Valikko Sulje

Dallas Buyers Club

Elokuvan sanotaan kärsineen lukuisista taloudellisista ja tuotannollisista takaiskuista, ennen kuin sitä päästiin viimein filmaamaan vuonna 2012. Alun perin Universal Picturesille suunniteltu projekti päätyi pienen tuotantoyhtiön käsiin, ja siitä tuli sekä hengeltään, että rahoitukseltaan indie-elokuva. Pieni budjetista huolimatta elokuvaan kiinnitettiin muutamia Hollywodin nousevia tähtiä. Dallas Buyers Club voitti sekä miespääosa-, että sivuosaoscarin ensimmäisenä elokuvan historiassa.

Elokuva alkaa näytöksellä suuresta rodeosta, jonne cowboyt saapuvat ottamaan mittaa toisistaan. Eletään vuotta 1985 ja tapahtumaympäristönä Texasin osavaltio. Areenan laidalla Dan Woodroof (Matthew McConaughey) ystävineen viettää aikaa ja lyövät vetoa voittajasta. Woodroof saa toistuvasti yskimiskohtauksia, mutta ei näytä ottavan niitä tosissaan.

Erään päivän iltana saapuu vaatimattomaan asuntoonsa mutta romahtaa pian tajuttomana lattialle. Hän herää sairaalassa ja saa tietää lääkäri Seancelta (Denis O’Hare) ja hänen avustajaltaan Eve Saksilta (Jennifer Garner) olevansa Hiv-positiivinen.  Pitkälle edenneen sairauden takia hänelle annetaan kuukausi elinaikaa. Woodroof ei kuitenkaan tyydy kohtaloonsa, vaan alkaa tarmokkaasti etsiä parannuskeinoa sairauteensa. Aluksi hän etsii tarvitsemiaan pillereitä sieltä, mistä niitä helpoiten löytää nimittäin sairaalan lääkejätteen seasta.

Woodroof tutustuu aiheesta kirjoitettuihin artikkeleihin ja saa tietää uudesta ihmelääkkeestä AZT:stä, joka ei ole vielä markkinoilla ja vaatii FDA:n (Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto). Eve ja tohtori Seance ovat ensimmäisten joukossa kokeilemassa sitä potilaisiinsa. Muitakin lääkkeitä olisi saatavilla mutta nekään eivät ole saaneet FDA:n hyväksyntää.

Woodroof ihmettelee, miksi hän ei saa ostaa lääkettä. Tohtori Eve sanoo, että juttu ei ole niin yksinkertainen. Eve passittaa Woodroofin osallistumaan tukiryhmään, jossa jaetaan tietoa muun muassa AZT:n sivuvaikutuksista. Woodroof ei tunne kuuluvansa joukkoon eikä asiansa edistyvän ryhmän parissa. Jostain pimeän kaupan avulla hän saa haltuunsa AZT:tä. Hän nauttii pillerit runsaan alkoholin ja huumeannoksen kera.

Diagnoosista huolimatta hän jatkaa hektistä elämäänsä huumeiden ja alkoholin parissa. Hän tuntee itsensä hetki hetkeltä sairaammaksi

Kuukauden kuluttua hän on edelleen elävien kirjoissa ja tuntee olonsa jopa paremmaksi. Sitten Woodroof saa uuden pahemman kohtauksen ja hänelle tehdään verensiirto. Tällöin hän tutustuu huonetoverinsa transvestiitti Rayoniin (Jared Leto), jonka AIDSia hoidetaan AZT:n avulla. Ensin Woodroof torjuu huolehtivaisen Rayonin kosketuksen, mutta tästä kuitenkin alkaa erikoislaatuinen ystävyys.

Woodroof tutustuu vaihtoehtoiseen hoitolaitokseen, jota johtaa virantoimituksestaan erotettu lääkäri Vass. Hänen mielestään huumeet itse ja AZT ovat syypää hänen huonoon tilaansa. Woodroofille tarjotaan vitamiineja ja lisäravinteita. Kolmen kuukauden kuluttua hän on valmis lähtemään ja suuntaa Meksikoon pimeästi hankittujen lääkepakettien kera. Hän haluaa käydä kauppaa lääkkeistä, mutta Meksikon puolelle tapaamansa FDA:n edustaja varoittaa, että s on laitonta ja voi johtaa tuomioon.

Tällä välin Rayonin tila huononee, mutta AZT on silti tulossa myyntiin sivuvaikutuksista huolimatta. Woodroof perustaa kaikenikäisille tarkoitetun clubin, joka tarjoaa tarvittavan lääkityksen 400 dollarin jäsenmaksua vastaan. Rayonista hän tekee liikekumppaninsa 25 prosentin osuudella. Pian liiketoiminta kukoistaa ja lääkekaupan perässä Woodroof suuntaa toiselle puolelle maailmaa, ensin Japaniin, jossa hän törmää FDA:n säännöksiin, jota kieltävät japanilaista lääkeyhtiötä myymästä lääkettään Yhdysvaltoihin. Paluumatkallaan Tokion lentokentällä hän saa taas kohtauksen ja kaatuu tajuttomana WC:n lattialle.

Hän herää Dallasin keskussairaalassa, missä lääkärit ihmettelevät, mista hänen verenkuvassaan oleva lääkeaine on peräisin

Eve on ainoa, joka on huolissaan eikä vähiten sen takia, että Woodroof vie nyt hänen asiakkaitaan. Yllättäen Eve asettuu hänen puolelleen FDA:ta ja viranomaisia vastaan. Eve haluaa silti lopettaa Woodroofin kapinoinnin lääkeyhtiöitä vastaan. Maailmanlaajuisesti FDA:n toiminta aiheuttaa närkästystä ja käynnistää mielenosoituksia. FDA:n käskystä Woodroofin liikehuoneisto ratsataan ja laittomat lääkkeet takavarikoidaan.

Maaliskuussa 1987 Dallas Buyer Clubilla on asiakkaita enemmän kuin koskaan. Mutta Woodroof tarvitsee nyt lääkäreiden hyväksynnän myymilleen lääkkeille. FDA on järjestelmällisesti kieltänyt kaikki Woodroofin myymät lääkkeet. AZT lääkekokeilu vie Rayonin hengen ja Woodroof syyttää tästä lääkäri Seancia. Woodroofin taistelu FDA:ta vastaan päättyy oikeudenkäyntiin San Fransiscossa. Hän kuolee vuonna 1992 AIDSin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen. 

DBC on varmasti toiminut inspiraationa seksuaalivähemmistöjen maailmanvalloitukselle, pride-kulkueille ja hyväntekeväisyystempauksille. Kaikkien muiden meriittiensä lisäksi DBC on mitä osuvin kuvaus siitä millaista kauppaa hiv-positiivisten sieluista käytiin tuona merkillisenä aikana. Elokuvassa lähikuvassa on pienen ihmisen selviytymistarina ja taistelu mörköä vastaan, joka näyttäytyy FDA:n hahmoisena.

Elokuva nostaa tapetille poikkeukselliset sukupuoliroolit ja koko tunneskaalan, joka niihin liittyi. Tuohon aikaan oman homoutensa tunnustaminen tiesi välitöntä sulkua tiettyjen piirien ulkopuolelle. Transvestismiin elokuva suhtautuu hyvin myötämielisesti. On hyvä ottaa huomioon, että Dallas Buyers Club ei ole tositarina, vaan pikemminkin todellisten tapahtumien innoittama kertomus.

Cowboy perinteeseen, joka on kaikille varmasti tuttu elokuvista, kuuluvat stetsonit nahkachapsit, silkkihuivit ja karjanajokilpailut. Tämä kaikki on pikkuhiljaa katoamassa ihmisten tietoisuudesta, mutta vielä löytyy ihmisiä, jotka haluavat säilyttää siitä jotain jälkipolville. Texasin sydänmailla perinnettä pidetään elossa rodeoina tunnettujen kansanjuhlien muodossa. Woodroof on mieleltään ja juuriltaan pesunkestävä cowboy, ja tuolla kaikella on hänelle aivan erityinen merkitys. Woodroof ei ollut millään tavalla hippiliikkeen jälkeläinen, vaikka hänen elämäntavoissaan oli tuttuja piirteitä tuolta kuuluisalta kansanliikkeeltä.

Cowboy tarinat ovat edelleen osa populaarikulttuuria vaikka tarinat ovat muuttaneet muotoaan. Taitavissa käsissä syntyy edelleen juonenaihioita, joista kehittyy sitten jotain uutta ja ainutlaatuista.

Elokuva alkaa kohtauksella, jossa lännenmiehet ottavat mittaa toisistaan rodeossa. Seuraamme hetken aikaa areenan reunalla Teksasilaisten rodeotähtien temmellyskentällä kuka pysyy kauimmin villihärän selässä.

Ensimmäisissä kuvissa ollaan jossain Dallasin kaupungin laitamilla, slummiutuneella alueella, ehkä hieman lähempänä ”villiä länttä”. Woodroof viettää köyhän miehen elämää, varallisuus on vain kaukainen unelma. Elokuvan aikaikkuna sijoittuu 1980-luvun jälkipuoliskolle ja se kattaa Woodroofin elämästä vain muutaman vuoden pituisen ajanjakson.

Kuvaan ilmestyvät McConaugheyn kasvot ja huomio kiinnittyy riutuneeseen kuvajaiseen. Hänen olemuksensa on vain varjo siitä, millaisena minä olen oppinut hänet tuntemaan. Yleisesti tiedetään, että McConaughey laihdutti tuntuvasti mahtuakseen Woodroofin saappaisiin. McConaughey on luonne- näyttelijä viimeiseen hengen vetoon asti. Hän ei epäröi muuttaa ulkomuotoaan sopiakseen paremmin rooliinsa. Elokuvan kuluessa Woodroof tuntuu laihtuvan vielä lisää, vaikka tappioon hän ei missään vaiheessa todella usko.

Tarinaan kuuluu useampia ”pimennyksiä”, kun Woodroofin tajunta katoaa. Nämä kohtaukset jollain tavalla jäsentävät tarinaa sen lisäksi, että ovat karmaisevia yksityiskohtia. Taudin eteneminen sekä fyysisellä, että psyykkisellä tasolla on kuvattu aidontuntuisesti.

Elokuva antaa ymmärtää, että homoseksuaalisuus oli heidän keskuudessaan yleistä, vaikkei Woodroof sellaiseksi tunnustaudukaan. Itse asiassa hän kärsii voimakkaista homofobioista, mutta elokuvan edetessä ja ennen kaikkea Royonin ansiosta hän oppii ymmärtämään transvestiittien elämää. Hän viettää vapaan poikamiehen elämää murehtimatta sen paremmin menneistä kuin tulevistakaan.

Matthew McConaughey valittiin rooliin natiivin texasilaisen alkuperänsä perusteella. McConaugheyn teksasilainen puhetyyli kaikkine maneereineen sopi passelisti täydentämään keskushenkilön ulkokuvaa. Ennen häntä Ron Woodroofin rooliin olivat tyrkyllä ainakin sellaiset näyttelijät kuin Brad Pitt ja Ryan Gosling. McConaugheyn panos aidon cowboy hahmon suunnitteluun oli erikoislaatuinen. Muutos näyttelijän ulkomuodossa on hätkähdyttävä.

Käsikirjoittaja värittää Woodroofin tarinaa monilla keksityillä sivuhahmoilla ja tarinasta kasvaa paljon alkuperäistä kertomusta suurempi. Esimerkiksi Even ja Rayonin tiedetään olevan täysin fiktiivisiä hahmoja, joita kuitenkin tarvitaan sujuvasti rullaavan juonen tukipilareiksi.

Woodroofille ei ensin annettu kunnolla aikaa edes hyvästellä ystävänsä. Elokuvassa aletaan laskea päiviä, siitä hetkestä lähtien, kun Woodroof saa diagnoosinsa. Hiv-diagnoosin jälkeen Woodroofia hämmentää kysymys: mitä tehdä ajalla, joka hänellä on jäljellä?

Woodroof käy taisteluun tappavaa tautia vastaan koko elämänhalunsa voimalla. DBC on kertomus sinnikkyydestä ja kaikki vastoinkäymiset voittavasta elämänhalusta. Woodroofin luonnetta värittää omintakeinen suhtautuminen elämän rajallisuuteen. Woodroof oli tosielämän oman onnensa seppä ja itseoppinut kauppamies. Hänen toiveensa panna hyvä kiertämään kertoo suoraselkäisestä luonteenlaadusta.

Yön yksinäisinä tunteina hän käy läpi elettyä elämäänsä ja kuolemanpelkoaan, joka tuntuu väijyvän häntä jokaisessa tienristeyksessä. Sitten hän rukoilee, vaikka ei pysty uskomaan, että Jumala aidosti vastaisi.

Woodroofin tie vie lain harmaalle alueelle, kun hän alkaa myydä lääkkeitä, joilla ei ole FDA:n hyväksyntää.  Woodroof on kaikessa hiljaisuudessaankin sympaattinen mies, eikä missään nimessä rikollinen, jollaiseksi monet hänet mielsivät.

Tuohon aikaan AIDS ja sen aiheuttava virus oli vastikään löydetty, eikä sen vaikutuksesta ihmisen elimistöön vielä tiedetty kaikkea. AIDS oli levitä 1980-luvulla, ja sen jälkeen sen pysäyttämiseksi on nähty paljon vaivaa.  Lääkärit mielsivät sen ennen kaikkea homoseksuaalien ja narkomaanien sairaudeksi. Oli siis selvää, että Woodroof tulisi taistelemaan tappavaa tautia vastaan koko loppuelämänsä. Pikkuhiljaa Woodroofille alkaa selvitä, että hänen epäterveet elämäntapansa olivat suurin syy hänen sairastumiseensa.   

Lääketieteen kehittyminen toi markkinoille toinen toistaan lupaavampia AIDS-lääkkeitä. Avonex Industriesin AZT:stä tuli lääketieteen historian kallein yksittäinen lääke. AZT on varmasti taudin torjumiseen käytetyistä lääkkeestä kuuluisimpia, mutta senkin vain odotettiin hidastavan taudin kulkua, eikä sen sivuvaikutuksista aluksi tiedetty mitään. Woodroof ei näytä uskovan, että uusi lääke olisi paljon muuta kuin lääketehtaiden keino rahastaa julkista terveydenhuoltoa, ja yksinäisiä sankareita, joille ei annettu muuta mahdollisuutta selviytyä.

Kun Woodroof tapaa Even hän löytää viimein jonkun, jonka kanssa avoimesti keskustella elämästään. Evestä hän saa itselleen sydänystävän, joka näkee noiden suurten silmälasien taakse kätkeytyvään hauraaseen sieluun.   Woodroofin suhde Eveen  ei koskaan saavuta sitä syvyyttä, jolloin sitä voisi kutsua romanssiksi. Eve on elokuvan hamoista ainoa, jolle Woodroof on vilpittömän kiitollinen tämän tarjoamasta avusta. Katsoja jollakin tapaa haluaa, että Woodroof löytäisi itselleen elämänkumppanin. Mutta estääkö lännenmiehen ylpeys paikalleen asettumisen ja tosirakkauden.

Woodroofin a Rayonin ystävyys syttyy kipinän tavoin ja yhteisymmärryskin tulee kuvaan mukaan. Royon tuntuu muuttavan hänen suhtautumistaan sekä näihin erikoisiin ihmisiin että elämään yleensä. Rayonin maskeeraus saa hänet muistuttamaan vastakaista sukupuolta erehdyttävästi. Rayonin kuolema on elokuvan suuria tragedioita, koska se vaikuttaa niin moniin muihin ihmisiin. Loppu ei ollut onnellinen mutta sen katsoja saattoi arvata jo juonen alkuvaiheissa.  

Elokuva ei välttämättä kaipaa taustamusiikkia, jos kohtausten intensiivisyys jollakin tapaa korvaa sen. Soundtrackia katsoja saa odottaa pitkään, mutta elokuva tekee odotuksesta sen arvoisen. Loppua kohden ääniraidan hiljaisuus unohtuu, sillä elokuvan kuvakieli puhuu puolestaan. Kun ääniraita viimein aukeaa emme kuule perinteistä country-musiikkia, vaan jonkinlaista kitaraa, joka sopii hyvin elokuvan huumehuuruiseen tunnelmaan. Aivan elokuvan loppupuolella jännite laukeaa, kun ääniraita herää soittamaan rauhoittavaa pianomusiikkia.

Hän onnistui keräämään ympärilleen hyvän tahdon homoyhteisön, mikä oli harvinaista vielä ennen 1980-lukua. Hänen ystäväpiirinsä koostuu nyt kadunmiehistä, joiden elämäntavoissa on paljon samankaltaisuuksia Vaatimattomista lähtökohdista syntyneen yhteisön ilmapiirissä oli jotain ainutlaatuista. Clubin säännöt eivät olleet tiukat, jolloin mukaan mahtui varmasti myös muutama vakaumuksellinen hetero. Dallas Buyers Club oli menestystarina, mutta ei ainutkertainen Yhdysvaltain historiassa. Menestys saa Woodroofin melkein unohtamaan kuolevaisuutensa. Woodroof tietää kuoleman lähestyvän mutta hyväntekeväisyys oli antanut hänen elämälleen tarkoituksen.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Dallas Buyers Club
  • Ohjaaja: Jean-Marc Vallée
  • Käsikirjoitus: Craig Borten, Melisa Wallack
  • Julkaisuvuosi: 2013
  • Genre: draama
  • Palkinnot: 3 Oscaria (Academy Awards), 2 Golden Globes
  • Näyttelijät: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto, Denis O’Hare

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *