Valikko Sulje

Forrest Gump

Robert Zemeckis muistetaan Paluu tulevaisuuteen -trilogian lisäksi sellaisista elokuvista kuin Ensimmäinen yhteys, Cast Away – tuuliajolla sekä Saiturin joulu. Hänen vaikuttavin saavutuksensa on tämä draama-komedia, joka vie katsojan matkalle 1960- ja 1970-lukujen Yhdysvaltoihin. Forrest Gump perustuu löyhästi Winston Groomin samannimiseen romaaniin vuodelta 1986. Elokuvasta tuli vuoden 1994 toiseksi suurin taloudellinen menestys tuottaen lippuluukuilla n. 677 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti. Forrest Gump kahmaisi 13 Oscar-ehdokkuutta ja voitti kuusi.

Elokuva alkaa kohtauksella puiston penkillä. Eräs ohikulkija istahtaa Forrestin (Tom Hanks) viereen penkille. Forrest ystävystyy nopeasti ja alkaa kertomaan tarinaa elämänsä vaiheista. Forrest aloittaa Alabamasta, silloin kun hän oli noin kymmenvuotias. Äidiltään hän saa tietää saaneensa nimen ”Forrest” erään kansalaissodan sankarin mukaan. Yksinhuoltajana äiti on todellinen esikuva Forrestille. Äiti opettaa Forrestia puolustamaan itseään ja pitämään kiinni oikeuksistaan. Forrestia ei pidetä kovin älykkäänä, ja hän joutuu erikoiskouluun. Forrestin kotona vierailee kitaristi, joka muistuttaa erehdyttävästi erästä Rockin kuningasta (Elvis Presley).  Synnynnäisen jalkavikansa takia hän saa jalkatuet, jotka rajoittavat liikkumista.

Forrest tutustuu Jennyyn (Robin Wright) koulubussissa, ja heistä tulee välittömästi hyvät ystävät. Forrest ja Jenny viettävät lapsuutensa leikkien, unelmoiden ja jopa rukoillen yhdessä. Sitten tapahtuu jotain ihmeellistä. Lähtiessään kiusaajia pakoon Forrest murtaa jalkatukensa ja huomaa pystyvänsä juoksemaan ilman niitä. Juokseminen on siitä lähtien erottamaton osa Forrestin elämää.

Sitten Forrestin tarina hyppää nuoruusvuosiin. Forrest pääsee collegeen opiskelemaan. Lahjakkaana juoksijana hän alkaa pelata jalkapalloa Alabaman joukkueessa. Lopulta Forrest nimitetään kansalliseen rugby-joukkueeseen, minkä johdosta hän pääsee tapaamaan presidentti John F. Kennedyä.  Pian valmistumisensa jälkeen Forrestille ehdotetaan liittymistä armeijaan, ja Forrest suostuu. Forrestin elämässä avautuu uusi luku. Hän tutustuu Benjamin ”Bubba” (Mykelti Williamson) nimiseen mustaan alokkaaseen, joka puhuu koko ajan katkarapujen kalastamisesta. Forrest saa tietää, että koko Bubban suku monessa polvessa on työkennellyt katkaraputeollisuuden parissa. Forrestia ja Bubbaa simputetaan, mutta nöyrän kuuliaisuuden takia Forrest välttyy ongelmilta.

Forrestin ja Bubban tie vie sotimaan Vietnamiin. Forrest huomaa joutuneensa paikkaa, jollaisessa hän ei vielä koskaan ollut ollut. Armeijan tukikohdassa heidän joukkueensa johtaja luutnantti Dan Taylor (Gary Sinise) esitellään katsojalle. Dan tuntuu oikeudenmukaiselta ja hyvältä johtajalta. Forrest ja Bubba saavat Danilta monia hyviä neuvoja sotaa varten. Ensimmäisen viholliskosketuksen jälkeen Forrest pelastaa haavoittuneet joukkuetoverinsa yksi kerrallaan. Bubba haavoittuu kuolettavasti ja kohtaa loppunsa Forrestin käsivarsilla.

Forrest haavoittuu myös ja joutuu sotilassairaalaan. Myös Dan Taylor tuodaan sinne jalkansa menettäneenä. Dan on raivoissaan Forrestille. Dan olisi halunnut kuolla Vietnamin viidakkoon mieluummin kuin elää rampana loppuelämänsä. Eräänä päivänä Dan lähtee sairaalasta, eikä Forrest näe häntä pitkään aikaan. Forrest saa urhoollisuusmitalin, jonka hänelle luovuttaa presidentti Lyndon B. Johnson. Armeijan kasarmilla Forrest opettelee vapaa-aikanaan pelaamaan pingistä. Pingiksen pelaaminen osoittautuu lajiksi, jonka Forrest osaa kuin luonnostaan. Hän tulee siinä niin taitavaksi, että pääsee edustamaan Amerikan pingisjoukkuetta Kiinaan asti.

Forrest osallistuu hippiliikkeen kokoontumiseen Washingtonissa. Forrestina suureksi yllätykseksi Jenny huomaa hänet yleisön joukosta ja seuraa liikuttava jälleennäkeminen. Jenny on liittynyt hippiliikkeeseen. Hän polttaa huumeita ja kannattaa vapaita seksisuhteita. Jenny on osallisena Mustat Pantterit -opiskelijaliikkeessä, joka vastustaa Vietnamin sotaa. Jenny ja Forrest ovat nyt kuin eri maailmoista, mutta jokin heitä yhä yhdistää.

Forret pääsee armeijasta, ja lähtee tapaamaan vanhaa äitiään Alabamaan. Äiti on kuolemaisillaan syöpään, joten Forrestia kohtaa suuri suru. Forrest mieleen jäävät lähtemättömästi äitinsä sanat ”Kuolema on vain osa elämää”. Forrest kunnioittaa Bubban muistoa, ostaa kalastusaluksen ja lähtee pyytämään katkarapuja. Yllättäen hän tapaa Dan Taylorin, joka haluaa Forrestin mukaan. Ystävykset joutuvat myrskyyn ja ovat vähällä hukkua. Tällöin Dan kohtaa kuoleman silmästä silmään, ja tekee lopulta sovinnon itsensä ja maailman kanssa.

Eräänä päivänä Jenny palaa kotiin, ja hetken aikaa Forrestin ja Jennyn onni kukoistaa. Mutta sitten Jenny taas lähtee. Forrest tekee päätöksen lähteä toteuttamaan itseään juoksemalla. Hän juoksee koko Amerikan halki ja kerää mukaansa suuren joukon ihmisiä, jotka etsivät elämälleen tarkoitusta. Juostuaan pitkään, hän haluaa palata kotiin. Forrest lopettaa tarinansa puiston penkillä. Hän lähtee tapaamaan Jennyä ja saa tietää olevansa isä noin kymmenvuotiaalle pojalle. Jennyllä on vakava sairaus ja hän kuolee pian jälleennäkemisen jälkeen.    

Elokuva kertoo erään vilpittömän sielun seikkailuista hippiliikkeen ja Vietnamin sodan aikaisessa maailmassa. 1960-luvulla nuoruutensa eläneet muistanevat opiskelijaliikkeet, jotka syntyivät vastustamaan Vietnamin sotaa ja rotuerottelua. Forrest Gump sijoittuu aikaan, jolloin uudet tuulet puhalsivat opiskelijayhteisöissä. Koko maailman silmät olivat kääntyneet kohti Vietnamia, jossa suurvallat ottivat mittaa toisistaan.  Sodan uhka Kauko-Aasiassa yhdistää nuorta sukupolvea ennennäkemättömällä tavalla. Vietnamissa teurastettiin nuoria, vasta elämänsä alussa olevia nuorukaisia. Kaiken lisäksi monen vuoden sotiminen ei näyttänyt tuovan kansakuntia yhtään lähemmäksi rauhaa. Tuolloin alettiin ajatella kristinuskon oppien mukaisesti, että rauha ihmisten välille täytyy syntyä rauhanomaisin keinoin. Tuon ajan sankareita olivat John F. Kennedy, Robert Kennedy ja Martin Luther King, jotka uskalsivat nousta valtavirtaa vastaan ja maksoivat siitä kenties hengellään. Kaikki muistavat tuon rauhan ja suvaitsevuuden ideologian, joka yhdisti hippiliikettä ja monia muita suuntauksia.

Forrest edustaa samoja arvoja kuin nuo opiskelijaradikaalit. Forrest Gump on hyväsydämisen ja rohkean luonteensa takia todellinen sankari taistelukentällä.  Forrest elää vahvasti mukana 1900-luvun historian käännekohdissa. Hän tapaa kolme Yhdysvaltain presidenttiä; Kennedyn, Johnsonin ja Nixonin. Näemme Forrestin Washingtonissa nousevan puhujankorokkeelle hippiliikkeen valtaisan kannattajajoukon edessä. Kohtalo vie Forrestia aina sinne, missä maailmanhistoria on käännekohdassa. Forrest levittää elämäniloa omalla yksinkertaisella tavallaan.

Forrest Gump sattuu syntymään Alabamassa, jossa mustien ja valkoisten välinen juopa oli 1960-luvulla syvimmillään. Ennakkoluuloilla ja vihalla värillisiä kohtaan ei tunnut olevan Forrestiin minkäänlaista vaikutusta. Hänelle kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia. Forrestin Vietnamin sodan taistelutoveri ”Bubba” edustaa tässä elokuvassa 1960-luvun nuorta mustaa sukupolvea, joka värväytymällä armeijaan saattoi todistaa arvonsa valkoisten silmissä, mutta ei juuri muulla tavalla.

Pystyykö Forrest Gump muuttamaan maailmaa. Jos Forrest olisi todellinen henkilö, otettaisiinko hänet todesta. Voisiko yhdellä poikkeusyksilöllä olla valtaa muuttaa maailmaa, vai pidettäisiinkö häntä kylähulluna, jollaisia maailmanhistoria on nähnyt lukuisia aiemmin. Robert Zemeckiksen Forrest Gump on elokuvana unelma yhtenäisestä maailmasta. Elokuvan juoni on hieman vaikeammin kuvattavissa kirjallisessa muodossa. Juoni koostuu toisinaan irrallisista kohtauksista, joita yhdistää vain löyhä kehystarina. Tom Hanks on vahva näyttelijä, jonka roolisuoritus kannattelee juonta. Elokuvan alussa Forrest Gump kuvataan yksinkertaiseksi ihmiseksi, mutta paikoin Tom Hanksin roolisuoritus ylittää ne rajat, jotka hahmolle asetettiin ja Forrest näyttääkin olevan paljon fiksumpi.

Suuri osa elokuvan tähtihetkistä on ns. feikkikuvauksia, jotka hämmentävät katsojaa. Kohtaamiset presidenttien kanssa ovat hämmästyttävän aidon tuntuisia. Katsoja jää ihmettelemään noiden kohtauksien kuvaustapaa. Sota Vietnamissa, helikopterit ja viidakkotaistelut lienevät nekin erikoistehosteita parhaimmillaan. Elokuva sisältää ennennäkemättömän kimaran hittikappaleita 1960- ja 1970-luvuilta. Minä erotin ainakin seuraavat: California Dreaming, San Francisco, ja Mrs. Robinson. Nämä laulut vievät ainakin varttuneemman katsojan takaisin 60-luvulle ja tuon ajan tunnelmiin.

Vaikka Forrestin kasvu näyttää pysähtyneen noin 8-10-vuotiaan tienoille, ei tarkoita sitä, että hän ei kykenisi oppimaan. Forrestilta näyttää puuttuvan täydellisesti itsekkäät ja ahneet ajatukset, jotka usein valtaavat ihmisen aikuisena. Forrestin on helppo ystävystyä, kun häneltä puuttuvat ennakkoluulot. Kun Forrest lähtee juoksemaan spontaanisti ja vailla päämäärää, monet arvelevat hänen löytäneen elämälleen tarkoituksen, joka on muilta hukassa. Forrest oppii rakkaudesta ja välittämisestä. Forrestilla ei ole tulevaisuudensuunnitelmaa. Hän elää tässä hetkessä ja suuntaa vailla. Tarinan lopussa Forrest on monta kokemusta rikkaampi. Puiston penkillä istuessaan hän haluaa jakaa kokemuksensa, ja saa monta uskollista kuulijaa.

Tarinan sivuhenkilöt käyvät läpi suuren muutoksen. Sivistynyt ja kunnon sotilaan perikuva luutnantti Dan Taylorin rampautuminen sen jälkeinen hidas vajoaminen hulluuteen järkyttää katsojaa. Elokuvan lopussa näemme Dan Taylorin muuttuneena ja paikoilleen asettuneena tällä kertaa rakkauden tähden. Jennystä, kiltistä koulutytöstä, kasvaa täysiverinen hippi ja opiskelijaradikaali, jonka huumeet ja elämisen tuska vievät itsemurhan partaalle. Mutta Forrestin ja Jennyn jälleennäkeminen herättää rakkauden jälleen eloon. Ainoa, kehen elämän kolhuilla ei näytä olleen vaikutusta on Forrest Gump itse. Tarinan lopussa Forrest on juurikin se sama yksinkertainen poika, joka alussa katsojalle esiteltiin.     

Forrest Gump on kertomus elämänmittaisesta rakkaudesta, joka kestää kaikki kolhut ja vaikeudet. Kohtalo vie ystävykset eripuolille maailmaa, ja he kohtaavat taas dramaattisten vaiheiden kautta. Elokuva näytel-lään vakavalla mielellä, mutta Forrestin seikkailut saavat välillä komediallisia piirteitä. Forrest kohtaa paljon kuolemaa ja löytää itsensä keskeltä epätoivon hetkiä. Päähenkilöllä on oma yksinkertainen tapansa suhtautua vastoinkäymisiin. Elokuvan filosofian mukaan kuolema on vain osa elämää, niin kuin Forrestin äiti oli opettanut.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Forrest Gump
  • Ohjaaja: Robert Zemeckis
  • Käsikirjoitus: Winston Groom, Eric Roth
  • Julkaisuvuosi: 1994
  • Genre: seikkailu, draama
  • Palkinnot: 6 Oscars (Academy Awards), 3 Golden  Globe,1 BAFTA
  • Näyttelijät: Tom Hanks, Sally Field, Robin Wright, Mykelti Williamson, Gary Sinise 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *