robin Williams ja Jeff Bridges, joista kumpaisenkin näyttelijänura aloitti nousuliitonsa tämän  elokuvan ansiosta

Toinen tarinan päähenkilöistä Jack Lucas (Jeff Bridges) juontaa omaa terapiaohjelmaa New Yorkilaisella radiokanavalla. Päivittäin hän kulkee iltaruuhkassa työpaikaltaan asunnolle, joka sijaitsee pilvenpiirtäjän yläkerroksessa. Jack nauttii työstään, mutta toivoisi, että hänet tunnettaisiin muutenkin kuin vain radioäänenä. Hän haaveilee elämäkerran kirjoittamisesta. Eräs hänen faneistaan Edwin Malick syyllistyy karmeaan veritekoon, jolla on kauaskantoiset seuraamukset.

Kolme vuotta myöhemmin menetettyään juontajan paikkansa Jack sinnittelee videovuokraamon palkkalitoilla. Samanaikaisesti hänellä puolitotinen suhde paikan omistajan Annen (Mercedes Ruehl) kanssa. Eräänä iltana Jack lähtee yksin kaupungille ja harhailee humalassa kaupungin satamaan. Paikallinen nuorisojengi aikoo polttaa hänet elävältä. Aivan viime hetkessä ritarinhahmoinen kadunkulkija Parcy (Robin Williams) pelastaa hänet kuolemalta.

Parcy näyttää Jackille asuntonsa, joka on täynnä vuosien saatossa keräiltyä rekvisiittaa. Parcy esittäytyy ristiretkeläiseksi, joka on matkalla etsimään pyhää Graalin maljaa. Jack on Parcyn mukaan valittu samaan tehtävään. Parcy jopa tietää maljan olinpaikan – se on liikemies Langdon Carmichaelin hallussa viidennellä avenuella.

Parcy tapaa talonmiehen, joka tietää yhtä sun toista Parcyn menneisyydestä. Hän on entinen historian professori, joka vaimonsa väkivaltaisen kuoleman jälkeen viettänyt vuosia Staten Islandin mielisairaalassa. Silloin Jack tajuaa olevansa itsekin osallisena Parcyn kohtalossa. Graalin maljan parantava merkityskin alkaa valjeta hänelle.

Seuraavana päivänä Jack lähtee etsimään uutta ystäväänsä, ja löytääkin hänet kaupungilta. Parcy on luottohommassaan keräämässä huomiota kadulla. Parcy näyttää Jackille suuren rakkautensa kohteen Lyydian (Amanda Plummer), jota hän seurailee kaupungilla. Hän tietää jo koko joukon asioita Lyydiasta, muun muassa sen, että hän syö kiinalaisessa ravintolassa ja pitää roskaromaaneista.

Parcy vie Jackin Carmichaelin asunnolle, mutta he eivät ehdi tehdä mitään, kun Parcy saa erikoisen kohtauksen. Kun Jack ottaa puheeksi Parcyn menneisyyden, tämä näkee painajaisensa punaisen ritarin, jota he lähtevät ajamaan takaa. Keskuspuistossa he tapaavat kodittoman Harryn, jonka seurassa he palaavat kaupungille ja löytävät itsensä kodittomien suojasta. Harry osoittautuu oikeaksi hengen jättiläiseksi, joka tietää paljon taiteesta.

Illan hämärtyessä PArcy ja Jack palaavat keskuspuistoon, jossa tuohon aikaan liikkuu arvaamatonta porukkaa. Parcy kertoo Jackille tarinan Kalastajakuninkaasta, joka tavoitteli Graalin maljaa. Jack uskoo, että Graalin maljan sijaan Parcy tarvitsee itselleen tyttöystävän. Jack haluaa auttaa Parcya löytämään Lyydian, ja hän punoo suunnitelman Annen kanssa. Suunnitelmaan kuuluu se, että Parcy ja Lyydia houkutellaan tapaamaan toisensa videovuokraamossa.  

Jack saa selville, että Lyydia työskentelee kustannusyritykselle, ja ottaa häneen yhteyttä tehden vaikutuksen puhetaidollaan. Parry esiintyy vuokraamon työntekijänä, ja tutustuttaa Lyydian vuokraamon antiin. He päättävät viettää yhdessä illan kiinalaisessa ravintolassa. Anne ja Jack ystävystyvät nopeasti Lyydian kanssa. Epätavallinen ravintolailta päättyy kävelyretkeen kaupungilla, ja kotiportaalla Lyydia ja Parcy suutelevat. Lyydia kuitenkin torjuu Parcyn lähestymisyrityksen. Pettynyt Parcy pakenee kaupungille ja päätyy samaiseen satamaan, missä Jack oli ensi kertaa tavannut hänet. Siellä nuorisojengiläiset hakkaavat hänet sairaalakuntoon.

Jack saa tietää Parcyn päätyneen sairaalaan ja makaavan siellä koomassa. Jack tajuaa, että vain Graalin malja voi pelastaa vanhan professorin. Jack tunkeutuu Carmichaelin asuntoon ja varastaa maljan. Kun malja on asetettu tajuttoman Parcyn rinnuksille, jotain ihmeellistä tapahtuu: Parcy herää koomasta ja näyttää olevan täysin parantunut. Elokuva päättyy iloisesti siihen, kun Jack ja Parcy makaavat ilman vaatteita Keskuspuistossa, ja kertovat tarinoita toisilleen.

Jotkin tarinat jäävät elämään ja inspiroivat ihmisiä vielä vuosisatojen päästäkin. Taru kuningas Arthurista ja pyöreän pöydän ritareista on ollut monen elokuvan innoituksena. Terry Guilliam on halunnut selvittää kuinka tarina toimisi nykypäivän maailmassa. Graalin malja on niitä historian suuria arvoituksia, joiden löytämiseen sukupolvet ovat käyttäneet paljon aikaa ja energiaa.

Hit the Road Jack -menestyskappale on mielenkiintoinen tapa aloittaa elokuva. Musiikki tuo tuulahduksen jostain 1960-luvulta, mutta elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1990-luvun alkuun.  Suosittu radioääni Jack Lucas esitellään katsojalle hänen työvälineensä eli mikseripöydän äärellä. Ihmiset kääntyvät hänen puoleensa ihmissuhdeongelmissaan ja Lucas vastaa taitonsa mukaan. Ihmiset kertovat toinen toistaan kummallisemmista elämäntavoistaan, jotka enimmäkseen koskevat seksuaalisuutta. Jack on hyvin kerkevä suustaan ja puhuu puolittain loukkaavalla äänensävyllä. Kukaan ei tietenkään ota häntä tosissaan.

Jeff Bridges on monille tuttu sellaisesta scifi-elokuvasta kuin Tron-perintö ja länkkäristä Kova kuin kivi. Jackin elämä näyttää taloudellisesti olevan raiteillaan, mutta häneltä ei silti liikene aikaa kerjäläisille. Jack haluaa auttaa ihmisiä mutta hänen ylpeytensä estää näkemästä niitä, jotka todella tarvitsevat apua. Jack haluaisi olla enemmän kuin pelkkä radioääni, jotta ihmiset muistaisivat hänet jollain toisella tavalla.

New Yorkin katukuvasta ei voi erehtyä – se on tämä elokuvan tapahtumaympäristönä koko komeudessaan. Pilvenpiirtäjästä avautuu näkymä koko kaupungin yli. Köyhemmän kaupunginosan roskatynnyrit ovat tiukka vastakohta vain korttelien päässä sijaitseville luksushotelleille ja -ravintoloille. Elokuva on kuvattu keskellä kaupungin vilinää sekä suurten liikerakennusten juurella, että murenevassa ja rappeutuvassa kaupunginosassa. Jack viettää nyt paljon aikaa kadulla, jonka maisemat kuvaaja on joskus halunnut värjätä syvän siniseksi.

Kolmen vuoden kuluttua tutustumme uuteen alkoholisoituneen Jackiin. Televisiovastaanotin on tärkeä osa hänen elämäänsä. Häntä kiehtovat sarjafilmit ja tosi-tv-sarjojen muinaiset edeltäjät. Menetettyään työpaikkansa radiojuontajana kahvilassa tapahtuneen välikohtauksen vuoksi, hän on menettänyt myös asemansa sekä yhteiskunnassa, että ihmisten silmissä. Jackin yksinäinen tie sosiaalisessa arvoasteikossa näyttää vievän alaspäin kohti yhä suurempaa kurjuutta. Elämässä onnellisia ovat ne, joilla on jokin tehtävä aivan sama miten pieni tai suuri. Jos saa palvella suurta tuntematonta on löytänyt elämästä jotain merkillistä.

Kun Jack kohtaa väkivaltaisen nuorisojengin, elokuvan teatterimaisin osuus saa alkunsa. Elokuva jättää taakseen turhan realismin ja antaa mielikuvitukselle tilaa. Robin Williamsin ilmestyminen näyttämölle on kuin suoraa Shakespearen näytelmästä. Näyttämölle tuodaan myös muita hahmoja, jotka taistelevat rikollisuutta vastaan. Parcy on omassa maailmassaan oikeudenmukainen ritari, joka taistelee elämän sortamien ihmisten puolesta. Kaikki tuntuvat ottavansa osansa hyvin tosissaan.  Tuntuu kuin kokonainen uusi maailma avautuisi katsojan eteen.  

Parcyn asunto on täynnä kaikenlaista elämän varrella mukaan tarttunutta rekvisiittaa, muistoja sivistyneestä elämästä. Näiden kahden ihmisen kohtalot kietoutuvat toisiinsa tämän epätavallisen kohtaamisen ansiosta. Parcyn elämään kuuluvat ritarit, kuninkaat ja kristinusko, jotka Parcyn on lainannut suoraan historiankirjoi-tuksesta tai kuvitteellisesta sellaisesta.

Jackin silmissä Parcy on aluksi aivan vaaraton mielipuoli, jonka kynttilä on aikoja sitten sammunut. Hän kuitenkin kantaa mukanaan muistoa entisestä elämästään historianopettajana. Hän tuntuu todella uskovan Graalin maljan tarinan kuitenkin hieman toisella tavalla kuin Indiana Jones aikoinaan. Taustalla on sympaattinen herrasmies, joka ei haluaisi tehdä pahaa kenellekään. Robin Williamsin näyttelijän taidot ovat tulleet tutuksi sellaisista elokuvista, kuin draamasta Willa Hunting ja Alladin-piirroselokuvasta, sekä Kuolleiden runoilijoiden seurasta. Jokin seikka hänen ulkoisessa olemuksessaan, puhetyylissään ja elämänviisaudessaan tekee hänestä ihanteellisen opettajan.  

Parcyn elämästä paljastuu tragedia, joka luultavasti on syynä hänen nykyiseen tilaansa. Parry elää toistuvasti nuo hetket mielessään. Painajaisen, jossa hän näkee uhkaavan itämaisen ratsumiehen, alkulähdettä voi vain arvailla. Ehkä se liittyy noihin keskiaikaisiin tarinoihin, joita Parry niin kovasti rakastaa.

Jack tuntee todellakin aiheuttaneensa Parcyn vaimon kuoleman. Vaikka Parcy ei ole vielä saanut terveen papereita, hän herättää ihmisissä myötätuntoa kenessä vain. joka tietää hänen tarinansa. Parcyn hulluus kumpuaa hyvistä asioista, Jumalan todellisuudesta, jota värittävät enkelit ja muu yliluonnollinen.  

Jackissa herää suunnaton halu auttaa uutta ystävänsä, niillä tavoilla kuin se suinkin on mahdollista. Mutta samalla seikkailunhenki ottaa yhä suuremman otteen hänestä. Jack palaa toistuvasti hänen maailmaansa ja hän alkaa pikkuhiljaa ymmärtää, että hänen elämänsä sisältö on nyt Parcyn vieressä. Jack tuntee ehkä ensi kertaa elämässään tehneensä hyvän teon.

Jackin elämän suurin valopilkku on videokaupan pitäjä Anne, jota Mercedes Ruehl näyttelee lämpimästi ja empaattisesti. Annen videovuokraamo tuntuu tarjoavan hänelle turvapaikan maailman kylmyyttä vastaan. Anne ja Jack viettävät itsenäistä elämää, vaikka asuvatkin samassa asunnossa. Heillä ei ole aikomustakaan lipua avioliiton rauhaisaan satamaan.   

Parcyn mukana Jackin tie vie slummeihin ja köyhemmän kansanosan maailmaan eriskummallisiin paikkoihin joissa elämän rikkaus kohtaa köyhyyden. Kun Jack tutustuu noihin New Yorkin yksinkertaista elämää viettäviin vähäosaisiin, hänen omakin maailmankuvansa avartuu. Lyydian tyttömäinen käytös vetoaa myös katsojaan, Parcy on rakastunut häneen ja tässä kohden Jack näkee hänessä puolen, jolla kynttilä yhä palaa kirkkaana.

Kun Parry ja Jack löytävät itsensä Central Parkin rauhasta ja hiljaisuudesta, Parry kertoo tarinan Kalastajakuninkaasta. Tuo muinainen kuninkaallinen etsii merkitystä elämälleen Graalin majasta mutta se viedään häneltä pois. Kuningas joutuu harhapolulle ja elää pitkän elämän, mutta ei saa lievitystä tuskaansa. Eräänä päivänä narri ilmestyy kuninkaan luokse ja antaa hänen juoda maljasta. Narri on todella löytänyt Graalin maljan, ja kuningas paranee vaivoistaan uskonsa voimalla. Kuningas ihmettelee kuinka narri oli löytänyt maljan, jota niin monet olivat etsineet. En osaa sanoa, vastaa narri, tiesin vain, että olitte janoinen. Pitääkö Parcy itseään muinaisen kuninkaallisen nykypäivän jälkeläisenä. Hän ammentaa kaiken inspiraationsa tuosta tarinasta. 

Kaksikon tie vie eriskummalliseen paikkaan, joka vaikuttaa kodittomien suojan ja sairaalan yhdistelmältä. Suuri tanssinumero on elokuvan vaikuttavimpia kohtauksia siksi, että siinä kohtaavat kaiken tyyppiset ihmiset, rikkaat ja köyhät, fiksut ja järkensä menettäneet. Mutta onko tämä vain Parryn kuvitelmaa?

Elokuvan rakkaustarinassa Lyydia osoittautuu viehättäväksi nuoreksi ja omapäiseksi tytöksi, joka tietää mitä elämältään haluaa.  Lyydian näkeminen katukuvassa on kuin toteutumaton unelma – sellainen, joka meillä kaikilla tulisi olla. Kun Lyydia saapuu videovuokraamoon, on kuin jokin kirkas valo valaisisi Parcyn mielenmaiseman. Jackin huolenpito tuntuu todellakin kantavan hedelmää. Parcy taas tuntuu olevan täysin aseeton vastakkaisen sukupuolen edessä. Tarina huipentuu kohtaukseen ravintolassa ja sitä seuranneeseen intiimiin keskusteluun. Tällainen on draamaelokuvan pakollinen romanssi, jota ilman koko tarina olisi tarkoitukseton ja puutteellinen.

Lydian tapaaminen tuo Parcyn mieleen vahvat muistot vamonsa kuolemasta. Painajainen valtaa taas hänen mielensä ja hän pakenee sitä kaupungin halki. Elokuvan alkupuolen tapahtumat toistuvat, mutta nyt pahoinpitelijöiden uhrina Parcy itse.

Jack on saamassa yöpaikkansa takaisin ja häntä odottaa hyvin palkattu ja käsikirjoitettu TV-show. Mutta tämä ei kuitenkaan ole sitä, mitä Jack olisi vielä tarvinnut. Hän ehkä löysi etsimänsä kadulta köyhien ja vähäosaisten joukosta saaden todellisen elämän oppitunnin, joka lopulta kääntää hänen elämänsä suunnan.

Elokuvan loppunäytös näytellään Manhattanilla 5th Avenuella. Ollaan keskellä seikkailuromaania kun Jack lähtee suorittamaan mahdotonta tehtävää – hän aikoo noutaa Graalin maljan Langdon CArmichaelin palatsist. Elokuvan lopun toiminnallinen kohtaus muistuttaa Mission Impossible -elokuvia. Se tuottaa onnellisen loppuratkaisun.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Fisher KIng
  • Ohjaaja: Terry Guilliam
  • Käsikirjoitus: Richard LaGravenese
  • Julkaisuvuosi: 1991
  • Genre: draama, komedia, fantasia
  • Palkinnot: 1 Oscar (Academy award), 2 Golden Globes
  • Näyttelijät: Jeff Bridges, Mercedes Ruehl, Robin williams, Amanda Plummer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *