Valikko Sulje

Your Name

Vuonna 2016 ilmestynyt Your Name ohitti Henkien Kätkemän Japanin kaikkien aikojen katsotuimpana elokuvana. Elokuva nousi maailmanlaajuiseen suosioon tuomalla lippuluukuilta 358 miljoonaa dollaria. Mastermind elokuvan taustalla on ohjaaja Makoto Shinkai, jonka käsialaa on myös elokuvan käsikirjoitus. Your Name sai kriitikoilta hyvän vastaanoton, kun se esitettiin ensimmäistä kertaa Anime Expo 2016 -tapahtumassa Los Angelesissa. Shinkai ammensi inspiraationsa toisaalta fiktiivisitä tarinoista ja toisaalta todellisista kuvauspaikoista, kuten esimerkiksi Tokion kaupungista.

Taivaalta alkaa sataa meteoriitteja, jotka puhkaisevat pilviverhon jossain mannerjapanin yläpuolella. Päähenkilö Mitsuha elää pienessä Itomorin maalaiskaupungissa.  Mitsuha pohtii toisinaan, mitä hänen näkemänsä unet tarkoittavat. Näemme Tokion suurkaupungin pilvenpiirtäjineen metroasemineen ja liikekeskuksineen, se on koti tarinan toiselle päähenkilölle Takille. Taki herää myös usein selittämättömistä unistaan. Teemakappale johdattaa elokuvan tunnelmaan. Se kertoo rakkaudesta, ihmettelystä ja ajan kulumisesta.

Mitsuha havahtuu vuoteestaan pienestä omakotitaloasunnosta ja herättää pikkusiskonsa Yotsuhan. Siskokset ovat kovin kiintyneitä toisiinsa ja viettävät paljon aikaa yhdessä. Siskokset matkaavat yhdessä kouluun ja matkalla Mitsuha tapaa ikätovereitaan. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat lähelle nykyaikaa, tarkemmin sanottuna vuoteen 2016. Tuolloin Itomorin kaupungissa järjestetään pormestarinvaalit, joissa Mitsuhan isä on ehdokkaana. Televisiolähetys kertoo 1200 vuoden välein ilmestyvästä komeetasta, joka pyyhkäisee pian Maan ohitse.

Äidinkielen tunnilla, seuratessaan uskonnollisesti sävyttynyttä opetusta, Mitsuha huomaa erikoisen viestin muistikirjassaan. Mitsuha tuntuu olevan poissa tolaltaan, mikä huolestuttaa hänen ystäviään. Mitsuhan haaveissa on opintie suurkaupungissa, sillä hänen mielestään Itomorista puuttuvat elämisen edellytykset. Iltaisin Mitsuha eroaa tovereistaan ja palaa kotiinsa pikkusiskonsa kanssa. Toisinaan heidän isoäitinsä kertoo tarinoita menneestä maailmasta. Tarinat ovat osa Japanin hengellistä perinnettä. Joskus Mitsuha ja hänen siskonsa Yotsuha osallistuvat perinteiseen näytelmään tai tanssiesitykseen kirkassävyisessä kimonossaan.

Tarinan toinen päähenkilö Taki esitellään katsojalle ja saamme tietää, että hän asuu Tokiossa tietokoneen kanssa työskentelevän isänsä kanssa. Valmistautuessaan koulupäivään hän ihailee hetken kaupunkikuvaa parvekkeeltaan. Pian hän on matkalla ja sulautuu kadun väentungokseen. Taki saapuu hieman myöhässä koululle ja sanoo ystävilleen eksyneensä matkalla. Taki käyttäytyy omituisesti, minkä hänen ystävänsä panevat merkille. Taki työskentelee illat tarjoilijana italialaisessa ravintolassa, jossa työ on raskasta, asiakkaat epärehellisiä ja hänen esimiehensä epäkunnioittavia. Samassa ravintolassa työskentelee Okudera niminen tyttö, joka on herättänyt Takin kiinnostuksen.

Kotimatkallaan Taki pohtii uniaan, jotka tuovat jännitystä hänen tasaisen yksitoikkoiseen elämäänsä. Illalla kaupungin valot luovat tunnelmaa. Takin päivät ovat hyvin samanlaisia. Hän kirjoittaa käteensä MITSUHA, mutta ei tiedä miksi. Hän huomaa kädessään myös toisenlaisia viestejä: MIKÄ OLET, MITÄ ELÄMÄ ON. Taki ja Mitsuka tuntuvat saavan unessa yhteyden toisiinsa, vaikkeivat sitä vielä tiedäkään. He tavallaan vaihtavat paikkaa ja siirtyvät toistensa ruumiisiin. Työpaikallaan Taki törmää kateellisiin kilpakosijoihin, joiden tähtäimessä on Okudera. 

Unikuvat haihtuvat kuitenkin nopeasti. Siksi Taki alkaa tehdä muistiinpanoja unissa tapahtuneista asioista ja siitä, miten pitäisi toimia. Taki ja Mitsuha pitävät yhteyttä matkapuhelimen välityksellä. Rakkaus leimahtaa ja lopulta he jakavat muunkin elämänsä, työnsä ja koulupäivänsä. Televisiossa puhutaan komeetta Tiamatista, jonka ei arvella olevan vaaraksi ihmisille.

Luonto on syksyn väreissään ja Isoäiti vie lapsenlapsensa piknikille metsän siimekseen. Isoäidin puheet ovat täynnä elämän viisautta. Hänen mukaansa jokaisella luonnon tapahtumalla on selityksensä uskonnossa. Asioilla on nimet ja sielu on yhteydessä tuonpuoleiseen niiden välityksellä. Isoäiti kertoo, että jokaisen on lisäksi elämänsä aikana annettava pieni uhri henkimaailmalle.

Taki säpsähtää hereille huoneessaan, ja miettii, oliko hän osallistunut Mitsuhan retkeen unensa aikana. Okudera ottaa häneen yhteyttä ja pyytää treffeille. He tapaavat metroasemalla, josta he suuntaavat kaupungille. Okudera lukee Takin käytöksestä, että tällä on toinen tyttö, eikä halua sekaantua asiaan. Heidän suhteensa päättyy tähän pieneen tapaamiseen.

Mitsuhan ystävät kutsuvat hänet katsomaan komeetan lentoa. Komeetan pyrstö näkyy nyt taivaalla, mutta ihmiset eivät osaa odottaa vaaraa. He uskovat, että komeetta ohittaa Maan turvalliselta etäisyydeltä. Päivät kuluvat koulua käydessä, mutta Mitsuha ja Taki ovat enemmän kiinnostuneita toisistaan. Taki aikoo lähteä etsimään mielikuvitusystäväänsä. Matkalle tuppautuvat mukaan kaksi hänen hyvää ystäväänsä. Taki ei löydä Mitsuhaa paikasta, jonka hänen unensa ovat osoittaneet. He ovat jo aikeissa palata Tokioon, kun he saavat vinkin erään ravintolan kokilta.

Taki saa tietää, että osa komeettaa oli iskeytynyt maahan Itomorissa. He löytävät kraaterin, joka on täyttynyt vedellä. Sanomalehdet kertovat, että kolme vuotta sitten tapahtuneessa törmäyksessä kuoli 500 ihmistä ja kaupunki kirjaimellisesti katosi. Tiedemiehet eivät osanneet ennustaa törmäystä. Taki ei tiedä kuoliko Mitsuha tuossa törmäyksessä, eikä edes sitä onko hän nähnyt unta tapahtumista.

Okudara huomaa Takin kädessä olevan nauhan, mutta Taki ei muista mistä se on peräisin. Siihen liittyy jokin salattu tarina. Onko Mitsuha selviytynyt katastrofista? Taki löytää tiensä Itomorin kaupungin lähettyvillä olevalle kraaterille.  Sen pohjalta olevassa luolassa hän polvistuu alttarille, jolle Mitsuha on tuonut uhrilahjan. Taki alkaa nähdä kuvia menneisyydestä, äitinsä kuolemasta ja siitä kuinka isähahmo katosi heidän elämästään. Mitsuha havahtuu vuoteestaan. Ollaan taas ajassa ennen komeettaa.

Mitsuha haluaa pelastaa Itomorin asukkaat. Hän laatii suunnitelman, jonka olisi tarkoitus evakuoida koko kaupunki. Hänen pormestari-isänsä ei kuitenkaan usko kertomukseen, vaan pitää Mitsuhaa mielisairaana. Mitsuha muistaa kraaterilla tapahtuneet asiat ja aikoo palata sinne. Taki havahtuu luolasta nukuttuaan pitkän aikaa. Mitsuha muistaa, että hän oli lähdössä tapaamaan Takia Tokioon. Hän huomaa kuitenkin olevansa yksin kaupungissa. Mitsuha ja Taki toisensa ja istuvat hetken aikaa junassa vierekkäin.

Kraaterilla mielikuvitusystävät tapaavat viimein toisensa, mutta vain jonkinlaisen unen läpi. He kirjoittavat nimensä toistensa kämmeniin. Sitten pilvi peittää auringon ja Taki katoaa. He tuntevat kuitenkin, että tapahtumat olivat täyttä totta. Mitsuha haluaa vielä pelastaa kaupungin. Saadakseen ihmiset uskomaan vaaraan, he keksivät kertoa, että kyseessä on metsäpalo ja että kaikkien on hakeuduttava suojaan. Taivaalla komeetta hajoaa kappaleiksi sillä seurauksella, että yksi meteorin kappale osuu Itomorin kaupunkiin, joka tuhoutuu täysin.

Sitten ollaan lähitulevaisuudessa Japanin pääkaupungissa Tokiossa. Kaikki on ennallaan. Taki on hakemassa töitä ympäristövirastosta, mutta ei ole vielä saanut kutsua työhaastatteluun. Komeettakatastrofista on kahdeksan vuotta eikä Taki ole saanut viestiä Mitsuhalta. Taki jatkaa elämäänsä välittämättä menneisyydestä, mutta hän etsii yhä jotakuta. Eräänä päivänä, kun alkaa sataa lunta, Taki kävelee yksin kadulla. Aivan kuin sattumalta Mitsuha ja Taki kulkevat toistensa ohitse ja havahtuvat kuin unesta.

Your Name on kaikenikäisten satu ja sellaisena sitä tulisi pitääkin. Samaan maailmankuvaan eivät mahdu luonnonhenget, mystiikka, suurkaupungit ja maallinen mammona. Tarina ei tyrkytä katsojalle shintolaisuutta maailmankuvan selitykseksi. Se on tämän vuosituhannen rakkauskertomus, joka jättää tieteen ja uskonnon välisen rajankäynnin avoimeksi. Katsoja saa itse päättää mihin tarinan vertauskuviin uskoo. Elokuva kehottaa kaikkia katsojia kuuntelemaan sydämensä ääntä ja luottamaan korkeampien voimien johdatukseen. 

Tarina on sijoitettu lähelle nykyaikaa, mutta mikään ei olisi estänyt sen tapahtumien sijoittamista kauemmaksi menneisyyteen tai tulevaisuuteen. Tarina on ihmisyhteisön kuvauksen puolesta universaali, eikä sidoksissa omaan aikaamme. Päähenkilöistä voi sanoa, että he ovat kuin kahden vaiheilla suhteessa uskontoon ja tieteeseen. Japanin maaseudulla vanhat uskonnot ovat yhä voimissaan, ja lapset saavat hyvin uskonnollisen kasvatuksen. Sen sijaan kaupungin lapset perivät tieteellisemmän maailmankuvan.  Meteoriitti tuo tarinaan maailmanlopun tuntua. Onko taivaalta putoava kivi jollain tavalla yhteydessä tarinassa kuvattujen ihmisten kohtaloihin?

Your Name sisältää sellaisia kohtauksia, joiden toteuttaminen perinteisin animaation keinoin olisi hyvin vaikeaa. Jos kaikki on tosiaan tehty käsin, täytyy nostaa hattua animaattorien tekniselle taituruudelle. Jotkin kohtaukset ovat valokuvamaisen tarkkoja ja poikkeavat muuten niin sadunomaisista kuvastoista. Ohjaaja maalaa pastellisävyisen kuvan tämän päivän maailmasta luonnontilaisista metsistä kaupunkien metrotunneleihin ja ihmisvilinään. Suurkaupunki on kuvattu hienosti, mutta samalla on unohdettu ihmisyhteisöjen pimeä puoli. Kaikki on kuvattu kuin kirkastavan värisuotimen lävitse. Kaupungissa ei ole slummeja, kerjäläisiä kadulla tai pakokaasun aiheuttamaa savusumua.

Ihmiset kuvataan välinpitämättöminä kulkureina, joiden ajasta suurin osa menee omalla tiellä pysyttelyyn. Kaikki kulkevat ihmisvirran mukana sen enempää ajattelematta tulevaisuuttaan. Tarinan hahmokavalkadi sisältää moniulotteisia persoonia laidasta laitaan.

Kaikki pukeutuvat japanilaiseen tapaan saman koodin mukaisesti. Esimerkiksi yhdenmukaiset koulupuvut saattavat vaikuttaa suomalaisesta nuoresta katsojasta kummallisilta. Your Name on täynnä viittauksia Japanin suurimman uskonnon traditioihin. Shintolaisuus näkyy tarinassa kuuluisten porttien sekä traditionaalisten tanssien ja käsityön muodossa. Shintolaisuuteen kuuluvat olennaisesti monet luonnonjumalat, jotka ovat pitäneet pintansa ihmisten maailmankatsomuksen perustana.  Samalla Your Name kuvaa koruttomasti japanilaisen kulttuurin maallistuneemman puolen.  Elokuva on hengeltään hyvin lähellä Hayao Miyazakin tuotantoa. Your Name on saanut paljon vaikutteita Ghibli-studion animaatioista, mutta omaperäinen käsikirjoitus puhaltaa genreen uutta henkeä.

Alkuperäisversion japaninkieliset äänet ovat päteviä, ja paljon ilmaistaan tunnepitoisesti, huudahduksin ja vaihtelemalla puhenopeutta. Päähenkilöiden kasvonpiirteet ovat animevaikutteisia, korostetun suurisilmäisiä ja pieninenäisiä. Kuitenkin monien sivuhenkilöiden ulkoinen olemus on lähempänä Disney-animaatiota kuin animeperinnettä.   

Your Name on tuore esimerkki perinteisen japanilaisen animaation elinvoimaisuudesta. Animaatio todistaa, että kaikkia suuria tarinoita ei ole vielä kerrottu, vaan että japanilaisesta kulttuurista löytyy loputtomasti tarinanaihioita, jotka kiinnostavat nykyajan ihmistä. Ääniraidalla kuullaan länsimaalaisvaikutteista japanilaista pop-musiikkia, mikä sopii tarinan tunnelmaan hyvin. Herkimmissä kohdissa voi erottaa pianon tai puhallinsoittimen ja perinteisen japanilaisen melodian.

Elokuva on juonikuvionsa puolesta kunnianhimoinen saavutus. Eri aikatasoilla liikkuminen saa katsojan pinnistämään ollakseen selvillä missä kulloinkin mennään. Ensimmäisellä katselukerralla elokuva jättää hämmentävän jälkivaikutelman. Yliluonnollinen on tärkeä osa tarinaa, ja se yhdistää ihmisiä selittämättömällä tavalla. Silminnähden pienet ja merkityksettömät asiat vaikuttavat juonen kulkuun odottamattomalla tavalla. Yksi tällainen on Takin kädessään kantama nauha.  Loppuratkaisussa langat tuodaan hämmästyttävällä tavalla yhteen ja suurin osa tapahtumista saa selityksensä.

Päähenkilöt ovat nuoria täynnä elinvoimaa olevia ihmisiä, jotka pystyvät avoimuutensa vuoksi uskomaan henkimaailman olemassaoloon. Shinkain kertomuksessa yliluonnollinen on koko ajan heidän puolellaan ohjaten ja opastaen heitä.  Hayao Miyazakin elokuvissa yliluonnollinen on pelottava asia, jota ihminen ei täysin ymmärrä. Makoto Shinkai kuvaa sen mielen sisäisenä asiana, jonkinlaisena unikuvana.  

Päähenkilöiden tulevaisuus näyttäytyy valoisana uhkaavasta katastrofista huolimatta. He ovat tuiki tavallisia lukioikäisiä nuoria, jotka ovat kasvaneet erilasissa ympäristöissä. Kumpikin haluaisi kiihkeästi löytää suunnan elämälleen työnteosta tai opiskelusta. Kun rakkauden liekki leimahtaa, he uskovat löytäneensä jotain paljon tärkeämpää ja kestävämpää. Samalla Mitsuhassa herää epäitsekäs auttamisen halu, kun hänen kotikaupunkiaan uhkaa tuho. 

 Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Kimi no na wa
  • Ohjaaja: Makoto Shinkai
  • Käsikirjoitus: Makoto Shinkai
  • Julkaisuvuosi: 2016
  • Genre: animaatio
  • Palkinnot: —
  • Näyttelijät: Ryûnosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Ryô Narita

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *