Valikko Sulje

Mystic River

Mystic River huomioitiin ainoalaatuisesti sekä Sean Pennin, että Tim Robbinsin näyttelijänsuoritusten perusteella – kumpikin palkittiin elokuva-akatemian puolesta oscarilla vuoden 2004 juhlatilaisuudessa. Elokuvan käsikirjoitus perustuu Dennis Lehanen romaaniin vuodelta 2003. Elokuvan ohjaaja Clint Eastwood kunnostautui ensimmäistä kertaa elokuvan säveltäjänä.

Tarina saa alkunsa vuodesta 1975 New Yorkin laidalta idylliseltä asuinalueelta. Kolme murrosikäistä poikaa Dave, Jimmy ja Sean harjoittelevat jääkiekkoa autiolla kadulla. Kolmikko kaivertaa puumerkkinsä märkään sementtiin. Paikalle ilmaantuu mies, joka on tai ainakin väittää olevansa viranomainen. Hän pakottaa pojista rohkeimman Daven mukaansa poikien tekemän rikoksen varjolla. Pian Dave löytää itsensä pimeästä kellarista, missä Henry ja George käyttävät häntä seksuaalisesti hyväkseen. Hän kuitenkin pakenee vangitsijoiltaan.

Ajassa siirrytään 25 vuotta tulevaisuuteen, elokuvan nykyhetken. Dave (Tim Robbins) saattaa 10-vuotiasta poikaansa kouluun, kuten joka ikinen päivä ja Dave kertoo hänelle tarinaa omasta lapsuudestaan. Jimmy (Sean Penn) omistaa päivittäistavarakaupan. 19-vuotias Katie Jimmyn edellisestä avioliitosta on hänen silmäteränsä, mutta Katie on aikuistumassa ja lähtemässä omille teilleen. Katie lähtee poikaystävänsä Brendanin (Tom Guiry) matkaan. Jimmy näyttää tuntevan vihamielisyyttä Brendania kohtaan jonkin menneisyyteen kuuluvan seikan takia. Brendanin vanavedessä kulkee hänen mykkä veljensä Roy.

Dave ja Katie osuvat samaan kapakkaan yhtä aikaa ja samana iltana Dave saapuu kotiin kädet veren tahraamana. Hän kertoo vaimolleen Celestelle (Marcia Gay Harden) tappaneensa tuntemattoman miehen. Dave päättävät salata tapahtuman, vaikka Dave tarvitsisi sairaalahoitoa. Jostain syystä Daven tekemästä henkirikoksesta ei hiiskuta sanomalehdissä ja Celesten epäilyt heräävät.

Katie on jättänyt palaamatta kotiinsa illanvieton jälkeen ja Jimmy käynnistää etsintäoperaation.  Rikoksen jäljet löytyvät Katien autosta ja ruumis löytyy kauempaa metsiköstä. Murharyhmän mukana paikalle ehättää komisario Sean Devine (Kevin Bacon).

Toinen Jimmyn tyttäristä Nadine on pääsemässä ripille, mutta Jumalan palveluksen jälkeen tieto tyttären kuolemasta saavuttaa Jimmyn. Kun Jimmy saapuu rikospaikalle tutkimukset ovat jo täydessä käynnissä. Jimmy tuo mukanaan kovanaamansa Savagen veljekset, jotka aiheuttavat sekasorron.  

Tapaus saa Jimmyn käynnistämään omat tutkimuksensa. Henkirikos saa viimein vahvistuksensa, kun Jimmy tunnistaa tyttärensä ruumishuoneella. Häneen kohdistuvissa kuulusteluissa paljastuu pikkurikoksesta kärsimänsä vankilavuodet. Brendan Harrisin nimi nousee esiin, mutta tällä haavaa hänen osuutensa jää hämäräksi. Alkaa vaikuttaa siltä, että Katie tunsi surmaajansa, mikä rajoittaa epäiltyjen joukkoa tuntuvasti.

Tyttöystävät vahvistavat sen, että Brendan ja Katie olivat aikoneen matkustaa Nevadaan aloittamaan uuden elämän Las Vegasissa. Mutta Brendan kiistää olleensa tekemissisä Katien kanssa tuohon aikaan illasta. Brendan läpäisee valheenpaljastuskokeen, mikä pudottaa hänet hetkeksi epäiltyjen listalta.

Celesteä näyttää jääneen kiusaamaan nuo välikohtaukset, jotka tapahtuivat samana iltana samassa kaupunginosassa ja kertoo viimein epäilyksistään Jimmylle. Daven ja Celesten suhde on murenemassa ja Dave saa Celesten pelkäämään itseään. Dave kertoo edelleen tarinaa pojalleen ja lapsuuden muistot palavat kirkkaana hänen mieleensä. Sean ja Dave tapaavat Daven kadulla ja kuulevat hänen versionsa tarinasta. Daven loukkaantuminen herättää epäilyjä ja avustaja Powers on jo valmis osoittamaan syyttävän sormensa Daven suuntaan.

Paljastuu, Jimmy että oli tuntenut Brendanin psykopaatin oireita osoittavaan isän Roy Harrisonin. Murhaan käytetty asetta oli käytetty viinakaupan ryöstössä kymmenen vuotta aiemmin. Brendanin pimeä menneisyys rikollisen isänsä lapsena alkaa paljastua. Roy oli päässyt poliisiin suojeluohjelmaan ilmiannettuaan rikostoverinsa mm. Jimmy Markumin. Veri Daven auton takapenkillä saavat Powersin melkein pidättämään Daven mutta johtolangat osoittavat myös toiseen suuntaan.

Savagen veljekset kaappaavat Daven mukaansa ja vievät meren rannalla sijaitsevaan kapakkaan. Samalla rannalla Jimmy oli vuosia sitten tappanut Roy Harrisonin. Lyhyen jututtelun jälkeen he yrittävät saada Daven tunnustamaan rikoksensa. Kiristys johtaa siihen, että suostuu vaihtamaan henkensä tunnustukseen. Kaikesta huolimatta Jimmy tappaa Daven.

Brendanin ja hänen ystäviensä välit rakoilevat ja Brendan epäilee veljeään petoksesta. Mykkä Roy tarttuu aseeseen, ja on valmis surmaamaan veljensä ennen kuin Sean apulaisineen ryntää sisään. Ase laukeaa vaarattomasti kattoon. Nämä pojat tunnustavat lopulta rikoksen. Daven tarina alkaa varmistua todeksi, kun metsiköstä löytyy miehen ruumis. Jimmy tunnistaa rikoksensa mutta Sean haluaa jättää tämän tuomitsematta. Kadulla järjestettävä paraati tuo lopussa kaikki asianosaiset yhteen.

Alun perin ranskan kielestä nimensä saanut genre ”film noir” sai eniten jalansijaa Yhdysvalloissa. Genre alkoi kirjaimellisesti mustavalkoisena, ja sen jälkeen kameratekniikat ja värillisyys ovat tulleet neo-noirin tunnusmerkeiksi. Clint Eastwoodin Likainen Harry -elokuvat olivat varhaisia jatkumoja oman käden oikeuteen turvautuvan kostajan seikkailuille. Kovaksikeitetyistä rikosromaaneista alkunsa saanut film noir loi perustan tämänkaltaisille elokuville. Clint Eastwoodin oletetaan ottaneen vaikutteita noista varhaisista mestariteoksista.

Kuten lähes poikkeuksetta rikoselokuvassa tapahtumat rakentuvat terävä-älyisen rikoskomisarion ympärille. Mielestäni mukaansatempaavaa rikoskertomusta ei voi sovittaa reiluun tuntiin ja esimerkiksi saksalaisissa rikossarjoissa kokonaiskuva jää usein jollain tavalla keskeneräiseksi. Aikaa tulisi jättää enemmän hahmojen esittelylle ja mahdollisille sivujuonteille, jotka täydentäisivät tarinaa.

Vaivihkaa ajankohta vaihtuu keskiyöhön, mikä onkin rikoksen tekemiselle otollisinta aikaa. Mystic Riverin maailmankuva on synkkä, täynnä rikollisuutta, petosta ja paheellisuutta. Pimeys, joka asustaa ihmisten sydämissä liittyy keskeisesti elokuvan teemaan. Elokuvassa tapahtuu paljon ikään kuin unenomaisesti, hämärässä ja monitulkintaisesti.

Tummasävyisenä Mystic River e ole kokonaan vailla toivoa. Herkkä pianomusiikki ääniraidalla on tuttua Eastwoodin monista muistakin elokuvista. Musiikin sävy muuttuu hetkessä pahaenteiseksi ja vääristynyt kuvakulma kertoo, että jotain rikollista on tapahtumassa. Monet sävelaiheet punoutuvat yhteen ja mukaan tulee muitakin instrumentteja. Silti musiikki soi elokuvassa hyvin hiljaa, lähes kuulumattomissa. Kuvaaja jaksottaa kertomusta mustilla frameilla, jotka ovat tarpeellisia mutta kestävät ehkä muutaman sekunnin liian kauan. Lähikuvissa saattaa olla vain puolet kasvoista ja toisen puolen piirteitä on hankala erottaa.

Kamera kuvaa kaupungin maisemaa, jota hallitsee teräsrakenteinen silta. Kuvasta näyttää puuttuvan muutama värisävy, jäljelle on jätetty vain pastellisävyjä. Tällöin kamera suodattaa vain tiettyjä värisävyjä, mikä tekee tunnelmasta hyvin erikoisen. Toisinaan luonnonvalo saa sinisempiä sävyjä, mikä kertookin tuon värin olevan kuvaajan suosikkeja. Onnellisimmilla hetkillä auringonvalo siivilöityy avoimen ikkunaruudun läpi ja tuo mieleen onnellisia muistoja ja rikos tuntuu kaukaiselta asialta.

Tarinamme päähenkilöt asuva keskiluokkaista vaatimattomammissa asuinkerrostaloissa Tapaamme kolme poikaa, jotka eivät ole veljeksiä, mutta voisivat olla, sillä heitä yhdistää erikoislaatuinen ystävyys. Pojat puhaltavat yhteen hiileen, heistä ei ole kasvamassa rikollisia ainakaan vielä tässä vaiheessa, sillä he kunnioittavat vanhempiensa auktoriteettia.

Elokuvan suomenkielinen nimi ”Menneisyyden ote” viittaa traumaattisiin muistoihin, jotka kerta toisensa jälkeen palaavat kummittelemaan ihmisen mieleen. Daven kauhun hetket pimeässä kellarissa kertovat äärimmäisen piinallisen rikoksen jo tapahtuneen. Dave ei ole pystynyt karistamaan mielestään noita tapahtumia, jotka tulisivat ajamaan hänet hulluuden partaalle.

Kun Dave, Jimmy ja Sean kirjoittavat nimensä märkään sementtiin on heidän sanomansa selvä: Hekin haluavat jättää merkkinsä maailmaan. Ja tavallaan näin käykin, sillä kun Dave vuosia myöhemmin palaa paikalle, ovat nuo puumerkit yhä selvästi nähtävillä.

llmakuva on perinteisestä poikkeava tapa aloittaa elokuva, mutta tällaisia kuvakulmia Eastwood on viljellyt useamminkin. Katsoja saa heti kokonaiskuvan millaiselta Mystic River sijoittuu suurkaupungin laidalla kauemmaksi pilvenpiirtäjistä ja hektisetä elämänmenosta. New York ja Manhattan ovat tapahtumaympäristönä monille tuttu, ainakin WTC-tornit seisoivat vielä tuolloin pystyssä. Niitä emme tietenkään näe, sillä elokuva valmistui vasta vuonna 2003. Unelias lähiöalue luo omaperäiset puitteet rikoskertomukselle.

Krusifiksi Daven asunnon seinällä ja muutamat ohikiitävät repliikit ja muut pienet yksityiskohdat kertovat, että Mystic Riverin maailmassa on Jumala. Eastwood pitää jalkansa tiukasti maankamaralla ja yliluonnollinen elementti siivilöityy elokuvaan vain ihmisten mielensisäisten tapahtumien kautta.

Ihminen on syytön, kunnes toisin todistetaan ja Sean haluaa kunnioittaa tätä käytäntöä. Eikä elokuva tarjoa rikoksentekijälle selkeäpiirteistä motiivia, se voisi olla kosto tai mustasukkaisuus tai väkivaltaisen mielen oikku, tai jotain ihan muuta. Tapahtumat, jotka johtivat veritekoon jäävät lopultakin arvoitukseksi.

Elokuvaan kerätty todellinen ensemble cast takaa elokuvasovituksen laadukkuuden. Kun kolmea keskushenkilöä näyttelevät tähdet yhdistävät voimansa syntyy Eastwoodin käsissä jotain ainutlaatuista. Kun päähenkilöidemme aikuiset versiot tuodaan näyttämölle, he saavat kukin aikaa heidän hahmonsa kunnolliseen esittelyyn. Jimmyä näyttelevä Sean Penn on hahmoista ensimmäinen, jonka tunnistaa vaivatta. Penn on tässä roolissa jo himpun verran vanhentunut ja aika on jättänyt merkkinä tämän kasvoihin, joilta voi lukea paljon vihaa ja suuttumusta maailmaa kohtaan.

Pitkään kiellettyjen aiheiden listalla olleesta homoseksuaalisuudesta tehty elokuva Milk oli Sean Pennin täysosuma. Penn on tunnettu vakavamielisistä rooleistaan, jotka perimmillään luotaavat erilaisuutta ja elämän dramatiikkaa. Mystic Riverissä Penn näyttelee perheenisää, jolla on rikollinen menneisyys. Elokuvan lopun kohtauksessa Jimmy ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja sortuu äärimmäiseen julmuuteen, kaiken lisäksi turhan takia. Tarinalla ei siis ole moraaliltaan kunniakasta päähenkilöä, ellei Kevin Baconin Seania halua pitää sellaisena. Kevin Baconin olemme niin ikään nähneet värikkäissä rooleissa, jotka heijastelevat sekä ihmisluonnon valoisia, että pimeitä puolia. Kevin Baconin näen tässä elokuvassa ensimmäisen kerran poliisin roolissa.

Tim Robbinsin suuri yleisö muistaa vankiladraamasta Shawshank Redemption, joka viistää aiheeltaan rikoselokuvaa, mutta keskittyy kuitenkin rikoksen sijaan sen seuraamuksiin. Robbins näyttelee onnetonta miestä, joka ei ole syyllisempi sen enempää kuin kukaan muukaan hänen kohtalotovereistaan. Robbinsin syvästi inhimillinen rooli perimmiltään syyttömästä ihmisestä tekee toisinnon tässä elokuvassa.

Rikoskomisario Sean Devine esitellään katsojalle hänen työnsä äärellä valvomassa murhapaikkaa tai keräämässä todisteita.  Komisarion jäljillä liikkuu musta apulainen Powers, jonka suusta saamme kuulla monta hävytöntä kommenttia. Sen sijaan Bacon esittää rikostutkijaa hillitysti, eikä hänen suuhunsa ole kirjoitettu loukkaavia sanoja. Kevin Bacon ei saanut osastaan oscaria, vaikka hän näyttelee vähintään yhtä taidokkaasti kuin kollegansa. Elokuva esittelee tiuhaan tahtiin koko hahmokavalkadin.

Dave on heistä se, joka viettää eniten kadunmiehen kaltaista elämää, hän mittailee päivittäin samoja raitteja ajatuksiinsa vaipuneena. Hän ei jollain tavalla kuulu joukkoon ja katsoja odottaa miten ohjaaja aikoo hänen kaltaiselleen hahmolle tehdä. Hyväntahtoisesta Davesta on katsojan vaikea uskoa pystyvän mihinkään rikolliseen. Kumarainen selkä kertoo, että hänen hahmonsa on jollakin tavalla ennenaikaisesti vanhentunut. Mutta hänen malttinsa tuntuu herpaantuvan kerta toisensa jälkeen, mikä kertoo, ettei hän ole mieleltään täysin terve.

Varhaista aikuisuutta lähestyvä Katie on todellinen kaunotar. Hänen laisilleen lapsellisille teinitytöille ei toivoisi tapahtuvan mitään pahaa. Jimmy rakastaa tyttäriään tasapuoliesti, mutta äitinsä menettäneestä Katiesta hän tuntee olevansa eniten vastuussa.

Elokuvan loppuratkaisu ei tuo kolmea päähenkilö takaisin yhteen, niin kuin olisi voinut olettaa. Sen sijaan rikos johtaa toiseen rikokseen, joka on vielä kauheampi kuin edellinen. Tässä elokuvassa viha, jonka henkirikos ihmisessä herättää, murentaa vuosia kestäneen ystävyyden. Tapahtumat saavat lopussa käänteen, joka ei miellytä kaikkia. Elämme kuitenkin maailmassa, jossa väärät ihmiset joutuvat joskus kärsimään.

Rikostutkimukset etenevät Amerikkalaisen käytännön tapaan eikä ohjaaja ole halunnut siitä poiketa. Todisteet ovat moninaisia ne saattavat johtaa tutkijan harhaan tai totuuden äärelle. Johtolangat vievät tutkijat kauemmaksi menneisyyteen, jolloin useampi henkilö olisi sopinut rikollisen muotokuvaan. Kuten rikoselokuvissa yleensä ei syylistäkään Mystic Riverissä voi arvata ennakolta, vaan juoni kirjoitetaan pikemminkin johtamaan katsojan harhaan. Murhaajan identiteetti on jotain sellaista, mitä ei voi pääteellä ennakolta. Tarinasta kehkeytyy Twin Peaksin kaltainen murhamysteeri, jossa pimeys sakenee loppua kohden ja loppuratkaisu jättää paljon tulkinnan varaan.

Elokuva pähkinänkuoressa

  • Alkuperäinen nimi: Mystic River
  • Ohjaaja: Clint Eastwood
  • Käsikirjoitus: Brian Helgeland, Dennis Lehane
  • Julkaisuvuosi: 2003
  • Genre: draama, rikos
  • Palkinnot: 2 Oscars (Academy Awards), 2 Golden Globes
  • Näyttelijät: Tim Robbins, Sean Penn, Kevin Bacon, Marcia Gay Harden, Tom Guiry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *