Valikko Sulje

Operaatio Valkyrie

Elokuvan Hitleriin kohdistuneesta attentaatista ja sen takana olleista henkilöistä ohjasi Bryan Singer. Elokuva saapui teattereihin vuonna 2008. Claus von Stauffenbergin rooliin valikoitui Tom Cruise. Operaatio Valkyrie kertoo Kolmannen valtakunnan tappion hetkistä, ja siitä kuinka pieni joukko oikeamielisiä ihmisiä uskalsi nousta Hitleriä vastaan. Elokuva päättyy ikävästi, eikä murhayrityksellä juuri ollut vaikutusta sodan kulkuun. Mutta etenkin Stauffenberg on jättänyt jälkensä historian kirjoihin. Vuoden 1944 heinäkuun murhayritys ei ollut ensimmäinen laatuaan, mutta se oli kuitenkin ehkä lähimpänä onnistua.

Alkutekstien jälkeen kuullaan Hitlerin ylistystä, kun suuri joukko ihmisiä vannoo uskollisuutta johtajalleen. Tämä antaa tunnelmaan alkusysäyksen ja samalla katsoja saa jonkinlaisen käsityksen siitä mitä Hitleriin kohdistuva henkilönpalvontakultti todella tarkoitti. Alkukohtaus näytellään Tunisiassa Pohjois-Afrikassa. Eversti Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) miehineen on tukalassa tilanteessa. Saksan viholliset, britit ja amerikkalaiset, lähestyvät. Liittoutuneet tekevät jatkuvasti ilmaiskuja ja saksalaiset ovat altavastaajina. Stauffenberg pelkää sotilaidensa puolesta, ja yrittää puhua esimiehelleen järkeä. Stauffenbergin mielestä on järjetöntä uhrata kevytmieleisesti niin montaa sotilasta. Seuraava ilmaisku koituu kohtalokkaaksi – Stauffenberg haavoittuu vakavasti.

Tom Cruise näyttelee sotilaallisen vähäeleisesti ja ilmeettömästi eversti Stauffenbergia. Cruise on vakuuttava jopa ilman toista silmääkin. Murhayrityksen suunnittelu vaati rohkeutta ja päättäväisyyttä, jota Stauffenbergin hahmosta löytyykin runsaasti. Jotkin Saksan armeijan upseereista häpesivät Hitlerin SS-joukkojen kylvämää tuhoa ja hävitystä. Kun kysymyksessä oli Euroopan siviilien tulevaisuus nämä poikkeusyksilöt eivät epäröineet toimia. Kaikki olivat vannoneet valan uskollisuudesta Führerille. Mutta kun alkoi näyttää siltä, että sota hävitään ja tiedossa oli vain verinen loppunäytös, jotkin upseereista uhmasivat tätä valaa. Kaikkiin natsien pelottelupropagandalla ei ollut vaikutusta.

Seuraavassa kohtauksessa siirrytään Neuvostoliittoon Smolenskiin, Saksan itärintamalle. Hitler saapuu tarkastamaan joukkojaan. Juhla-aterian jälkeen Hitler seurueineen nousee lentokoneeseen. Katsojalle selviää, että salaliittolaiset yrittävät murhata Hitlerin. Pommista vastasivat kenraalit Friedrich Olbright (Bill Nighy) ja Henning von Tresckow (Kenneth Branagh). Pommi ei kuitenkaan räjähdä. Gestapo oli saanut vihiä murhayrityksestä, joka ei ollut ensimmäinen sodan loppumetreillä.

Stauffenberg viruu haavoittuneena sotilassairaalassa Münchenissä. Nina von Stauffenberg tulee tapaamaan miestään, joka on menettänyt vasemman silmänsä ja oikean kätensä. Salahankkeen taustavoimat kokoontuvat ja Stauffenberg pyydetään mukaan salaliittoon. Hitlerin murhaamista suunnittelevat upseerit tarvitsevat nyt uuden strategian ja uusia miehiä. Hetken aikaa keskustellaan siitä, pitäisikö vain odottaa liittoutuneiden ja venäläisten saapumista. Tullaan kuitenkin siihen lopputulokseen, että Hitlerin raivaaminen pois tieltä jo nyt pelastaisi Euroopan tarpeettomalta hävitykseltä. Pidettiin selvänä, että kansa ja armeija olisivat kapinallisten puolelle. SS-joukot, Goebbels ja Himmler olivat todellisia vihollisia. Nyt haluttiin jättää historiaan merkki siitä, että kaikki eivät olleet Hitlerin puolella, vaan uskalsivat uhmata häntä.

Stauffenberg nimitetään kenraali Hans Osterin paikalle sotaministeriöön. Tämä avaa everstille mahdollisuuden soluttautua johtoportaaseen. Valkyrie oli alun perin Hitlerin suunnitelma ottaa reserviarmeija käyttöön hätätilanteessa. Salaliittolaiset päättävät käyttää tätä voimaa Hitleriä vastaan. Suunnitelmaa on kuitenkin muokattava ja se tulisi hyväksyttää Hitlerillä. Reserviarmeijan komentaja Friedrich Frommin tulisi käynnistää Vakyrie. Olbricht ja Stauffenberg menevät suostuttelemaan Frommia. Vaikka Frommilla on samanlaisia tuntemuksia sodasta, hän kieltäytyy osallistumasta salaliittoon. Myöhemmin Fromm muutti mielensä ja oli nimellisesti mukana murhayrityksessä. Myös hänet Hitler tuomitsi kuolemaan Stauffenbergin avustamisesta.      

Salaliittolaiset keräävät joukkoja. Vallankaappaus on määrä suorittaa kolmessa tunnissa. Berliinin lisäksi kapinaan nousevat Pariisi ja Wien ja Praha. Lyhyessä ajassa kapinalliset valloittaisivat Berliinin hallintokorttelin ja SS:n kasarmin. Suunnitelma oli ennen kaikkea Stauffenbergin keksintö. Stauffenberg piti tulevia tapahtumia vääjäämättöminä. Hitler tultaisiin syrjäyttämään tavalla tai toisella.

Seitsemäntenä kesäkuuta 1944 Stauffenberg matkustaa Hitlerin asunnolle Berghoffiin. Hänen tarkoituksenaan on saada Hitlerin allekirjoitus suunnitelmaan. Hetkeksi Hitlerin lähipiirin välinen keskustelu kääntyy länsirintaman tapahtumiin. Tuolloin ei vielä osattu epäillä liittoutuneiden maihinnousua. Hitler allekirjoittaa vaaraa epäilemättä.

Murhayritys aiotaan toteuttaa Itä-Preussissa metsän keskellä sijaitsevassa Hitlerin turvapaikassa, jota kutsuttiin Sudenpesäksi. Stauffenberg toimittaisi salkkuun kätketyn pommin mahdollisimman lähelle Hitleriä ja poistuisi välittömästi paikalta. Räjähdyksen jälkeen yhteydet katkaistaisiin ja Valkyrie käynnistettäisiin. Sitten Stauffenberg palaisi Berliiniin johtamaan operaatiota. Ensimmäinen yritys menee kuitenkin pieleen, sillä Himmler ei ilmesty paikalle. Uusi yritys toteutettiin 20.7.1944. Jälleen kerran Hitler ja sodanjohto kokoontuu Sudenpesässä. Pommin räjähtää ja Stauffenbeg pakenee. Valkyrie käynnistetään ja armeijan sotilaille ilmoitetaan Hitlerin kuolleen räjähdyksessä.

Salaliittolaiset kokoontuvat Ministeriöön. Muutaman tunnin kuluessa SS-päämaja vallataan ja suunnitelma etenee myös muualla Euroopassa. Sitten leviää tieto, että Hitler onkin selviytynyt räjähdyksestä. Stauffenberg yrittää pelastaa tilanteen levittämällä sanomaa, että Hitler on kuollut. Mutta armeija on jälleen Hitlerin puolella. Hitler antaa käskyn pidättää kaikki salaliittolaiset. Kapinalliset puolustautuvat epätoivoisesti Ministeriön käytävillä. Kaikki salaliittolaiset kuitenkin vangitaan ja teloitetaan. Tämän lähimmäksi osuneen murhayrityksen takana olivat Werner von Haeften, Friedrich Olbricht, Ludwig Beck, Claus von Stauffenberg, Erich Fellgiebel ja Friedrich Fromm.

Vaikka Stauffenberg ja Trescow olivat suunnitelleet attentaatin etukäteen pienintä piirtoa myöten, epä-onnistumisen mahdollisuus oli kaiken aikaa läsnä. Kaiken lisäksi salaliitto ei ollut yhtenäinen. Suunnitelman ytimessä olivat Stauffenberg ja Trescow. Heidän lisäkseen suunnitelmalle uskollisina voidaan pitää ainakin Olbrightia ja Fellgiebeliä. Kaiken kaikkiaan vallankaappaus oli pienen sisäpiirin juttu. Mitä harvempi henkilö tiesi etukäteen suunnitelmasta, sen parempi. Epäilys varmasti kalvoi kaikkia salaliittoon osallistuneita. Kuka tahansa olisi voinut vaihtaa puolta ja paljastaa koko suunnitelman. Salaliittolaiset epäonnistuivat ensimmäisessä yrityksessään räjäyttää pommi Sudenpesässä. Epäonnistumisen vaiheet kuvataan tarkasti uskollisena historiankirjoitukselle. Vaikka ensimmäisen murhayrityksen olisi voinut jättää pois kokonaiskuvasta, sitä voikin pitää tärkeänä etappina koko salaliitossa. Tämä juonenkäänne on myös taitava tehokeino ja se lisää jännitystä moninkertaiseksi.

SS-joukot pysyivät uskollisina aatteelleen ja Führerille. Hitler todellakin oli ehdoton johtaja sodan päättymiseen, tai hänen itsemurhaansa, saakka. On mielenkiintoista pohtia, mikä operaatio Valkyriessä meni pieleen. Valyrie epäonnistui etenkin siinä, että Kolmannen valtakunnan avainhenkilöitä ei saatu ajoissa pois pelistä. Salaliitto oli käytännössä riippuvainen siitä, että tiedotusjärjestelmä pelasi.  Tämän kuitenkin petti ja kääntyi kapinallisia vastaan. Saksalaisten tiedotusjärjestelmä välitti ristiriitaista tietoa Hitlerin kuolemasta. Aliupseerit eivät tienneet miten toimia. Kaikki halusivat tietenkin olla voittajan puolella. Hitlerin uhmaamisesta olisi seurannut kova rangaistus, joten suurin osa armeijan johdosta piti parempana pysyä uskollisena hänelle.

Elokuva kerää jännitystä lukuisten ennalta-arvaamattomien juonenkäänteiden kautta. Trilleriksi muodos-tunut jännitysnäytelmä huipentuu pommin räjähdykseen. Elokuva ei kuitenkaan pääty vielä siihen. Loppuratkaisu näytellään Berliinissä, Kolmannen valtakunnan sydämessä. Voisin sanoa, että monien elokuvankatsojien mielestä pieni joukko kapinallisia oli mahdottoman tehtävän edessä. Kuinka Stauffenberg käsipuolena ja silmäpuolena pystyi suoriutumaan Valkyrien avainhenkilönä? Elokuva pelaa taitavasti katsojan tunteilla. Välillä suunnitelma on vähällä epäonnistua, ja seuraavassa käänteessä, ollaan lähes varmasti onnistumassa. Operaatio Valkyrien loppuratkaisu on kaikkien historiaan perehtyneiden tiedossa. Elokuvan ensimmäistä kertaa näkevät saavat kuitenkin jännittää kapinallisten kohtaloa viimeiseen saakka.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Valkyrie
  • Ohjaaja: Brian Singer
  • Käsikirjoitus: Christopher McQuarrie, Nathan Alexander
  • Julkaisuvuosi: 2008
  • Genre: draama
  • Palkinnot: —
  • Näyttelijät: Tom Cruise, Bill Nighy, Carice van Houten, Kenneth Branagh, Tom Vilkinson

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *